[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]



Daniel Goleman
Fragmente din volumul
INTELIGENTA EMOTIONALÃ
publicat de CURTEA VECHE PUBLISHING

Detalii carte si posibilitate de comanda aici:
http://www.curteaveche.ro/Inteligenta_emotionala_editia_a_III_a-3-638

Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revolutie uluitoare în psihologie prin analiza importantei covârsitoare a emotiilor în dezvoltarea personalitãtii umane. Studiul sãu ne explicã cum, atunci când ne întelegem sentimentele, situatia în care ne aflãm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macinã familia si societatea.

Preluând rezultatele cercetãrilor asupra creierului si comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligentã. Este binecunoscut termenul de IQ - coeficientul care mãsoarã inteligenta umanã înnãscutã si care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vietii. O asemenea întelegere nu explicã, de pildã, situatiile în care persoane cu un IQ mediu sau relativ scãzut au cunoscut un mare succes.

De aceea, autorul a deschis calea unei psihologii care acordã un interes egal si inteligentei sentimentelor. Inteligenta emotionalã (EQ) presupune în primul rând constientizare de sine, autodisciplinã si empatie. Ea dã seama de felul în care ne controlãm impulsurile si sentimentele. Vestea bunã este faptul cã inteligenta emotionalã poate fi îmbunãtãtitã. Desi copilãria este extrem de importantã în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, ea poate fi îmbunãtãtitã si cultivatã inclusiv la vârsta adultã.

La peste zece ani de la aparitia primei editii în limba englezã, studiul inteligentei emotionale a cãpãtat proportiile unui domeniu stiintific autonom în slujba cãruia lucreazã un numãr impresionant de cercetãtori folosind cele mai avansate metode tehnologice. Astãzi inteligenta emotionalã se predã în scoli si universitãti, competentele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare în carierã, iar programele de educatie pe baza sa au devenit punctul de plecare în politicile sociale de prevenire a îmbolnãvirilor sau criminalitãtii. Toate acestea au început în urmã cu zece ani, de la formidabila carte a lui Daniel Goleman, Inteligenta emotionalã.
( de pe coperta spate a cãrtii)

Blogul lui Daniel Goleman: http://www.danielgoleman.info/blog/

Cunoaşte-te pe tine însuţi (:::)
Pătimaşul şi indiferentul
Omul fără sentimente
Lăudând sentimentele viscerale
Golirea inconştientului

Inrobit de patimi (:::)

Anatomia mâniei
Mânia „dă buzna"
Mânia se clădeşte pe mânie
Balsam pentru mânie
Calmarea
Eroarea descărcării
Calmarea neliniştii: cine, eu să-mi fac griji?
Funcţionarea îngrijorării
Abordarea melancoliei
Modalităţi de ridicare a moralului
Cei ce reprimă: negarea jovială

Rădăcinile empatiei (:::)

Cum acţionează empatia
Copilul bine racordat
Preţul racordării greşite
Neurologia empatiei
Empatia şi etica: rădăcinile altruismului
Viaţa fără empatie: ce este în mintea celui care molestează;
moralitatea sociopatului

Duşmani intimi (:::)

Căsnicia lui şi a ei: rădăcinile se află în copilărie
Neajunsurile din căsnicie
Gânduri toxice
Potopul: scufundarea căsniciei
Bărbaţii: sexul vulnerabil
Al lui şi al ei: sfat matrimonial
Cearta sănătoasă
Calmarea
Vorbitul în gând pentru îndepărtarea atmosferei otrăvite
Cum să asculţi şi să vorbeşti fără a aborda un ton defensiv
Exersarea


Rădăcinile empatiei

 

Rădăcinile empatiei (:::)

Cum acţionează empatia (:::)
Copilul bine racordat (:::)
Preţul racordării greşite (:::)
Neurologia empatiei (:::)
Empatia şi etica: rădăcinile altruismului (:::)
Viaţa fără empatie: ce este în mintea celui care molestează;
moralitatea sociopatului (:::)

Revenim la Gary, strălucitul chirurg din păcate alexitimic, care şi-a supărat atât de tare logodnica, pe Ellen, pentru că nu-şi putea manifesta sentimentele şi nu le recunoştea nici pe ale ei. Ca majoritatea alexitimicilor, el era lipsit de empatie şi de perspectivă. Dacă Ellen spunea că este cu moralul la pământ, Gary nu reuşea să o înţeleagă; dacă ea îi vor­bea despre iubire, el schimba subiectul. Gary făcea comentarii „con­structive" referitoare la Ellen fără să-şi dea seama că ea se simţea direct atacată de aceste critici şi nicidecum ajutată în vreun fel.

Empatia se construieşte pe conştientizarea de sine; cu cât suntem mai deschişi faţă de propriile noastre emotii, cu atât suntem mai capabili să interpretăm sentimentele altora1. Alexitimicii precum Gary, care habar n-au ce simt, sunt de fapt total pierduţi atunci când trebuie să-şi dea seama ce simt cei din jur. Ei sunt afoni din punct de vedere emoţional. Notele emoţionale transmise prin cuvintele sau faptele celorlalţi — tonul vocii sau schimbarea poziţiei corpului, tăcerile elocvente sau tremuratul, care spune multe — trec neobservate.

Dezorientaţi de propriile lor sentimente, alexitimicii sunt la fel de uluiţi când ceilalţi îşi exprimă sentimentele faţă de ei. Această incapaci­tate de a detecta sentimentele celorlalţi este un efect major la nivelul inteligenţei emoţionale şi un eşec tragic în ceea ce ar trebui să fie ceva omenesc, căci toate se leagă între ele, rădăcina afecţiunii aflându-se în acordul emoţional şi în capacitatea de a fi empatie.

Această capacitate — talentul de a şti ce simt ceilalţi — intră în joc în vaste zone ale arenelor vieţii, de la vânzări la management, de la iubire la afecţiunea părintească, de la compasiune la acţiunea politică.

Absenţa empatiei este de asemenea grăitoare. Lipsa ei este detectată la psihopaţii criminali, la violatori şi la cei care molestează copii.

Emoţiile oamenilor sunt rareori transpuse în vorbe. Mult mai ade­sea, ele sunt exprimate prin alte indicii. Cheia intuirii sentimentelor altcuiva stă în capacitatea de a interpreta canalele nonverbale: tonul vocii, gestica, expresia feţei şi altele asemenea. Poate că cea mai vastă cercetare asupra limbajului trupului şi asupra capacităţii oamenilor de a detecta asemenea mesaje nonverbale a fost făcută de Robert Rosenthal, psiholog la Harvard, şi de studenţii săi. Rosenthal a împărţit un test de empatie referitor la PONS (Profile of Nonverbal Sensitivity — Profilul Sensibilităţii Nonverbale), o serie de casete cu diverse tinere care-şi ex­primă sentimentele, de la ură la iubirea maternă2. Scenele respective au un spectru foarte larg, de la gelozia furioasă până la a cere iertare, de la manifestarea recunoştinţei până la seducţie. Caseta a fost montată astfel încât din fiecare cadru unul sau mai multe canale de comunicare non­verbale au fost sistematic şterse, pe lângă faptul că schimbul de replici verbale nu se auzea, de exemplu, în unele scene dispărând orice altfel de indicii în afară de expresia feţei, în altele, erau prezentate doar mişcările trupului ş.a.m.d., trecând prin principalele canale nonverbale de comunicare, astfel încât spectatorii să detecteze emoţia cu ajutorul unui indiciu sau al altuia, nonverbal.

Din testele făcute asupra a peste 7 000 de persoane în Statele Unite şi 18 000 în alte ţări, s-au constatat avantajele capacităţii de a interpreta sentimentele prin indicii nonverbale, inclusiv o mai bună adaptare emoţională, a fi mai popular şi mai deschis şi — probabil că nu este sur­prinzător — mai sensibil, în general, femeile sunt mai bune decât băr­baţii în acest tip de empatie. Toţi cei care şi-au îmbunătăţit perfor­manţele de-a lungul unui test de patruzeci şi cinci de minute — un semn care arată că au talentul să discearnă capacitatea empatică — s-a dovedit că au şi relaţii mai bune cu sexul opus. Nu ar trebui să ne surprindă să aflăm că empatia ajută în viaţa sentimentală.

Continuând pe linia descoperirilor referitoare la elementele de inte­ligenţă emoţională, s-a constatat că nu există decât o relaţie întâmplă­toare între rezultatele măsurătorii acuităţii empatice şi cele de la exame­nele de admitere sau de la testul IQ ori de la testele de sfârşit de an din şcoală. Independenţa empatiei în raport cu inteligenţa academică a fost constatată şi în cazul unei testări cu o versiune PONS pentru copii, în acest test, efectuat asupra a 101 copii, cei care au dovedit o oarecare aptitudine pentru identificarea sentimentelor nonverbale erau printre cei mai îndrăgiţi în şcoală şi mai stabili din punct de vedere emoţional3. Tot aceştia au fost şi cei care s-au descurcat mai bine la şcoală, deşi în medie IQ-urile lor nu erau mai mari decât ale copiilor care au dovedit o mai mică aptitudine în interpretarea mesajelor nonverbale — sugerând că stăpânirea capacităţii empatice ajută la o mai mare eficienţă şi la cursuri (sau pur şi simplu îi determină pe profesori să-i îndrăgească mai tare).

În măsura în care mintea raţională înseamnă cuvinte, emoţiile înseamnă nonverbal. într-adevăr, când cuvintele cuiva sunt în dezacord cu ceea ce transmite de fapt, şi aceasta la nivelul tonului vocii, al gesticii sau al altor canale nonverbale, adevărul emoţional constă în felul în care spune ceva şi nu în ceea ce spune. Una dintre regulile empirice folosite în cercetările de comunicare este că 90% sau chiar şi mai mult din mesa­jul emoţional este nonverbal. Asemenea mesaje — anxietate în tonul vocii cuiva, iritare printr-o gestică foarte precipitată — sunt percepute aproape întotdeauna subconştient, fără a da o atenţie specială naturii mesajului, ci doar primindu-l tacit şi reacţionând la el. Capacitatea care ne permite să facem asta bine sau rău este la rândul ei dobândită în cea mai mare parte implicit.

Cum acţionează empatia

In momentul în care Hope, care avea doar nouă luni, a văzut un alt copil căzând, a izbucnit în lacrimi şi s-a târât să fie alinată de mama ei ca şi cum ea s-ar fi lovit. Michael, care avea un an şi trei luni, s-a dus să-şi ia ursuleţul de la prietenul lui Paul, care plângea; cum Paul a con­tinuat să plângă, Michael i-a dat înapoi ursuleţul care-i asigura securita­tea. Ambele gesturi mărunte de simpatie şi de afecţiune au fost consta­tate de mămici pregătite special ca să înregistreze asemenea întâmplări în care acţionează empatia4.

Rezultatele acestui studiu au sugerat că rădăcinile empatiei se află undeva în prima copilărie. Practic, din ziua în care se nasc, sugarii suferă când aud alt copil plângând — o reacţie pe care unii o consideră un precursor timpuriu al empatiei5.

Psihologii dezvoltării au constatat că sugarii reacţionează cu multă în­ţelegere la suferinţa altcuiva, chiar înainte de a-şi da seama pe de-a-ntregul că ei există practic separat. La numai câteva luni după naştere, sugarii reacţionează la orice li se întâmplă celor din jurul lor ca şi cum li s-ar întâmpla lor, plângând atunci când văd un alt copil cu lacrimi în ochi. Pe la un an şi ceva, încep să înţeleagă că de fapt suferinţa nu le aparţine, ci este a altcuiva, deşi sunt încă dezorientaţi, neştiind prea bine ce să facă. într-un studiu făcut de Martin L. Hoffman de la Universitatea din New York, de exemplu, un băieţel de un an şi-a adus mămica pentru a-1 alina pe un prieten care plângea, ignorând-o pe mama acestuia, care era şi ea în aceeaşi încăpere. Această confuzie se constată şi atunci când un copil de un an imită suferinţa altcuiva, poate şi pentru că doreşte să înţe­leagă mai bine ce se întâmplă cu persoana respectivă; de exemplu, dacă un alt copil se loveşte la deget, copilul de un an îşi va duce şi el degetul la gură să vadă dacă îl doare. Vâzându-şi mama plângând, copilul se şterge la ochi, chiar dacă nu i-au curs lacrimi.

Această imitaţie motorie, cum mai este ea numită, a fost iniţial baza de la care a pornit cuvântul empatie, aşa cum a fost el folosit iniţial în anii 1920 de către E. B. Titchener, un psiholog american. Această uşoară diferenţă faţă de conceptul iniţial porneşte de la grecescul empatheia, „a se simţi în", termen folosit iniţial de teoreticienii esteticieni pentru a denumi capacitatea de a percepe experienţa subiectivă a unei alte per­soane. Teoria lui Titchener susţine că empatia îşi are baza într-un fel de imitaţie fizică a nefericirii altora, ceea ce evocă aceleaşi sentimente în persoana respectivă. El s-a gândit la un cuvânt aparte şi nu s-a oprit asupra simpatiei, care poate fi simţită în general faţă de altcineva fără a împărtăşi sentimentele persoanei respective.

Mimarea motorie dispare din repertoriul copiilor în perioada în care încep să meargă de-a buşilea, cam pe la doi ani şi jumătate, când îşi dau seama că durerea altcuiva este diferită de durerea proprie şi sunt în stare să se relaxeze. Iată o întâmplare tipică din jurnalul unei mămici:

Copilul unor vecini plânge... Şi Jenny se apropie şi încearcă sâ-i dea nişte fursecuri. Se ţine după el şi începe sa scâncească şi ea. Apoi încearcă să îl mângâie pe păr, dar el se retrage... Copilaşul se calmează, dar Jenny încă pare îngrijorată. Continuă să-i aducă jucării, să-1 mângâie pe cap şi sâ-1 bată pe umăr.6

In această fază de dezvoltare, copilul începe să facă distincţie între cei din jurul lui în raport cu sensibilitatea personală şi cu necazurile emoţionale ale altora. Copiii ca Jenny conştientizează abil şi se acordă cu ceilalţi. O serie de studii făcute de Marian Radke-Yarrow şi Carolyn Zahn-Waxler de la Institutul Naţional de Boli Mintale arată că o mare parte dintre diferitele abordări empatice au o strânsă legătură cu disci­plina impusă de părinţi copiilor. Astfel s-a constatat că sunt mai empatiei acei copii a căror disciplină presupune atragerea atenţiei asupra faptului că prin comportamentul lor îi afectează pe alţii: „Uite ce tare ai supărat-o", în loc de „Urât din partea ta." S-a mai constatat că empatia copi­ilor este formată şi prin observarea reacţiilor altora atunci când aceştia suferă; imitând ceea ce văd, copiii îşi dezvoltă un repertoriu empatic reactiv, în special ajutându-i pe cei care sunt necăjiţi.

Copilul bine racordat

Sarah avea douăzeci şi cinci de ani atunci când a născut doi gemeni, pe Mark şi pe Fred. Ea avea impresia că Mark îi seamănă mai tare, în vreme ce Fred semăna mai mult cu tatăl lui. Această percepţie ar putea să stea la baza unei subtile diferenţe în felul în care şi-a tratat băieţii. Când aveau doar trei luni, Sarah încerca adesea să întâlnească privirea lui Fred, iar când întorcea capul, din nou încerca să îl facă s-o privească. Fred reacţiona devenind mai empatic. De îndată ce ea întorcea capul, Fred se întorcea după ea şi acest ciclu continua până la aversiune — ceea ce adesea îi aducea lui Fred lacrimi în ochi. In cazul lui Mark, Sarah nu încerca practic să stabilească un contact vizual impus, ca în cazul lui Fred. In schimb, Mark putea să-şi ia ochii de la ea oricând poftea, iar ea nu încerca să îl urmărească din priviri.

Un gest mărunt, dar edificator. Un an mai târziu, Fred era clar mai speriat şi mai dependent decât Mark; una dintre modalităţile prin care îşi exprima aceste sentimente era aceea că nu voia să privească pe nimeni în ochi, aşa cum procedase şi cu mama lui la trei luni, întorcând întruna capul în stânga şi în dreapta. Pe de altă parte, Mark îi privea pe oameni drept în ochi; când voia să întrerupă acest contact vizual, întorcea capul uşor în sus sau într-o parte cu un zâmbet de învingător.

Gemenii şi mama lor au fost atent ţinuţi sub observaţie în urma unui studiu făcut de Daniel Stern, pe atunci psihiatru la Universitatea Corneli, la Facultatea de Medicină7. Stern este fascinat de acest schimb mărunt şi repetat care se petrece între părinte şi copil; el consideră că cele mai importante lecţii de viaţă emoţională sunt date în asemenea momente de intimitate. Dintre toate aceste momente, cele mai importante sunt acelea în care copilul află că aceste emoţii sunt receptate cu empatie, acceptate şi reciproce, într-un proces pe care Stern îl numeşte de racordare. Mania gemenilor era într-un perfect acord cu Mark, dar nu exista o sincronizare emoţională cu Fred. Stern afirma că aceste momente constant repetate de racordare sau de dezacordare dintre părinte şi copil formează un ori­zont de aşteptare emoţional al copilului ajuns adult în ceea ce priveşte relaţiile apropiate — poate chiar mai mult decât orice întâmplări drama­tice din copilărie.

Această racordare se face tacit, ca parte a ritmului unei relaţii. Stern a studiat acest lucru cu o precizie microscopică prin intermediul unor înregistrări video ale mamelor şi sugarilor ce durau ore întregi. El a con­statat că prin această racordare mamele îşi fac copiii să-şi dea seama că ele simt ce simt şi ei. De exemplu, un copil scânceşte de bucurie şi mama confirmă bucuria legănându-1 uşor pe copil, gângurindu-i pe limba lui sau imitându-1 chiar. Sau un copil scutură o jucărie şi atunci mama îl împinge puţin în semn de răspuns. Intr-o asemenea interacţiune, mesajul clar este că mama se racordează mai mult sau mai puţin nivelului de încântare al copilului. Aceste mici racordări la nivelul copilului îl fac să îşi reîntărească sentimentul că se află într-o conexiune emoţională, mesaj despre care Stern susţine că mamele îl transmit din minut în minut atunci când interacţionează cu sugarii lor.

Racordarea este foarte diferită de o simplă imitaţie. Stern mi-a spus: „Dacă doar imiţi copilul asta arată doar ce-a făcut, nu şi ce-a simţit. Pen­tru ca el să înţeleagă faptul că sesizezi ce simte trebuie să redai senti­mentele sale profunde într-un alt fel. Atunci copilul ştie că este înţeles." A face dragoste este probabil cea mai apropiată aproximaţie în viaţa adultă a acestei intime racordări între mamă şi copil. Stern scrie: „A face dragoste presupune sesizarea stării subiective a celuilalt: o dorinţă împăr­tăşită, intenţii comune şi o stare reciprocă de excitare senzuală simul­tană" atunci când cei care se iubesc îşi răspund în mod sincron, ceea ce dă un sens tacit de raport profund8. Actul sexual este, în cel mai bun sens, un act de empatie mutuală; în cel mai rău sens, este lipsa acestei mutualităti emoţionale.

Preţul racordării greşite

Stern susţine că din aceste încercări de racordare repetată sugarul începe să îşi dezvolte ideea că persoanele celelalte pot şi îi vor împărtăşi sentimentele. Acest simţ pare a se naşte pe la opt luni, când sugarii încep să-şi dea seama că sunt entităţi separate şi continuă să fie formaţi prin relaţiile intime de-a lungul întregii vieţi. Când părinţii sunt în dezacord cu copilul, el este foarte trist. In cadrul unei experienţe, Stern le-a pus pe mame să reacţioneze exagerat sau insuficient în raport cu sugarii, în loc să corespundă aşteptărilor, racordându-se la sentimentele lor; sugarii au reacţionat imediat prin disperare şi supărare.

Absenţa prelungită a racordării dintre părinte şi copil duce la un chin emoţional îngrozitor pentru acesta din urmă. Când un părinte nu reuşeşte să-şi manifeste empatia printr-o anumită gamă emoţională faţă de copil — bucurie, lacrimi, nevoia de îmbrăţişări — copilul începe să evite să se mai exprime şi eventual chiar să mai simtă acele emoţii. Ast­fel, întreaga gamă de emoţii se presupune că începe să fie uitată, scoasă din repertoriul relaţiilor intime, mai ales dacă de-a lungul copilăriei aceste sentimente continuă să fie ascunse sau descurajate.

In mod similar, copiii pot ajunge să favorizeze o gamă nefericită de emoţii, care vor genera dispoziţii pe măsură. Chiar şi copiii „prind" anu­mite dispoziţii: copiii de trei luni ai mămicilor deprimate, de exemplu, oglindesc dispoziţia mamelor atunci când se joacă cu ele, afişând mai degrabă sentimente de mânie sau de tristeţe şi mult mai puţin de curiozi­tate spontană sau de interes, comparativ cu sugarii ai căror mame nu sunt deprimate9.

Una dintre mamele studiate de Stern reacţiona permanent insufi­cient faţă de nivelul de activitate al copilaşului; în cele din urmă, copilul a învăţat să fie pasiv. „Un copil tratat astfel învaţă că atunci când se entuziasmează şi nu reuşeşte să-şi entuziasmeze şi mama, nu mai are rost s-o facă", afirmă Stern. Există însă speranţe în relaţiile „reparatorii": „Relaţiile stabilite de-a lungul vieţii — cu prietenii sau rudele, de exem­plu, sau în psihoterapii — îşi schimbă forma permanent, modificând modelul de funcţionare. Un dezechilibru dintr-un anumit moment poate fi corectat ulterior. Este, de fapt, un proces permanent, care durează o viaţă întreagă."

Intr-adevăr, diverse teorii ale psihanaliştilor susţin că relaţiile tera­peutice care furnizează chiar o asemenea corecţie emoţională reprezintă de fapt o experienţă reparatorie de racordare. Oglindire este termenul folosit de unii gânditori psihanalişti pentru reflectarea a ceea ce pacien­tul îi expune terapeutului, acesta din urmă reflectând starea interioară tot aşa cum reuşeşte acest lucru o mamă aflată în acord cu sugarul ei. Sin­cronizarea emoţională este în afara conştientizării propriu-zise, deşi paci­entul poate de fapt să fie profund recunoscut şi înţeles.

Costul emoţional al lipsei unei racordări în copilărie poate fi unul foarte mare pentru tot restul vieţii — şi nu doar pentru copil. Un studiu efectuat asupra unor criminali care au comis cele mai crude şi violente crime arată că una dintre caracteristicile existenţei lor, care îi diferenţiază de ceilalţi delincvenţi, este tocmai faptul că au mers din casă în casă, au tot schimbat diverşi părinţi adoptivi sau au fost crescuţi în orfelinate — aceste cazuri reale sugerând că neglijarea emoţională şi prea puţinele ocazii de a se racorda sentimental cu cineva au dus la aceste atrocităţi10.

In vreme ce neglijarea emoţională pare să opacizeze empatia, există şi un rezultat paradoxal, determinat de un abuz emoţional susţinut şi foarte intens, inclusiv cruzimi, ameninţări sadice, umilinţe sau simple răutăţi. Copiii care sunt supuşi unui asemenea tratament pot deveni hi-per-receptivi la emoţiile celor din jurul lor, datorită vigilenţei posttrau-matice putând desluşi semnalele de ameninţare. Preocuparea obsesivă pentru sentimentele celorlalţi este tipică acelor copii maltrataţi din punct de vedere psihologic şi care la vârsta adultă suferă de o instabilitate emo­ţională intensă, cu veşnice suişuri şi coborâşuri, care adesea sunt diag­nosticate ca aflându-se „la limita unor tulburări de personalitate". Mulţi dintre aceştia au un fler înnăscut în a detecta ceea ce simt cei din jur şi deseori se află că au suferit maltratări emoţionale în copilărie11.

Neurologia empatiei

Aşa cum se întâmplă deseori în neurologie, rapoartele referitoare la cazuri ciudate şi bizare sunt de obicei primele indicii ale fundamentului empatiei în creier. Conform unui raport din 1975, de exemplu, în care erau revizuite mai multe cazuri de leziuni ale lobului frontal din dreapta, pacienţii au dat dovadă de o deficienţă curioasă: erau incapabili să înţe­leagă mesajul emoţional din tonul vocii celorlalţi, deşi înţelegeau perfect cuvintele în sine. Un „Mulţumesc" sarcastic sau unul plin de recunoş­tinţă şi unul plin de mânie aveau acelaşi înţeles, neutru, pentru ei. In schimb, un raport din 1979 vorbea despre unii pacienţi care suferiseră leziuni în alte părţi ale emisferei drepte şi care reacţionau diferit ca per­cepţie emoţională. Aceştia erau incapabili să-şi exprime propria emoţie prin tonul vocii sau prin gestică. Ei ştiau ce simt, dar pur şi simplu nu puteau transmite asta. Toate aceste regiuni corticale ale creierului, aveau să observe diverşi autori, au strânse legături cu sistemul limbic.

Aceste studii au fost trecute în revistă ca bază pentru o lucrare sem­nată de Leslie Brothers, psihiatru la Institutul de Tehnologie din California, care se ocupa de biologia empatiei12. Reanalizând atât descoperirile neu­rologice cât şi studiile comparative pe animale, Brothers a subliniat că nucleul amigdalian şi legătura dintre acesta şi zona asociativă a cortexu­lui vizual constituie cheia circuitului la nivelul creierului de care e legată empatia.

Mare parte dintre studiile neurologice relevante s-au făcut pe ani­male, mai ales pe maimuţe. Faptul că aceste primate afişează empatie — sau o „comunicare emoţională", cum preferă să-i spună Brothers — este clar nu numai din povestirile anecdotice, dar şi din studii cum ar fi următoarele: maimuţele au fost învăţate mai întâi să se teamă de un anu­mit ton, prin aceea că îl auzeau atunci când primeau şi un şoc electric. Apoi, au învăţat să evite şocul electric, apăsând pe o manetă ori de câte ori auzeau acel sunet. Pasul următor a fost ca perechi din aceste mai­muţe să fie puse în cuşti separate, singura comunicare dintre ele făcându-se printr-un televizor cu circuit închis, care le permitea să vadă ima­gini cu cealaltă maimuţă. Prima maimuţă, dar nu şi cea de-a doua, avea să audă acel sunet neplăcut, ceea ce-i trezea o expresie de frică. In acel moment, cea de-a doua maimuţă, văzând frica pe chipul celei dintâi, apăsa maneta care împiedica şocul electric — ca un act de empatie, în cazul în care nu era o formă de altruism.

După ce s-a stabilit că aceste primate non-umane detectează într-a-devăr emoţiile urmărind chipurile semenilor lor, cercetătorii au introdus în creierul maimuţelor electrozi fini. Aceşti electrozi permiteau înregis­trarea activităţii unui singur neuron. Electrozii care înregistrau neuronii din cortexul vizual şi din nucleul amigdalian au arătat că atunci când o maimuţă vede chipul celeilalte, această informatic ajunge la neuroni tre­când mai întâi prin cortexul vizual şi apoi prin nucleul amigdalian.

Această traiectorie evident că este una standard pentru orice informaţi care trezeşte o anumită emoţie. Surprinzător este însă faptul că rezultatei acestor studii au arătat că în cortexul vizual au fost identificaţi neuroni care păreau să acţioneze numai ca răspuns la o anumită expresie a feţei sau la anumite gesturi, cum ar fi o deschidere ameninţătoare a gurii, o gri­masă de frică sau o ghemuire docilă. Aceşti neuroni sunt diferiţi de ceilalţi din aceeaşi zonă, care recunosc chipurile familiare. Asta pare să însemne că de fapt creierul este conceput de la bun început să reacţioneze la anu­mite expresii emoţionale — adică empatia este un dat biologic.

Alte dovezi referitoare la rolul cheie pe care îl joacă traiectoria amig-dalo-corticală ar fi interpretarea şi reacţia la emoţii; acestea, aşa cum su­gerează Brothers, apar în studiile pe maimuţe aflate în sălbăticie care au suferit o deconectare între nucleul amigdalian şi cortex. Când au fost lăsate printre ai lor, aceste maimuţe au fost în stare să îşi continue obi­ceiurile cum ar fi acelea de a se hrăni şi de a se căţăra în copaci. Dar bietele maimuţe şi-au pierdut posibilitatea de a reacţiona emoţional în raport cu alte maimuţe din grupul lor. Chiar şi când o maimuţă din grup a încercat să o abordeze prietenos pe maimuţa ce suferise deconectarea, aceastea din urmă a fugit şi în final s-a izolat, refuzând orice legătură cu celelalte maimuţe.

Tot aceste regiuni ale cortexului în care se află concentraţi neuronii specifici emoţiei sunt şi cei care, după cum observă Brothers, au cele mai puternice legături cu nucleul amigdalian; interpretarea emoţiilor pre­supune un circuit amigdalo-cortical care are un rol primordial în orches­trarea reacţiilor potrivite. „Valoarea de supravieţuire a unui asemenea sistem este mai mult decât clară" la primate, constată Brothers. „Per­cepţia faţă de o altă abordare individuală ar trebui să dea naştere unui anumit tipar [de reacţie psihologică] — şi foarte rapid — croit în funcţie de intenţie, fie că este să muşte, fie să se spele, fie să se înmulţească.

O bază psihologică similară pentru empatie în cazul oamenilor apare în cadrul studiului făcut de psihologul Robert Levenson de la Universi­tatea Berkeley din California, care a studiat cupluri căsătorite, încercând să ghicească ce simte partenerul după o discuţie mai aprinsă14. Metoda lui este simplă: cuplul este înregistrat pe video, iar reacţiile psihologice le sunt măsurate atunci când sunt discutate chestiuni supărătoare din căsnicia lor — cum să disciplineze copiii, cum să cheltuiască banii şi altele asemenea. Fiecare partener revede caseta şi povesteşte ce a simţit în momentul respectiv, clipă de clipă. Apoi partenerul revede caseta a doua oară, încercând să interpreteze sentimentele celuilalt.

Cea mai exactă empatie s-a produs în cazul soţilor şi şotiilor a căror proprie fiziologie o urmărea exact pe aceea a partenerului la care se uita. Adică atunci când partenerul reacţiona transpirând masiv, la fel reac­ţiona şi celălalt; atunci când partenerului îi bătea inima mai încet, ritmul cardiac i se încetinea şi celuilalt. Pe scurt, trupul lor imita în mod sub-til, clipă de clipă, reacţiile fizice ale partenerului de viaţă. Dacă tiparul fiziologic al privitorului îl repeta pe acela din timpul discuţiei iniţiale, el, privitorul, putea spune foarte puţin din ceea ce simţea celălalt. Empatia apărea doar în momentul unei sincronizări fizice.

Aceasta sugerează faptul că atunci când creierul emoţional coordo­nează trupul printr-o reacţie puternică — să zicem, se aprinde de mânie — nu poate apărea o prea mare empatie, în cazul în care apare în vreun fel. Empatia presupune suficient calm şi receptivitate, astfel încât semnalele subtile ale sentimentelor celuilalt să poată fi recepţionate şi imitate de către propriul creier emoţional.

Empatia şi etica: rădăcinile altruismului

„Niciodată să nu crezi că ştii pentru cine bat clopotele; ele bat chiar pentru tine" — este una dintre cele mai celebre fraze din literatura engleză. John Donne vorbeşte de fapt despre legătura dintre empatie şi afecţiune: suferinţa altcuiva devine a ta. A simţi ceva faţă de celălalt înseamnă că-ţi pasă. In acest sens, contrariul empatiei este antipatia. Atitudinea empatică este mereu antrenată în judecăţi morale, în dileme morale care implică potenţiale victime: oare trebuie să minţi ca să nu îţi jigneşti un prieten? Oare trebuie să te ţii de cuvânt şi să mergi la un prieten bolnav sau să accepţi o invitaţie la cină apărută în ultimul moment? Oare trebuie ţinută artificial în viaţă o persoană care altfel ar muri?

Aceste probleme morale sunt formulate de un cercetător care s-a ocupat de empatie, Martin Hoffman, ce susţine că rădăcinile moralităţii se afla în empatie, pentru că ea ne face să ne pese de potenţialele victime — cineva care suferă, este în pericol sau duce o viaţă cu lipsuri grave de exemplu — şi să le împărtăşim suferinţa, ceea ce ne impresionează suficient ca să îi ajutăm15. Dincolo de această legătură imediată dintre empatie şi altruism, Hoffman presupune că aceeaşi capacitate pentru o afecţiune empatică, faptul de a ne pune în locul altcuiva — îi face pe oameni să respecte anumite principii morale.

Hoffman crede că există un fel de progres firesc al empatiei încă din cea mai fragedă copilărie. Aşa cum s-a constatat, la un an, copilul intră în panică atunci când vede un alt copil căzând şi începe să plângă; rapor­tul este atât de puternic şi de imediat, încât îşi bagă degeţelul în gură şi îşi înfundă capul în poala mamei, ca şi cum şi el ar fi avut de suferit. După primul an, când copiii devin mai conştienţi că sunt o entitate dife­rită, încearcă în mod activ să aline un alt copil care plânge, oferindu-i, de exemplu, ursuleţul lui. încă de la doi ani, copiii încep să înţeleagă că sentimentele altcuiva diferă de ale lor şi devin mai sensibili la orice aluzie care dezvăluie ceea ce simte de fapt celălalt; în această fază, de exemplu, ei îşi dau seama că celălalt copil are mândria lui şi în conse­cinţă cea mai bună soluţie pentru a-1 ajuta atunci când plânge nu este neapărat să îi acorde toată atenţia.

Mai târziu, în timpul copilăriei, cel mai avansat nivel de empatie se manifestă atunci când copiii sunt în stare să înţeleagă o supărare dincolo de situaţia imediată şi să priceapă că starea cuiva sau situaţia în viaţă poate fi o sursă de nemulţumire cronică. In acest moment, ei devin înţe­legători faţă de un întreg grup, cum ar fi cei săraci, cei oprimaţi sau cei marginalizaţi. Această înţelegere din adolescenţă poate duce la convin­geri morale axate pe ideea de a alina nefericirea şi nedreptatea.

Empatia subliniază multe faţete ale judecăţii morale şi ale faptei. Una ar fi „mânia empatică", pe care John Stuart Mill o descrie ca fiind „sentimentul firesc revanşard... care se formează la nivelul intelectului şi al simpatiei... atunci când este vorba de suferinţe care ne afectează pen­tru că îi afectează pe alţii"; Mill îl mai numea şi „apărătorul dreptăţii". O altă situaţie în care empatia duce la o acţiune morală este atunci când o persoană din afară este suficient de impresionată ca să intervină în favoarea unei victime; cercetările arată că în realitate cu cât empatia faţă de victimă este mai mare cu atât şansele ca acest martor exterior să inter­vină sunt mai mari. Există dovezi conform cărora nivelul de empatie al oamenilor ar corespunde cu judecăţile lor morale. De exemplu, diverse studii din Germania şi SUA au arătat că pe măsură ce oamenii sunt mai empatiei, ei favorizează mai mult principiile morale şi, în consecinţă, resursele alocate celor nevoiaşi16.

Viaţa fără empatie:
ce este în mintea celui care molestează;
moralitatea sociopatului

Eric Eckardt a fost implicat într-un delict scandalos: fiind garda de corp a patinatoarei Tonya Harding, Eckardt a aranjat ca nişte ucigaşi plă-titi să o atace pe Nancy Kerrigan, rivala Tonyei de la Olimpiada din 1994, care a luat medalia de aur la proba feminină de patinaj artistic. In urma acestui atac, genunchiul lui Kerrigan a avut de suferit grav, fapt care a împiedicat-o să se antreneze câteva luni, foarte importante de altfel pen­tru cariera sa. Atunci când Eckardt a văzut-o pe Kerrigan la televizor cum plânge, remuşcările l-au cuprins brusc şi i-a spus unui prieten secretul lui, ceea ce a dus la arestarea atacatorilor. Aceasta este puterea empatiei.

De obicei însă, din păcate, ea le lipseşte celor care comit cele mai oribile crime. Profilul psihologic al violatorilor, al celor care molestează copii şi al celor care dau spargeri extrem de violente este acelaşi: ei sunt incapabili de empatie. Această incapacitate de a simţi suferinţa victime­lor le permite să se mintă singuri, încurajându-se astfel în actele lor crimi­nale. Pentru violatori, minciuna sună cam aşa: „Femeilor le place să fie violate" sau: „Dacă se opune, de fapt se lasă mai greu, asta e tot"; pen­tru cei care molestează copiii: „De fapt, nu-i fac nici un râu copilului, ci doar îi dau putină iubire" sau: „E doar o altă formă de afecţiune"; pen­tru părinţii care îşi maltratează fizic copiii: „Asta nu este decât o disci­plină de fier." Aceste autojustificări au fost preluate de la oameni trataţi pentru astfel de probleme şi care au declarat că asta şi-au spus atunci când îşi brutalizau victimele sau se pregăteau s-o facă.

Blocarea empatiei la aceşti oameni în momentul în care îşi chinuiesc victimele este aproape întotdeauna parte componentă a unui ciclu emo­ţional care accelerează aceste acte pline de cruzime. Ele stau mărturie din punct de vedere emoţional pentru ceea ce duce la un delict sexual cum ar fi molestarea unui copil17. Ciclul începe atunci când agresorul e foarte supărat: furios, deprimat, singur. Aceste sentimente pot fi declan­şate, de exemplu, de urmărirea unor cupluri fericite la televizor, ceea ce îi creează apoi un sentiment de deprimare, datorită faptului că el este singur. Atacatorul care caută mângâiere în fantezia favorită doreşte de obicei o prietenie caldă cu un copil; fantezia devine sexuală şi sfârşeşte în masturbare. După aceea, atacatorul simte pentru o vreme o oarecare des­cătuşare din starea de tristeţe, numai că aceasta este de scurtă durată; depresia şi singurătatea revin în şi mai mare forţă. Atacatorul începe să se gândească cum ar putea să-şi pună în practică fanteziile erotice, spunându-şi că există justificări, ca de exemplu: „De fapt, nu-i fac nici un rău copilului, pentru că nu suferă din punct de vedere fizic" şi: „Dacă un copil nu vrea să facă sex cu mine, mă poate opri."

În acest moment, atacatorul vede copilul prin lentilele unei fantezii perverse şi nu cu empatie faţă de ceea ce simte cu adevărat copilul într-o asemenea situaţie. Această detaşare emoţională caracterizează tot ceea ce urmează, de la planul pus la cale pentru a- prinde singur pe copil până la repetarea atentă a ceea ce se va întâmpla şi punerea în practică a planului. Toate acestea sunt urmărite ca şi cum copilul implicat n-ar avea nici un fel de sentimente proprii; în schimb, atacatorul proiectează în fantezia sa erotică o atitudine cooperantă din partea copilului. Sentimentele copilului — greaţa, teama, dezgustul — nu sunt luate în seamă. Dacă atacatorul le-ar percepe, ele ar „distruge" totul pentru el.

Noile tratamente pentru agresorii de copii şi alţi atacatori se concen­trează mai ales pe lipsa de empatie faţă de victime, într-unul dintre cele mai promiţătoare programe de tratare, atacatorii citesc relatări cumplite ale unor delicte similare cu ale lor, povestite din perspectiva victimelor. De asemenea, urmăresc casete video cu victimele în lacrimi, în care acestea povestesc ce înseamnă să fii molestat. Apoi atacatorii trebuie să scrie despre propriul lor delict din punctul de vedere al victimelor, imaginându-şi ce a simţit victima. Ei citesc această povestire în cadrul unei terapii de grup şi încearcă să răspundă la întrebările referitoare la atacul respectiv din perspectiva victimelor, în final, atacatorii trec printr-o reconstituire simulată a delictului, de data aceasta jucând rolul victimei.

William Pithers, psihologul închisorii din Vermont, cel care a creat această terapie a privirii lucrurilor dintr-o altă perspectivă, mi-a spus: „Empatia cu victima schimbă percepţia, astfel încât negarea durerii devine dificilă chiar şi în fanteziile erotice." Şi astfel întăreşte motivarea bărbaţilor respectivi de a se lupta cu pornirile lor sexuale perverse. Doar jumătate dintre atacatorii sexuali care au urmat acest program în închi­soare repetă delictele comise, comparativ cu cei care nu au urmat acest tratament şi care sunt mult mai mulţi. Fără această motivaţie iniţială in­spirată de empatie, restul tratamentului nu va funcţiona.

In vreme ce există unele mici speranţe de trezire a unui simţ empatie la atacatori cum ar fi pedofilii, în cazul criminalilor psihopaţi (care mai nou se numesc sociopaţi, acesta fiind un diagnostic psihiatric) ele sunt mult mai reduse. Psihopatii sunt binecunoscuţi pentru faptul că sunt fermecători şi nu au nici un fel de remuşcări, nici măcar în cazul actelor celor mai crude şi mai nemiloase.

Psihopatia, incapacitatea de a simţi empatia sau vreo compasiune de orice fel sau măcar de a avea o tresărire de conştiinţă, este una dintre cele mai uluitoare lipsuri emoţio­nale. Baza totalei răceli sufleteşti a psihopatului pare să se afle în inca­pacitatea lui de a face altceva decât conexiuni emoţionale superficiale. Cei mai cruzi criminali, cum ar fi ucigaşii în serie sadici, care se bucură de suferinţa victimelor înainte de a le omorî, reprezintă un fel de rezu­mat al psihopatiei18.

Psihopatii sunt şi mitomani credibili, fiind în stare să spună orice pentru a obţine ceea ce doresc, şi manevrează emoţiile victimelor cu ace­laşi cinism. Să ne gândim la cazul lui Faro, de şaptesprezece ani, mem­brul unei bande din Los Angeles, care a mutilat o mamă şi pe copilaşul ei, împuşcându-i din maşina în mers. El descrie această întâmplare mai curând cu mândrie decât cu remuşcare. Mergând într-o maşină cu Leon Bing, care tocmai scria o carte despre bandele din Los Angeles, Crips şi Bloods, Faro a vrut să arate ce poate. El i-a spus lui Bing „că o să facă pe nebunul" faţă de cei „doi gagii" din maşina următoare. Iată cum povesteşte Bing acest schimb de violenţe:

Şoferul, simţind că cineva se uită la el, aruncă o privire către maşina noas­tră, îi prinde privirea lui Faro, îngheţând pentru o clipă. Apoi opreşte maşina, se uită în jos, se uită într-o parte. Fără îndoială ca în privirea lui am văzut frica.

Faro îi demonstrează lui Bing ce privire i-a aruncat persoanei din cealaltă maşină:

M-a privit fix şi întreaga fizionomie i s-a schimbat de parcă cineva ar fi făcut un trucaj fotografic, prin care să demonstreze trecerea timpului. A devenit o faţă de coşmar, şi este înspăimântător să vezi acest lucru cu ochii tăi. Acest chip îţi spune că dacă ai răspunde cu aceeaşi monedă, dacă 1-ai provoca pe acest puşti, ţi-ai asuma un mare risc. Privirea lui spune că de fapt nu-i pasă de nimic, nici de viaţa ta, nici de a lui.19

Bineînţeles că într-un comportament atât de complex precum cel criminal sunt multe explicaţii plauzibile care nu evocă baza biologică. Ar fi aceea că o capacitate emoţională perversă — intimidarea altora — are o valoare de supravieţuire într-un mediu extrem de violent şi se poate transforma într-o capacitate de a comite crime; în aceste cazuri, prea multă empatie ar putea fi contraproductivă. într-adevăr, o lipsă oportună de empatie poate deveni o „virtute" în multe roluri din viaţă, de la poliţistul anchetator „rău" până la conducătorul unei corporaţii. Cei care au executat acte de tortură pentru terorişti, de exemplu, descriu felul în care au învăţat să se disocieze de sentimentele victimelor pentru a-şi face „treaba". Sunt multe căi manipulatorii.

Unele dintre cele mai rele chipuri pe care le ia absenţa de empatie au fost descoperite întâmplător într-un studiu asupra unora dintre cei mai cumpliţi indivizi care îşi băteau nevestele. Cercetarea a scos la iveală o anomalie psihologică întâlnită la mulţi dintre soţii care-şi băteau neves­tele sau le ameninţau cu cuţitul sau cu arma: aceşti soţi acţionează astfel cu sânge rece, într-un mod calculat, şi nu pentru că sunt într-un acces de mânie20, în momentele lor de furie maximă, această anomalie iese la iveală: ritmul cardiac scade în loc să crească, aşa cum se întâmplă de obicei în crizele de furie. Acest lucru înseamnă că din punct de vedere psihologic sunt mai calmi când devin violenţi şi abuzivi. Violenţa lor pare a fi o formă de terorism calculat, o metodă de a-şi stăpâni nevestele insuflându-le frica.

Aceşti soţi reci şi brutali sunt o specie aparte faţă de ceilalţi soţi care îşi bat soţiile. Mai întâi, par a fi violenţi şi în afara căsniciei, încăierându-se prin baruri, la serviciu sau cu ceilalţi membri ai familiei. Şi în timp ce cei mai mulţi bărbaţi devin violenţi cu soţiile lor impulsiv, din furie, pentru că se simt respinşi sau geloşi sau de frica de a nu fi părăsiţi, cei­lalţi îşi calculează bătăile, care uneori par să nu aibă nici un motiv — şi odată ce încep, orice ar face ea, soţia, chiar şi încercarea de a-1 aban­dona, are ca efect sporirea violenţei.

Unii cercetători care i-au studiat pe psihopaţii criminali bănuiesc că stilul lor rece de a manipula şi lipsa empatiei sau a afecţiunii, poate une­ori să apară tocmai dintr-un defect neural[i] .O posibilă bază psihologică a psihopatiei nemiloase a fost prezentată în două feluri, fiecare sugerând implicarea unor trasee neurale către cre­ierul limbic. Pe una dintre ele undele cerebrale sunt măsurate pe măsură ce oamenii încearcă să descifreze mai multe cuvinte ale căror litere au fost amestecate. Cuvintele sunt afişate foarte repede, cam la o zecime de secundă. Majoritatea oamenilor reacţionează diferit la anumite cuvinte cu încărcătură emoţională, cum ar fi a ucide, faţă de cuvintele neutre cum ar fi scaun: ei pot decide mai rapid dacă acel cuvânt emoţional a fost încurcat, iar creierul lor arată un tipar distinctiv de reacţie la cuvin­tele emoţionale, dar nu şi la cele neutre. Psihopatii nu au asemenea reacţii: creierul lor nu dovedeşte existenţa unui tipar distinctiv de reacţie la cuvintele emoţionale şi nu răspunde mai rapid la ele, sugerând astfel o disfunctionalitate a circuitelor dintre cortexul verbal, care recunoaşte cuvântul, şi creierul limbic, care îi ataşează un anumit sentiment.

Robert Hare, psiholog la Universitatea British Columbia, cel care a făcut acest studiu, interpretează rezultatele în sensul dovedirii faptului că psihopatii au o înţelegere superficială a cuvintelor emoţionale, reflectare a superficialităţii lor mai generale în domeniul afectiv. Hare crede că împietrirea psihopaţilor se bazează în parte pe un alt tipar psihologic, pe care 1-a descoperit într-un studiu ce sugerează o deviere în funcţionarea nucleului amigdalian şi a circuitelor aflate în legătură cu acesta: psihopatii care ştiu că vor fi supuşi şocurilor electrice nu arată nici un fel de teamă, ca reacţie normală în cazul unor oameni care urmează să sufere o durere fizică21. Cum durerea viitoare nu generează un val de nelinişte, Hare trage concluzia că psihopaţii nu sunt preocupaţi de posibilele pedepse faţă de ceea ce fac. Şi pentru că ei nu simt această frică — nu cunosc empatia, sau compasiunea, faţă de frica sau durerea victimelor lor.



[i] Atenţie: chiar dacă în anumite tipuri de criminalitate sunt în joc unele tipare biologice — cum ar fi un defect neural în empatie — asta nu înseamnă că toţi criminalii au probleme biologice sau că există unele semne de natură biologică astfel încât să indice înclinaţia pentru crimă. A apărut o controversă în acest sens, iar unicul consens la care s-a ajuns este că nu există un asemenea însemn biologic şi categoric nu există „gena cri­minală". Chiar dacă există o bază biologică a lipsei de empatie în unele cazuri, acest lucru nu înseamnă că toţi cei care suferă de aşa ceva ajung la crimă; majoritatea nu. Lipsa de empatie ar trebui pusă alături de toate celelalte forţe psihologice, economice şi sociale care converg spre criminalitate.

 

Duşmani intimi

Căsnicia lui şi a ei: rădăcinile se află în copilărie (:::)
Neajunsurile din căsnicie (:::)
Gânduri toxice (:::)
Potopul: scufundarea căsniciei (:::)
Bărbaţii: sexul vulnerabil (:::)
Al lui şi al ei: sfat matrimonial (:::)
Cearta sănătoasă (:::)
Calmarea (:::)
Vorbitul în gând pentru îndepărtarea atmosferei otrăvite (:::)
Cum să asculţi şi să vorbeşti fără a aborda un ton defensiv (:::)
Exersarea (:::)

Sigmund Freud remarca faţă de discipolul său Erikson faptul că a iubi şi a munci sunt cele două capacităţi umane care determină maturitatea completă. Dacă aşa stau lucrurile, atunci maturitatea ar putea fi pusă în pericol, având în vedere tendinţele actuale ale căsniciei şi ale divorţului, care fac ca inteligenţa emoţională să fie mai importantă ca oricând.

Să ne gândim la procentajul divorţurilor. Numărul divorţurilor s-a stabilizat la un anumit nivel. Dar mai există o posibilitate de a calcula rata divorţurilor, care sugerează o creştere vertiginoasă: privind la şansele unui cuplu proaspăt căsătorit de a sfârşi în cele din urmă într-un divorţ. Deşi în ansamblu numărul divorţurilor nu a mai crescut, riscul de divorţ s-a modificat în cazul tinerilor căsătoriţi.

Această modificare este şi mai vizibilă atunci când comparăm rata divorţurilor în cazul cuplurilor căsătorite într-un anumit an. La ameri­cani, din căsniciile care au început la 1890, cam 10% au sfârşit prin-tr-un divorţ. Pentru cei căsătoriţi în 1920, 18%; pentru cei căsătoriţi în 1950, 30%. Căsătoriile din 1970 au avut o proporţie de 50% de des­părţiri. Iar pentru cei căsătoriţi în 1990, posibilitatea ca mariajul să se sfârşească printr-un divorţ a ajuns la înfricoşătoarea cifră de 67%1! Dacă aceste estimări vor continua pe aceeaşi linie, doar trei din zece cupluri căsătorite recent pot conta că vor rămâne nedespărţiţi toată viaţa.

Se poate spune că, în mare parte, această creştere nu se datorează atât de mult scăderii inteligenţei emoţionale, cât eroziunii permanente a constrângerilor sociale — cei care divorţează nu mai sunt stigmatizaţi, nevestele nu mai sunt dependente din punct de vedere financiar de soţii — căci asta ţinea multe cupluri la un loc, chiar şi în cazul celor mai nefericite perechi. Dar dacă aceste constrângeri sociale nu mai reprezintă un factor ce ţine căsniciile la un loc, atunci în mod sigur că forţele emoţionale dintre soţ şi soţie sunt cu mult mai importante, dacă doresc într-adevăr ca legătura dintre ei să dureze.

Aceste legături dintre soţ şi soţie — şi greşelile emoţionale care îi pot determina să se despartă — au fost recent analizate cu o mai mare precizie ca oricând. Poate că descoperirea cea mai importantă pentru înţelegerea a ce anume face ca o căsnicie să reziste sau să fie distrusă vine din câteva măsurători psihologice foarte sofisticate, care permit urmărirea clipă de clipă a nuanţelor emoţionale la nivelul cuplului. Oamenii ştiinţă sunt acum capabili să detecteze valurile invizibile de adrenalină. ale soţului, precum şi creşterile bruşte de tensiune, să observe trecătoare, dar grăitoare microemoţii care se strecoară pe chipul soţiei lui. Aceste măsurători fiziologice scot la iveală un subtext biologic ascuns, care contribuie la dificultăţile cuplului, un nivel critic al realităţii emoţionale, care este de obicei imperceptibil sau trecut cu vederea de către cupluri. Aceste măsurători arată care sunt forţele emoţionale care păstrează o căsnicie sau o distrug. Greşelile apar de la bun început din pricina diferenţelor dintre lumea emoţională a fetelor şi cea a băieţilor.

Căsnicia lui şi a ei: rădăcinile se află în copilărie

Când tocmai intram, de curând, într-o seară, la un restaurant, am  dat peste un tânăr care ieşea pe uşă şi avea un chip împietrit şi ursuz. Imediat în spatele lui era o tânără care venise în fuga mare şi-1 lovea cu disperare cu pumnii în spate ţipând: „Ce naiba! Intoarce-te imediat şi fii drăguţ cu mine!" Această rugăminte tranşantă şi categoric contradictorie făcută unui spate în retragere rezumă tiparul cel mai des întâlnit al cuplurilor cu probleme: ea încearcă să se implice, iar el se retrage. Specialiştii în căsnicii au observat demult că până ca un cuplu să ajungă la terapeut, deja ajunge la acest tipar implicare-retragere, soţul plângându-se că soţia nu este „rezonabilă" prin ceea ce solicită ori prin ieşirile ei, iar ea se plânge de indiferenţa lui faţă de ceea ce spune ea. Acest joc matrimonial reflectă faptul că la nivelul cuplului există două realităţi emoţionale, a lui şi a ei. Rădăcina acestor diferenţe emoţionale, chiar dacă este în parte este biologică, se află şi în copilărie, respectiv în cele două lumi emoţionale în care trăiesc băieţii şi fetele pe măsură ce cresc. Există multe cercetări făcute în legătură cu aceste două lumi separate, barierele dintre ele întărindu-se nu numai din pricina jocurilor diferite pe care le preferă băieţii şi fetele, dar şi de teama încercată de copiii mici de a nu fi ironizaţi pentru că au „o iubită" sau „un iubit"2, într-un studiu referi­tor la prieteniile dintre copii, s-a descoperit că micuţii de trei ani susţin că jumătate dintre prietenii lor sunt de sex opus; cei de cinci ani, spun că circa 20%, iar cei de şapte ani sustin aproape că nu mai există prie­teni de sex opus3. Aceste universuri sociale separate se intersectează foarte putin până la adolescenţă, când încep întâlnirile sentimentale.

Intre timp, băieţii şi fetele învaţă lucruri total diferite despre felul în care să-şi stăpânească emoţiile. Părinţii în general discută emoţiile — cu excepţia mâniei — mai mult cu fiicele decât cu fiii4. Fetele sunt expuse unei mai mari cantităţi de informaţii despre emotii decât băietii: atunci când părinţii inventează poveşti pe care le spun copiilor preşcolari, ei folosesc mai multe cuvinte emoţionale când vorbesc cu fiicele lor decât atunci când vorbesc cu fiii lor; când mamele se joacă, de exemplu, cu sugarii lor, afişează o mai largă gamă de emoţii faţă de fiice decât faţă de fii; când mamele le vorbesc fiicelor despre sentimente, le discută mai în amănunt din punct de vedere al stării emoţionale, decât o fac cu fiii lor — deşi cu fiii intră în mai multe amănunte referitoare la cauzele şi consecinţele emoţiilor precum mânia (probabil pentru a o preveni).

Leslie Brody şi Judith Hali, care au rezumat studiul asupra diferen­ţelor de emoţii între sexe, susţin că acest lucru se întâmplă probabil pen­tru că fetele îşi dezvoltă mai rapid şi mai uşor limbajul decât băietii, ceea ce le face să aibă sentimente care presupun o mai mare experienţă şi o mai bună exprimare, precum şi o capacitate superioară faţă de a băie­ţilor în ceea ce priveşte folosirea cuvintelor pentru a explora şi a înlocui reacţiile emoţionale cum ar fi conflictele fizice; în schimb, adaugă ele, „băieţii pentru care exprimarea în cuvinte a sentimentelor nu este subliniată pot în mare măsură să nu conştientizeze starea emoţională atât în cazul lor, cât şi în cazul celorlalţi."5

La vârsta de zece ani, cam acelaşi procent de fete şi de băieţi sunt agresivi şi dispuşi la confruntări directe atunci când se înfurie. Dar pe la treisprezece ani apare o diferenţă considerabilă între sexe, care încep să se definească mai bine: fetele devin mai apte decât băietii în arta tacticilor agresive cum ar fi ostracizarea, bârfele nefaste şi răzbunările indirecte.

Băieţii, în general, continuă să fie dispuşi la confruntări directe atunci când sunt furioşi, ignorând strategiile mascate6. Acesta este unul dintre numeroasele motive pentru care băieţii — şi ulterior bărbaţii — sunt mai puţin sofisticaţi decât sexul opus în privinţa tertipurilor vieţii emoţionale.

Când fetiţele se joacă între ele, o fac în grupuri mici, punând accen­tul pe o minimă ostilitate şi pe o maximă cooperare, în vreme ce jocurile băieţilor se fac în grupuri mai mari, punându-se accentul pe concurenţă. O diferenţă cheie poate fi constatată în ceea ce se întâmplă atunci când jocul băieţilor sau al fetelor este întrerupt pentru că cineva păţeşte ceva. Dacă un băiat accidentat este foarte necăjit, ceilalţi aşteaptă de la el să se dea de-o parte şi să nu mai plângă, pentru ca joaca să poată continua. Dacă acelaşi lucru se întâmplă în cazul unor fetiţe care se joacă, jocul se opreşte şi toate se adună în jur, ca să-i vină în ajutor fetiţei care plânge. Diferenţa manifestată de băieţei şi fetiţe la joacă rezumă ceea ce Carol Gilligan de la Harvard subliniază ca fiind o deosebire cheie între sexe: băieţii se mândresc cu autonomia şi independenţa lor, rezistând cu stoi­cism şi singuri la greu, în vreme ce fetele se consideră parte a unei ade­vărate reţele de legături. Astfel, băieţii se simt ameninţaţi de tot ceea ce le-ar putea pune în pericol independenţa, în vreme ce fetele se simt mai ameninţate de o ruptură la nivel relaţional. Aşa cum sublinia şi Deborah Tannen în cartea ei Youjust Don't Understand (Pur şi simplu nu înţelegi), aceste perspective diferite conduc la faptul că barbarii şi femeile doresc şi aşteptă lucruri total diferite de la o conversaţie; în vreme ce bărbaţii se mulţumesc să vorbească despre diverse „lucruri", femeile urmăresc legăturile emoţionale.

Pe scurt, aceste contraste apar şi în perioada de şcolarizare, emoţi­ile fiind baza diverselor calităţi. Astfel, fetele devin „apte să interpreteze atât semnele emoţionale verbale cât şi pe cele nonverbale, să-şi exprime şi să-şi comunice sentimentele", iar băieţii sunt apti să „minimalizeze emoţiile care duc la vulnerabilitate, sentimente de vinovăţie, teamă sau durere."7 Dovada acestor stări diferite este una de netăgăduit în litera­tura de specialitate. In urma a sute de studii, s-a constatat, de exemplu, că, în medie, femeile sunt mai empatice decât bărbaţii, cel putin în ceea ce priveşte măsurarea capacităţii de a interpreta sentimentele negrăite după expresia feţei, după tonul vocii sau după alte aluzii nonverbale. în mod similar, în general, sunt mai uşor de citit sentimentele de pe chipul unei femei decât cele de pe chipul unui bărbat; în vreme ce în privinţa expresivităţii băieţilor şi fetelor foarte mici nu există diferenţe, după ce trec de şcoala primară, băieţii devin mai puţin expresivi decât fetele. Acest lucru poate reflecta în parte o altă diferenţă cheie: în medie, femeile trăiesc întreaga gamă de emoţii cu o mai mare intensitate şi variabilitate decât bărbaţii — în sensul că femeile sunt mai „emotive" decât bărbaţii8.

Toate acestea înseamnă în general că femeile intră în căsnicie pre­gătite pentru rolul de administrator emoţional, în vreme ce în cazul băr­baţilor acest lucru contează mult mai putin pentru supravieţuirea relaţiei. Intr-adevăr, cel mai important element pentru femei — dar nu şi pentru bărbaţi — pentru ca o relaţie să fie satisfăcătoare s-a arătat că ar fi, con­form unui studiu efectuat asupra a 264 de cupluri, „o bună comuni­care"9. Ted Huston, psiholog la Universitatea din Texas, studiind în pro­funzime cuplurile, a constatat: „Pentru soţii, intimitatea înseamnă a discuta diverse lucruri, mai ales despre cele referitoare la relaţia în sine. In general, bărbaţii nu înţeleg ce vor nevestele de la ei. Ei spun aşa: «Eu vreau să fac diverse lucruri cu ea, iar ea nu vrea decât să vorbim.»" Huston a constatat că în perioada în care fac curte, bărbaţii sunt mult mai dispuşi să stea de vorbă, dintr-o dorinţă de intimitate, cu viitoarele lor şotii. Dar odată căsătoriţi, cu trecerea timpului — mai ales în cuplurile tradiţionale — ei petrec tot mai putină vreme stând de vorbă cu şotiile lor, considerând că acest sentiment de apropiere poate fi exprimat şi prin grădinăritul împreună, mai degrabă chiar decât prin discutarea diver­selor aspecte.

Tăcerea crescândă a soţilor se datorează şi faptului că bărbaţii sunt mai optimişti în privinţa căsniciei lor, în vreme ce soţiile se preocupă de toate problemele care apar; într-un studiu despre căsnicii, bărbaţii văd mai în roz decât şotiile lor întreaga relaţie — actul sexual, finanţele, legă­turile cu rudele prin alianţă, cât de bine se ascultă unul pe celălalt, ce importanţă au neajunsurile personale10. Nevestele, în general, îşi exprimă mai mult decât barbarii nemulţumirile şi o fac verbal mai ales în cuplurile nefericite. Combinând modul optimist în care bărbaţii percep căsătoria cu aversiunea lor faţă de confruntările emoţionale, devine clar de ce soţiile se plâng atât de des că şotii lor încearcă să evite discuţiile despre lucrurile supărătoare din relaţia lor. (Desigur că această diferenţiere pe sexe este o generalizare şi nu este valabilă în fiecare caz; un prieten psihiatru se plângea că în căsnicia lui, şotia nu doreşte să discute despre chestiunile emoţionale, drept pentru care el este cel care le abordează.)

Încetineala cu care bărbaţii deschid discuţiile incomode într-o rela­ţie fără îndoială că se datorează relativei lor incapacităţi de a interpreta exprimarea facială a emoţiei.

Femeile, de exemplu, sunt mai sensibile la o expresie tristă de pe chipul bărbatului decât sunt bărbaţii în a detecta tristeţea din expresia unei femei11. Astfel, o femeie trebuie să fie cu mult mai tristă decât un bărbat pentru ca acesta să-i observe sentimentele şi eventual să pună problema referitor la ce a dus la această situaţie.

Aşadar, trebuie să ne gândim la implicaţiile diferenţelor emoţionale între sexe pentru a explica felul în care cuplurile reuşesc să depăşească supărările şi neînţelegerile la care se ajunge inevitabil într-o relaţie intimă. De fapt, chestiunile precise cum ar fi cât de des face un cuplu dragoste, sau cum trebuie crescuţi copiii, ori ce datorii sau economii are un cuplu nu sunt elemente care pot să închege sau să strice o căsnicie. De fapt, de felul cum discută un cuplu despre aceste puncte delicate depinde soarta căsniciei lor. Ajungerea la o înţelegere despre cum să depăşească neîn­ţelegerile constituie cheia supravieţuirii unui mariaj; bărbaţii şi femeile trebuie să depăşească diferenţele înnăscute între sexe, abordând emoţiile dificile. Când nu reuşesc, cuplurile devin vulnerabile în faţa emoţiilor şi în final asta le poate distruge relaţia propriu-zisă. Aşa cum vom vedea, aceste fisuri au mai multe şanse de dezvoltare atunci când unul sau ambii parteneri au anumite deficienţe de inteligenţă emoţională.

Neajunsurile din căsnicie

Fred:     Mi-ai strâns rufele de pe sârmă?

Ingrid:   (cu un ton batjocoritor) „Mi-ai strâns rufele de pe sârmă." N-ai decât să ţi le strângi tu, nenorocitele alea de rufe. Ce sunt eu, servitoare?

 Fred:     N-aş zice. Dacă-ai fi fost servitoare, măcar ai fi ştiut să faci curat.

Dacă acest dialog ar fi fost dintr-un serial de comedie, ar fi putut fi amuzant, numai că acest ton dureros de tăios a fost abordat de două persoane care formau un cuplu şi care (poate că nici nu vă surprinde) au divorţat în următorii ani12. Ei au fost întâlniţi în cadrul unui studiu de laborator făcut de psihologul John Gottman de la Universitatea din Washington, care a făcut poate cea mai detaliată analiză asupra legăturii emoţionale dintre cupluri, dar şi asupra sentimentelor corozive care pot distruge căsnicia13. Conversaţiile cuplurilor au fost înregistrate pe casete video, după care au fost analizate în amănunt ore întregi pentru a desluşi emoţiile secrete şi felul cum acţionează ele. întocmirea unei hărti a neajun­surilor ce pot duce un cuplu la divorţ a avut un rol primordial în privinţa inteligenţei emoţionale şi a importanţei sale în supravieţuirea unei căsnicii.

În ultimii douăzeci de ani, Gottman a detectat momentele bune şi rele a peste două sute de cupluri, o parte de curând căsătorite, altele de zeci de ani. Gottman a făcut o hartă a ecologiei emoţionale a căsniciei cu o asemenea precizie, încât într-unul dintre studii el a reuşit chiar să pre­vadă care dintre cuplurile testate (precum cel al lui Fred şi Ingrid, a căror discuţie despre rufe a fost atât de tăioasă) vor divorţa în următorii trei ani. Intr-o proporţie de 94% el a avut dreptate, ceea ce nu s-a mai întâlnit în studiile asupra mariajelor!

Acurateţea analizei lui Gottman constă în metoda sa extrem de minu­ţioasă şi de atentă de analizare a dovezilor. Atunci când cuplurile vorbesc, senzorii înregistrează şi cea mai măruntă modificare fiziologică; o ana­lizare clipă de clipă a expresiei de pe chip (folosind sistemul de citire a emoţiilor creat de Paul Ekman) detectează şi cea mai subtilă şi trecătoare nuanţare a sentimentului. După şedinţă, fiecare partener vine separat în laborator şi urmăreşte caseta cu înregistrarea conversaţiei, dezvăluindu-şi gândurile ascunse din cele mai încinse momente ale schimbului de re­plici. Rezultatul este un fel de radiografie emoţională a căsniciei.

Un semnal timpuriu de avertizare a faptului că o căsnicie se află în pericol este critica aspră, susţine Gottman. Intr-o căsnicie sănătoasă, bărbatul şi nevasta se simt liberi să-şi exprime nemulţumirile. Dar mult prea adesea, în fierbinţeala mâniei, nemulţumirile ajung să fie exprimate într-o manieră distructivă, declanşându-se atacuri la adresa caracterului parte­nerului de viaţă. De exemplu, Pamela şi fiica ei s-au dus să cumpere pantofi, în vreme ce soţul, Tom, s-a dus la o librărie. S-au înţeles să se întâlnească în faţa poştei într-o oră şi apoi să meargă împreună să vadă un film la matineu. Pamela a fost punctuală, dar nici urmă de Tom. „Unde este? Filmul începe în zece minute", s-a plâns Pamela fiicei sale. „Tatăl tău atâta e în stare să facă, să încurce totul."

Când apare şi Tom zece minute mai târziu, fericit că s-a întâlnit cu un prieten şi cerându-şi scuze că a întârziat, Pamela zice cu sarcasm: „Nu e nimic — abia am avut ocazia să discutăm despre extraordinarultău talent de a da totul peste cap. Nu te gândeşti niciodată la consecinţe şi eşti cumplit de egoist!"

Reproşul Pamelei înseamnă mai mult decât atât: este un asasinat asupra personalităţii celuilalt, un atac la persoană, şi nu un comentariu asupra faptei. La urma urmei, Tom şi-a cerut scuze, şi totuşi Pamela l-a etichetat drept „cumplit de egoist". Majoritatea cuplurilor trec prin ase­menea momente din când în când şi atunci nemulţumirea în legătură cu ceea ce a făcut partenerul se transformă într-un atac împotriva per­soanei, şi nu a faptei. Numai că aceste critici dure au un impact emo­ţional coroziv în comparaţie cu reproşurile rezonabile. Asemenea atacuri, chiar dacă sunt de înţeles, devin tot mai dese dacă soţul sau soţia simt că reproşurile lor rămân neauzite sau ignorate.

Diferenţa dintre reproşuri şi critici directe la persoană este una sim­plă. Intr-un reproş, soţia respectivă specifică faptul care a nemulţumit-o şi critică fapta soţului ei şi nu pe el, declarând ce a simţit: „Când ai uitat să-mi iei rufele de la spălătoria chimică mi-am dat seama că nu ţii la mine." Este o exprimare ce dovedeşte inteligenţă emoţională — afirmă ceva, dar nu cu un ton violent sau pasiv. Dar într-un atac la persoană, ea foloseşte ocazia pentru a aduce o critică globală la adresa soţului ei: „Eşti atât de egoist şi nu-ţi pasă. Asta dovedeşte încă odată că nu pot avea încredere în tine că ai fi în stare să faci ceva ca lumea." O aseme­nea critică îl face pe celălalt să-i fie ruşine, să simtă că nu este iubit, că este acuzat şi că are defecte — ceea ce mai mult ca sigur că va duce la o reacţie defensivă care nu va drege în nici un fel lucrurile.

Mai mult, atunci când se aduce o critică cu o nuanţă de dispreţ, emotia creată este extrem de distructivă. Dispreţul însoţeşte adesea furia; el nu se exprimă doar prin cuvinte, ci şi prin tonul vocii sau printr-o expresie supărată a feţei. Forma cea mai evidentă este, desigur, ironia sau insulta — „nenorocitule", „scârbă ce eşti", „amărâtule". La fel de dăunător este şi limbajul trupului care transmite acest dispreţ, mai ales strâmbăturile din gură, care sunt un limbaj facial universal pentru dez­gust, sau datul ochilor peste cap, ca şi cum ar spune „Of, Doamne!"

Dispreţul facial este de fapt o contracţie a muşchilor „gropiţelor", a colţurilor gurii (cel mai adesea doar în stânga), în vreme ce ochii sunt dati peste cap. Când unul dintre parteneri afişează această expresie, celălalt, într-un schimb emoţional tacit, înregistrează o creştere a bătăilor inimii cu două sau trei pulsatil pe minut. Conversaţia invizibilă este în plin avânt; dacă soţul îşi manifestă permanent dispreţul, a constatat Gottman, soţia cade mult mai uşor pradă unei întregi game de probleme de sănătate, de la răceli şi gripe până la infecţii urinare sau o stare de nelinişte, precum şi simptome gastrointestinale. Atunci când chipul şotiei manifestă dezgustul, rudă bună cu dispreţul, de patru sau de mai multe ori într-o conversaţie de un sfert de oră, este un semn tăcut că respec­tivul cuplu se va despărţi în următorii patru ani.

Sigur că o manifestare ocazională a dispreţului sau a dezgustului nu poate destrăma o căsnicie. Insă asemenea exprimări emoţionale dese seamănă cu fumatul sau cu colesterolul crescut ca factor de risc în bolile de inimă — cu cât sunt mai mari şi de mai lungă durată, cu atâta peri­colul creşte. Pe drumul spre divorţ, fiecare dintre aceşti factori îl prezice pe următorul pe această scară mereu crescândă a nefericirii. Critica şi dispreţul sau dezgustul devenite obişnuinţă sunt semne de pericol, pen­tru că indică faptul că soţul sau soţia şi-au judecat în gând cât se poate de tare partenerul de viaţă, în mintea lor, partenerul este veşnic condam­nat pentru ceva. Acest tip de gândire negativă şi ostilă duce în mod firesc la atacuri care-1 fac pe celălalt să abordeze o poziţie defensivă — sau să fie gata de contraatac.

Fiecare dintre cele două capete ale reacţiei luptă-sau-fugi reprezintă un răspuns la atac. Cel mai adesea se contraatacă prin exprimarea mâniei. Această cale duce de obicei la un adevărat meci de ţipete fără rost. Reacţia alternativă, fuga, poate fi şi mai dăunătoare, mai ales când „fugi­tul" înseamnă o izolare într-o tăcere încremenită.

Acest zid al tăcerii este o ultimă posibilitate de apărare. Cel care alege această soluţie refuză conversaţia, răspunzând printr-o tăcere mor-mântală şi un chip impasibil. Această modalitate transmite un mesaj pu­ternic fără echivoc, un fel de combinaţie de răceală, distanţă, superiori­tate şi detaşare. Acest zid apare mai ales în căsniciile care se îndreaptă spre un dezastru sigur; în 85% dintre aceste cazuri, soţul este cel care reacţionează astfel în faţa atacurilor pline de reproşuri şi dispreţ din par­tea soţiei14. Când această reacţie devine ceva obişnuit, ea are un efect devastator asupra sănătăţii unei relaţii afective: taie toate punţile de rezolvare a neînţelegerilor.

Gânduri toxice

Copiii nu sunt cuminţi şi Martin, tatăl lor, se supără. El se întoarce spre soţia sa Melanie şi îi spune pe un ton răstit: „Dragă, nu crezi că ar trebui să se mai potolească şi copiii ăştia?"
El de fapt gândeşte: „E prea îngăduitoare cu copiii."
Melanie reacţionează la mânia lui, înfuriindu-se la rândul ei. Chipul i se înăspreşte, încruntă sprâncenele şi îi răspunde: „Copiii se joacă şi ei. Oricum, în curând vor merge la culcare."
Ea de fapt gândeşte: „Iar începe, tot timpul se plânge de ceva."
Martin este acum vizibil enervat. Se apleacă ameninţător, cu pumnii încleştaţi şi spune pe un ton scos din sărite: „N-ar trebui să-i culc de pe acum?"
De fapt, el gândeşte: „Ea este veşnic contra mea, în toate. Ar fi mai bine să preiau iniţiativa."
Melanie, dintr-o dată speriată de mânia lui Martin, spune blând: „Nu, îi culc eu imediat."
Ea de fapt gândeşte: „Şi-a ieşit din fire — le-ar putea face vreun rău copiilor. Mai bine cedez."

Aceste conversaţii paralele — cea rostită şi cea din gând — sunt dis­cutate de Aaron Beck, fondatorul terapiei cognitive, ca exemplu de gândire ce poate otrăvi o căsnicie15. Adevăratul schimb emoţional între Melanie şi Martin este format de gândurile lor şi aceste gânduri, la rân­dul lor, sunt determinate de un strat mai profund, pe care Beck îl nu­meşte al „gândirilor automate" — trecătoare presupuneri făcute în avans despre sine şi despre ceilalţi, care reflectă atitudinile noastre emoţionale cele mai profunde. Melanie gândeşte ascuns cam aşa: „întotdeauna mă terorizează cu mânia lui"; pentru Martin, gândul cheie este: „N-are nici un drept să se comporte aşa cu mine." Melanie se consideră o victimă nevinovată a căsniciei lor, iar Martin socoteşte că are tot dreptul să fie indignat, pentru că nu este tratat corect.

Gândurile că am fi victime nevinovate ori că avem dreptul să ne indignăm sunt tipice pentru partenerii de viaţă din căsnicii cu probleme care îşi alimentează permanent mânia şi suferinţa16, în momentul în care aceste gânduri nefaste cum ar fi dreptul la indignare devin un reflex, ele se autoconfirmă: partenerul care se consideră o victimă caută veşnic acele fapte ale celuilalt care-i pot confirma punctul de vedere, ignorând sau neluând în seamă gesturile frumoase care ar putea pune la îndoială sau nu ar mai confirma această idee.

Aceste gânduri sunt foarte puternice; ele declanşează sistemul de alarmă neural. Odată ce soţul se consideră o victimă, el declanşează un atac emoţional, drept pentru care va tot analiza cu uşurinţă pe toate feţele o listă întreagă de nemulţumiri care-i vor aminti că a fost transfor­mat într-o victimă. Şi nu-şi va mai aminti nimic din tot ceea ce a făcut ea în întreaga lor relaţie care ar putea pune la îndoială ideea că este o vic­timă nevinovată. Partenera de viaţă este pusă într-o situaţie fără ieşire: astfel, chiar şi lucrurile bune pe care le face vor fi răstălmăcite atunci când vor fi analizate printr-o lentilă negativă şi refuzate ca o palidă încer­care a ei de a nega că încearcă să-1 transforme într-o victimă.

Partenerii care nu au asemenea puncte de vedere declanşatoare de neînţelegeri dau o interpretare benignă la ceea ce se întâmplă, aşa încât e mai puţin probabil să se ajungă la astfel de deturnări, sau, în cazul în care ele totuşi apar, partenerii îşi revin mai repede. Gândirea care men-tine sau alimentează nefericirea urmează un tipar subliniat în Capitolul 6 de către psihologul Martin Seligman, referitor la perspectiva pesimistă şi cea optimistă. Punctul de vedere pesimist porneşte de la premisa că partenerul de viaţă are defecte inerente, care nu pot fi schimbate şi care generează suferinţă: „Este egoist şi nu-1 interesează decât persoana lui; aşa a fost crescut şi aşa va rămâne pentru totdeauna. Vrea să-i fiu la dis­poziţie permanent şi puţin îi pasă de ceea ce simt eu." In schimb, punc­tul de vedere optimist sună cam aşa: „Acum este mai exigent, dar a fost atât de atent în trecut; poate este prost dispus — mă întreb dacă nu are probleme la serviciu." Aceasta este o perspectivă în care mariajul nu este privit ca iremediabil distrus sau fără speranţă. In schimb, ea socoteşte că momentul nepotrivit se datorează unei situaţii care poate fi schimbată. Prima atitudine aduce numai nefericire; cea de-a doua calmează. Parte­nerii care abordează perspectiva pesimistă sunt sortiţi blocajelor emoţio­nale; se înfurie, se simt jigniţi sau, oricum, nefericiţi din pricina lucru­rilor pe care le fac partenerii lor de viaţă; şi devin tulburaţi de îndată ce începe un asemenea episod. Nemulţumirea lor interioară şi atitudinea pesimistă cu siguranţă va declanşa reproşuri şi dispreţ în confruntarea cu partenerul, care, la rândul său, va deveni defensiv şi se va refugia în spatele unui zid.

Poate că virulenţa cea mai mare a acestor gânduri otrăvite se con­stată la soţii violenţi din punct de vedere fizic cu soţiile lor. Un studiu asupra soţilor violenţi făcut de psihologii de la Universitatea Indiana a demonstrat că aceşti bărbaţi îmbrăţişează exact raţionamentul puştilor duri din curtea şcolii, detectând intenţii ostile chiar şi în lucrurile cele mai neutre pe care le fac soţiile lor, şi folosesc această judecare greşită pentru a-şi justifica propria violenţă (bărbaţii agresivi din punct de vedere sexual cu iubitele lor procedează cumva în mod similar, fiind bănuitori la adresa femeilor şi neluând în seamă obiecţiile lor)17. Aşa cum am văzut în Capitolul 7, aceşti bărbaţi se tem mai ales să nu fie res­pinşi, nesocotiţi sau supuşi unor situaţii jenante în public de către soţiile lor. Un scenariu tipic care declanşează gânduri ce „justifică" violenţa celor care-şi bat nevestele este: „Ai ieşit în societate şi observi că în ultima jumătate de oră soţia ta a stat de vorbă şi a râs cu acelaşi bărbat atrăgător. El pare câ-i face curte." Când aceşti bărbaţi percep că soţiile lor fac ceva ce sugerează o posibilă respingere sau o abandonare a lor, reacţionează prin indignare şi revoltă. Se pare că gânduri reflexe de genul: „O să mă părăsească" declanşează un blocaj emoţional, în virtu­tea căruia soţii care-şi bat nevestele reacţionează impulsiv sau, cum spun cercetătorii, „nu reuşesc să aibă o relaţie comportamentală adecvată" — deci devin violenţi18.

Potopul: scufundarea căsniciei

Efectul imediat al acestor atitudini nefericite este declanşarea unei crize permanente, pentru că blocajele emoţionale apar tot mai des, iar suferinţa şi mânia nu mai pot fi depăşite. Gottman foloseşte un alt ter­men — potopul — referitor la această tulburare emoţională mult prea des întâlnită; şotii sau soţiile ajunşi în această situaţie sunt atât de copleşiţi de negativismul partenerului şi de propria lor reacţie faţă de acesta, încât sunt înghiţiţi de sentimente cumplite, scăpate de sub control. Aceşti oa­meni nu mai sunt în stare să recepteze nimic nedistorsionat sau să reac­ţioneze cu mintea limpede; le este tot mai greu să se organizeze în gân­dire şi revin la reacţii primitive. Ei ar vrea ca lucrurile să înceteze sau ar vrea să fugă ori, uneori, să lovească la rândul lor. Această potopire este un blocaj emoţional care se prelungeşte de la sine.

Unii oamenii ajung greu în această fază, pentru că suportă uşor mânia şi dispreţul, în vreme ce la altii se declanşează încă din momen­tul în care partenerul face cel mai neînsemnat comentariu. Din punct de vedere ştiinţific, descrierea momentului ar consta în aceea că bătăile inimii cresc mult peste nivelul de calm19. Astfel, ritmul inimii femeii ajunge să fie de 82 de bătăi pe minut, iar al bărbatului de 72 de bătăi pe minut (ritmul cardiac variază în special în funcţie de dimensiunea fizică a persoanei). Această senzaţie apare în momentul când ritmul creşte cu 10 bătăi pe minut faţă de ritmul de repaos; dacă se ajunge la 100 de bătăi pe minut (ceea ce se întâmplă cu uşurinţă în momentele de furie sau de lacrimi), atunci trupul pompează adrenalină şi alţi hormoni, ceea ce păstrează starea de nemulţumire pentru mai multă vreme. Mo­mentul de blocaj emoţional este vizibil din ritmul cardiac: el poate creşte cu 10, 20 sau chiar cu 30 de bătăi pe minut într-o clipă. Muşchii se încordează; apar dificultăţile de respiraţie. Este o invazie de sentimente otrăvite şi o neplăcută baie de frică şi mânie ce nu poate fi evitată, iar în mod subiectiv pare că durează „o veşnicie" până trece. In acest moment — de plin blocaj — emoţiile persoanei sunt atât de puternice, iar pers­pectiva atât de îngustă şi gândirea atât de confuză, încât nu este nici o şansă de a accepta punctul de vedere al celuilalt sau de a rezolva lucru­rile în mod rezonabil.

Sigur că majoritatea soţilor şi soţiilor trec prin asemenea momente de mare intensitate atunci când se ceartă — e firesc. Problema într-o căs­nicie apare atunci când unul dintre parteneri se simte invadat aproape permanent. Apoi, partenerul se simte copleşit de celălalt, este mereu gata să reacţioneze în faţa unui atac emoţional sau a unei nedreptăţi, devine extrem de vigilent la cel mai mic semn de atac, insultă sau ener­vare şi categoric că va reacţiona exagerat şi la lucrurile neînsemnate. Dacă şotia unui asemenea personaj aflat în această stare îi spune: „Iubi­tule, trebuie să stăm de vorbă", el va alege un gând negativ: „Iar vrea să ne certăm" şi va declanşa potopul. Revenirea dintr-o asemenea stare fiziologică este tot mai dificilă, în vreme ce lucrurile cele mai inofensive sunt privite dintr-o perspectivă sinistră, care declanşează mereu potopul.

Acesta este poate punctul de cotitură cel mai periculos al unei căs­nicii, o schimbare catastrofală într-o relaţie. Partenerul potopit ajunge să gândească tot ce este mai rău despre celălalt, interpretând mereu tot ceea ce face acesta într-o lumină negativa. Micile probleme generează bătălii majore, se simte permanent jignit. Cu timpul, acest partener începe să considere toate problemele din căsnicie ca fiind grave şi imposibil de reparat, pentru că potopul în sine sabotează orice încercare de îndreptare a situaţiei. Lucrurile continuând pe acest făgaş, pare inutil să mai fie discutate şi partenerii încearcă să se aline pe cont propriu, încep să ducă vieţi paralele, practic izolându-se unul de celălalt şi sim­ţind singurătatea din interiorul căsniciei. Din păcate, după cum constată Gottman, mult prea des se ajunge la pasul următor, care este divorţul.

Pe acest drum spre divorţ, consecinţele tragice ale deficienţelor de competenţă emoţională sunt mai mult decât evidente. Atunci când un cuplu intră în cercul infernal al reproşurilor şi al dispreţului, al defen­sivei şi al zidurilor ce se înalţă între ei, al gândurilor neplăcute şi al po­topului emoţional, este reflectată de fapt o dezintegrare a autoconştientizării şi a autocontrolului emoţional, al empatiei şi al capacităţii de a se calma unul pe celălalt şi pe sine.

Bărbaţii: sexul vulnerabil

Revenind la diferenţele dintre sexe în ceea ce priveşte viaţa emoţio­nală, se dovedeşte că ele sunt rădăcina ascunsă a declinului căsniciei. Iată ce s-a constatat: Chiar şi după mai bine de treizeci şi cinci de ani de căs­nicie există o distincţie clară între soti şi soţii legată de felul în care privesc conflictele emoţionale. In general, femeile sunt mai dispuse să intre în dis-cutii contradictorii pe probleme de căsnicie decât bărbaţii. La această concluzie a ajuns în urma unui studiu Robert Levenson de la Univer­sitatea Berkeley din California, bazându-se pe cercetarea a 151 de cupluri cu căsnicii de lungă durată. Levenson a constatat că soţilor li se pare neplăcut şi chiar au o aversiune faţă de a se înfuria în timpul unei neîn­ţelegeri casnice, în vreme ce pe soţii nu le deranjează chiar aşa de rău20.

Şotii dovedesc o mai mare intensitate a spiritului negativ decât soţi­ile lor; bărbaţi cad mai uşor pradă acestui potop decât femeile, ca reacţie la reproşurile partenerului. Odată ajunşi în această situaţie, soţii secretă mai multă adrenalină în sânge, secreţie declanşată de reacţia negativă a soţiilor lor; soţilor le trebuie mai multă vreme pentru a-şi reveni dintr-o asemenea stare21. Acest lucru sugerează că genul de bărbat stoic şi im­perturbabil precum Clint Eastwood pare a fi de fapt o formă de apărare împotriva unui sentiment copleşitor din punct de vedere emoţional.

Motivul pentru care bărbaţii sunt predispuşi la a ajunge împietriţi, presupune Gottman, este acela de a se proteja pe ei înşişi de potop; stu­diul său arată că în momentul când se izolează, ritmul lor cardiac scade cam cu zece bătăi pe minut, ceea ce conferă o senzaţie subiectivă de uşu­rare. Dar — şi aici se află paradoxul — atunci când bărbaţii se ascund în spatele unui zid, ritmul cardiac al şotiilor creşte, fapt ce semnalizează o profundă nemulţumire. Acest tango al creierului limbic, cu fiecare sex care îşi caută alinare la celălalt, duce la o cu totul altă stare în raport cu confruntările emoţionale: bărbaţii doresc să le evite tot atât de mult pe cât nevestele se simt nevoite să le caute cu tot dinadinsul.

Tot aşa cum bărbaţii preferă să se refugieze în spatele unui zid, femeile aleg să facă reproşuri soţilor lor22. Această asimetrie apare ca rezultat al faptului că şotiile îşi urmăresc rolul de administrator emoţio­nal. Cum ele încearcă să declanşeze şi să rezolve neînţelegerile şi mâhni­rile, tot aşa soţii lor se dovedesc puţin dispuşi să se implice în discuţii aprinse. Soţia îşi vede soţul refuzând implicarea, şi atunci îşi sporeşte volumul şi intensitatea nemulţumirii, începând să-i facă reproşuri. Ca răspuns, soţul devine defensiv sau se refugiază în spatele unui zid; ea se simte frustrată şi furioasă, devenind dispreţuitoare, pentru a da o mai mare greutate insatisfacţiei sale. Când soţul devine obiectul criticii şi al dispreţului soţiei sale, începe să creadă că este o victimă nevinovată sau că are dreptul să se indigneze, ceea ce declanşează un potop tot mai mare. Pentru a evita o atare situaţie, el devine tot mai defensiv sau pur şi simplu se refugiază în spatele unui zid. Dar nu uitati, când soţii se izolează, ei declanşează potopul asupra şotiilor lor, care se simt complet descurajate. Pe măsură ce certurile în căsnicie se intensifică, ele pot scăpa uşor de sub control.

Al lui şi al ei: sfat matrimonial

Dată fiind această copleşitoare diferenţă în ce priveşte felul în care bărbaţii şi femeile reacţionează în faţa sentimentelor neplăcute din rela­ţia lor, se pune problema cum îşi pot apăra cuplurile iubirea şi afecţiunea — pe scurt, cum îşi pot apăra căsnicia? Pe baza urmăririi interacţiunii la nivelul cuplurilor a căror căsnicie a supravieţuit peste ani, cercetătorii problemelor matrimoniale oferă sfaturi precise pentru bărbati şi pentru

femei, fiecăruia în parte, precum şi câteva îndemnuri valabile şi pentru unii şi pentru altii.

Bărbaţii şi femeile, în general, au nevoie de reglări emoţionale dife­rite. Pentru bărbaţi, sfatul ar fi să nu devină parte într-un conflict, ci să înţeleagă că atunci când soţiile lor aduc în discuţie o nemulţumire sau o neînţelegere, o pot face ca pe un act de iubire, încercând să păstreze relaţia sănătoasă şi pe drumul cel bun (deşi s-ar putea să fie şi alte motive care să justifice ostilitatea şotiei). Atunci când nemulţumirile fierb, ele cresc în intensitate până ce explodează; atunci când sunt aerisite şi analizate, tensiunea scade. Şotii trebuie să înţeleagă că mânia sau nemulţumirea nu sunt sinonime cu atacurile personale — adesea, emoţiile soţiilor lor fiind doar sublinieri, accentuări ale sentimentelor lor referitoare la chestiunea în cauză.

De asemenea, bărbaţii trebuie să aibă grijă să nu scurtcircuiteze dis-cutia, oferind prea curând o soluţie practică — în general, e mult mai important ca şotia să simtă că soţul ei îi ascultă cu atenţie nemulţumirea şi dă dovadă de empatie în raport cu sentimentele ei în chestiunea în cauză (deşi el nu are nevoie să fie de acord cu ea). Ea poate considera faptul că el îi dă un sfat ca pe o neglijare a sentimentelor ei, socotite neimportante. Şotii care reuşesc să suporte mânia încinsă a soţiilor lor, în loc să o treacă cu vederea, socotind-o neînsemnată, îşi ajută soţiile să se simtă auzite şi respectate. Mai presus de toate, şotiile doresc să le fie recunoscute sentimentele şi respectate ca valabile, chiar dacă soţii lor sunt de altă părere. De cele mai multe ori, când o şotie simte că punc­tul ei de vedere s-a făcut auzit şi că sentimentele ei au fost remarcate, ea se calmează.

Sfatul pentru femei este unul paralel. Cum principala problemă a bărbaţilor este faptul că şotiile lor îşi fac auzite prea des nemulţumirile, nevestele ar trebui să facă un efort şi să aibă grijă să nu-şi atace soţii — se pot plânge de ceea ce au făcut ei, dar nu trebuie criticaţi ca persoană şi nici dispreţuiri. Reproşurile nu trebuie să fie atacuri la adresa perso­nalităţii lor, ci să fie afirmării clare că un anumit fapt nu le convine. Un atac la persoană virulent va duce aproape sigur la o atitudine defensivă din partea soţului sau la ridicarea unui zid, situaţie şi mai frustrantă, care va spori neînţelegerea. De asemenea, este de ajutor ca reproşurile şotiei să fie incluse într-un context mai larg, în care îşi reafirmă inclusiv iubirea faţă de el.

Cearta sănătoasă

Articolul din ziarul de dimineaţă ne oferă o lecţie practică pentru felul în care nu trebuie rezolvată o neînţelegere în căsnicie. Marlene Lenick s-a certat cu soţul ei, Michael: el voia să se uite la meciul între echipele Dallas Cowboys şi Philadelphia Eagles, iar ea voia să vadă şti­rile. In vreme ce el şi-a adjudecat meciul, dna Lenick i-a spus că: „S-a săturat de fotbalul ăsta", s-a dus în dormitor, a înşfăcat un pistol de cali­bru 38 şi 1-a împuşcat de două ori, în vreme ce el se uita la meci în camera lui de lucru. Dna Lenick a fost acuzată de atac de maximă gravi­tate şi eliberată contra a 50 000 de dolari. Dl Lenick a fost audiat în stare bună, revenindu-şi în urma gloanţelor care îi intraseră prin abdo­men şi îi ieşiseră prin omoplatul stâng şi prin gât23.

Sigur că unele certuri în căsnicie sunt prea violente — sau prea grave —, dar ele oferă o primă şansă de a aduce inteligenţa emoţională în cuplu. De exemplu, perechile care rezistă împreună se referă de obi­cei la un singur subiect şi-şi oferă unul altuia şansa de a-şi exprima punc­tul de vedere în legătură cu acesta24. Dar aceste cupluri fac un pas important înainte: îşi arată că se ascultă unul pe celălalt. Cum acest lucru este ceea ce urmăreşte de fapt cu îndârjire celălalt din punct de vedere emoţional, empatia duce la reducerea tensiunilor.

Ceea ce le lipseşte în mod special cuplurilor care în final ajung la divorţ este tocmai încercarea măcar a unuia dintre parteneri de a deten-siona atmosfera presupusă de o ceartă. Prezenţa sau absenţa căilor de reparare a fisurilor este diferenţa primordială dintre certurile cuplurilor cu o căsnicie sănătoasă şi cele ale cuplurilor care până la urmă divor­ţează25. Mecanismele de reparare care împiedică o ceartă să ajungă la o explozie sunt de fapt foarte simple — menţinerea discuţiei pe o anumită linie, empatia şi reducerea tensiunii. Aceste gesturi fundamentale sunt un fel de termostat emoţional care împiedică sentimentele exprimate să dea pe dinafară şi să copleşească acea capacitate a partenerilor de a se concentra exclusiv asupra chestiunii în cauză.

Una dintre strategiile general valabile pentru ca o căsnicie să func­ţioneze este să nu se concentreze discuţia pe anumite subiecte — edu­caţia copiilor, sexul, banii, gospodăria — care sunt prilejuri de ceartă, ci să se cultive inteligenţa emoţională a cuplului, sporindu-se şansele de a rezolva lucrurile. Câteva calităţi emoţionale — în special capacitatea de a se calma (sau de a-1 calma pe partener), empatia şi ascultarea atentă — pot ajuta cuplul să-şi rezolve în mod eficient neînţelegerile. Toate acestea duc la aşa-numitele neînţelegeri sănătoase sau la „certurile sănătoase", care permit unei căsnicii să fie înfloritoare şi să depăşească aspectele nega­tive care, dacă sunt lăsate să se acumuleze, pot distruge o căsnicie26.

Desigur că nici unul dintre aceste obiceiuri emoţionale nu se schimbă peste noapte; este necesară multă perseverenţă şi vigilenţă. Cuplurile vor fi în stare să opereze aceste schimbări cheie în măsura în care sunt moti­vate să încerce. Multe, sau majoritatea reacţiilor emoţionale, se declan­şează cu atâta uşurinţă într-o căsnicie pentru că ele au fost deja inocu­late încă din copilărie, învăţate în cele mai intime relaţii sau modelate pentru noi de părinţi, fiind deja formate în momentul căsătoriei. Astfel, există predispoziţii la obiceiuri emoţionale — reacţia exagerată la cele mai mici semne de confruntare —, chiar dacă probabil am jurat că noi nu vom face precum părinţii noştri.

Calmarea

Fiecare emoţie puternică are la bază un impuls de a acţiona; stăpâ­nirea acestor impulsuri este fundamentală pentru inteligenţa emoţională. Uneori poate fi extrem de greu, mai ales în relaţiile de iubire, unde miza este foarte mare. Reacţiile declanşate în aceste situaţii se răsfrâng asupra celor mai profunde nevoi ale noastre — de a fi iubiţi şi de a ne simţi res­pectaţi, de a nu fi părăsiţi sau lipsiţi de afecţiune. Nu e de mirare că într-o ceartă în căsnicie reacţionăm ca şi cum ar fi o chestiune de supravieţuire. Dar nimic nu se poate rezolva pozitiv atâta vreme cât soţul şi şotia se află în plin blocaj emoţional. Unul dintre talentele-cheie într-o căsni­cie este ca partenerii să înveţe să-şi calmeze sentimentele de nemulţu­mire. De fapt, asta înseamnă stăpânirea capacităţii de a-şi reveni rapid în urma potopului produs de un blocaj emoţional. Cum capacitatea de a asculta, de a gândi şi de a vorbi logic pare să dispară într-un moment de criză emoţională, calmarea este un pas extrem de constructiv şi fără de care nu mai este posibil nici un progres în rezolvarea chestiunii în cauză. Cuplurile ambiţioase pot învăţa să-şi monitorizeze pulsul din cinci în cinci minute în timpul confruntărilor, luându-şi-1 la carotidă, la câţiva cen­timetri între lobul urechii şi maxilar (cei care fac gimnastică aerobică învaţă uşor asta)27. Luarea pulsului în cincisprezece secunde şi înmulţirea lui cu patru dă valoarea lui pe minut. Făcând aceasta în momentele de calm, aveţi un punct de reper; dacă pulsul creşte cu peste zece bătăi pe minut faţă de nivelul obişnuit, înseamnă că a început potopul. Dacă s-a ajuns la această cifră, cuplul trebuie să facă o pauză de douăzeci de mi­nute, în care să se calmeze înainte de a lua o hotărâre. Chiar dacă o pauză de cinci minute ar putea părea suficientă, recuperarea fiziologică se face treptat. Aşa cum am văzut în Capitolul 5, mânia care persistă generează alt val de mânie; prin urmare, o pauză mai lungă dă un răgaz mai mare trupului să-şi revină din starea de surescitare iniţială.

Pentru cuplurile cărora h' se pare ciudat, şi este de înţeles, să-şi ia pulsul în timp ce se ceartă e mai simplu să existe o înţelegere stabilită în prealabil care să permită oricăruia dintre parteneri să ceară o pauză la primele semne de potop detectate. In această perioadă, calmarea poate fi ajutată printr-o tehnică de relaxare sau printr-un exerciţiu de gimnas­tică aerobică (sau prin oricare dintre celelalte metode enunţate în Capi­tolul 6), ceea ce îi poate face pe parteneri să iasă mai repede din bloca­jul emoţional.

Vorbitul în gând pentru îndepărtarea atmosferei otrăvite

Cum acest potop este declanşat de gânduri negative despre parte­ner, e de ajutor ca soţul sau şotia care s-a supărat din pricina unor comentarii prea dure să le abordeze direct. Gânduri de genul „N-am să mai înghit aşa ceva" sau „Nu merit să fiu tratat(ă) astfel" sunt sloganuri de tip victimă nevinovată sau dreaptă indignare. Aşa cum sublinia tera­peutul Aaron Beck, prinzând din zbor aceste gânduri şi analizându-le — în loc să îi înfurie sau să îi jignească — soţul sau şotia pot încerca să scape de ele28.

Acest lucru presupune supravegherea acestor gânduri şi înţelegerea faptului că nu trebuie crezute, precum şi încercarea de a face un efort pentru găsirea unor argumente sau perspective care le pun la îndoială. De exemplu, o soţie care simte într-un moment încins că: „Lui nu-i pasă de nevoile mele — e întotdeauna atât de egoist" trebuie să se lupte cu acest gând, amintindu-şi de câte ori soţul ei a făcut diverse gesturi care îi dovedeau afecţiunea. Asta îi va permite să îşi reformuleze gândul: „Ei bine, uneori dă dovadă că ţine la mine, chiar dacă lucrul pe care tocmai 1-a făcut demonstrează egoism, ceea ce mă deranjează profund." Această a doua formulare deschide o posibilitate de schimbare şi permite o solu­ţie pozitivă, pe când cea dintâi dă apă la moară mâniei şi suferinţei.

Cum să asculţi şi să vorbeşti fără a aborda un ton defensiv

El: „Ţipi!"

Ea: „Sigur că ţip — n-ai auzit nimic din tot ce am spus. Pur şi simplu nu eşti atent!"

Ascultatul este un talent datorită căruia cuplurile rămân împreună. Chiar şi în plină ceartă, când ambii sunt cuprinşi de un blocaj emoţional, măcar unul sau uneori chiar amândoi reuşesc să asculte atent dincolo de mânia care-i cuprinde şi atunci reacţionează la un eventual gest repara­tor făcut de partener. Cuplurile care ajung sigur la divorţ se lasă absor­bite de mânie şi se concentrează asupra ei, nereuşind să mai audă — şi în nici un caz să mai răspundă — propunerilor de împăcare ce pot fi sub­înţelese din ceea ce spune partenerul. Defensiva îmbracă repede haina ignorării sau a refuzului imediat în faţa nemulţumirii exprimate, ca şi cum ar fi fost un atac, şi nu o încercare de schimbare comportamentală. Sigur că, într-o ceartă, ceea ce spune unul dintre parteneri este deseori un atac sau e spus cu atâta negativism, încât nu poate fi perceput altfel decât ca un atac.

Chiar şi în situaţiile cele mai rele partenerii pot discerne din ceea ce aud, ignorând părţile ostile sau negative — tonul nesuferit, insulta, repro­şurile dispreţuitoare —, pentru a percepe esenţa mesajului. In acest caz, ajută dacă ambii parteneri îşi amintesc că tonul negativ este de fapt o ilustrare indirectă a importanţei subiectului în cauză — o dorinţă de a i se acorda toată atenţia. Apoi, dacă ea tipa: „încetează să mă mai între-rupi, pentru Dumnezeu!", ar fi o dovadă de abilitate din partea lui să spună fără să reacţioneze în mod deschis la ostilitatea ei: „Bine, termină ce ai de zis."

Cea mai puternică modalitate de a asculta fără a adopta un ton de­fensiv este, desigur, empatia: distingerea sentimentului din spatele celor spuse. Aşa cum am văzut în Capitolul 7, pentru un partener dintr-un cuplu, empatia cu celălalt presupune ca propriile sale reacţii emoţionale să se calmeze până ce devine suficient de receptiv, astfel încât fiziologia sa să oglindească sentimentele partenerului. Fără această reglare fiziolo­gică, posibilitatea celuilalt de a simţi exact starea de spirit a partenerului este blocată. Empatia se deteriorează atunci când sentimentele unuia sunt atât de puternice încât nu permit armonizarea fiziologică, ci pur şi simplu devin exacerbate.

Una dintre metodele eficiente pentru o ascultare emoţională atentă se numeşte „oglindire" şi se foloseşte foarte des în terapia pentru recu­perarea cuplului. Atunci când unul dintre parteneri îşi exprimă o nemul­ţumire, celălalt o repetă cu cuvintele sale, încercând să capteze nu numai gândul, ci şi sentimentele care o însoţesc. Această oglindire foloseşte la verificarea ţintei corecte şi în cazul în care partenerul constată că nu a înţeles bine, încearcă iar şi iar până reuşeşte — este un lucru care pare extrem de simplu, dar este surprinzător de greu de pus în practică29. Efectul unei oglindiri corecte nu constă doar în sentimentul partenerului că a fost înţeles, dar şi în ajungerea la o armonizare emoţională. Acest lucru în sine poate dezarma un atac iminent şi poate împiedica o discuţie să ajungă o ceartă gravă.

Pentru cupluri, arta de a nu fi defensiv înseamnă a discuta doar despre nemulţumirile specifice şi a nu se ajunge la atacuri la persoană. Psihologul Haim Ginott, bunicul programelor de comunicare eficientă, recomanda ca formulă ideală pentru o nemulţumire „XYZ": „Când ai făcut X m-am simţit Y şi aş fi preferat să faci Z." De exemplu: „Atunci când nu m-ai sunat să-mi spui că întârzii la cină am simţit că nu mă respecţi şi asta m-a înfuriat. Aş fi preferat să mă suni şi să-mi spui că întârzii", în loc de: „Eşti un nenorocit, nesimţit şi egoist", aceasta fiind mult prea des rezolvarea unei asemenea situaţii în certurile unui cuplu. Pe scurt, comunicarea deschisă nu înseamnă teroare, ameninţări sau insultă, şi nici nu lasă loc pentru una dintre nenumăratele formule defen­sive — scuze, negarea răspunderii, contraatacul, reproşuri şi alte aseme­nea. Din nou, empatia este o unealtă puternică.

In final, respectul şi iubirea dezarmează gesturile ostile din căsnicie şi din viaţă, în general. O cale eficientă de a potoli o ceartă este de a-i da de înţeles partenerului că poti vedea lucrurile din perspectiva sa şi că punctul lui de vedere are o valoare în sine, chiar dacă nu eşti de acord cu el. O altă soluţie este asumarea răspunderii sau chiar scuzele, dacă îţi dai seama că ai greşit. Sau cel puţin recunoaşterea spuselor parteneru­lui, ceea ce este o dovadă că 1-ai ascultat şi că ai sesizat emoţiile expri­mate, chiar dacă nu reuşeşti să mergi mai departe de: „îmi dau seama că te-ai supărat." Alteori, când nu izbucneşte o ceartă, recunoaşterea celuilalt se poate face prin complimente sau prin descoperirea a ceva ce apreciezi sincer ori prin laude cu glas tare. Evident că recunoaşterea este o modalitate de a calma partenerul sau de a pune bazele unui capital emoţionali sub forma unor sentimente pozitive.

Exersarea

Pentru că aceste manevre sunt cerute în timpul unei confruntări aprinse, când cu siguranţă surescitarea emoţională este mare, ele trebuie învăţate temeinic, astfel încât la nevoie să fie accesibile. In fapt, creierul emoţional declanşează reacţiile de rutină dobândite anterior în viaţă, de-a lungul repetatelor clipe de mânie sau de supărare care au devenit dominante. Cum memoria şi reacţia au ca trăsătură de bază emoţia, în aceste momente răspunsurile imediate trebuie asociate unor clipe mai calme, de care ne amintim mai greu în situaţiile de cumpănă. Dacă o reacţie emoţională pozitivă nu ne este familiară sau am exersat-o mai puţin, ea devine foarte greu de aplicat în momentele de criză. Dar dacă reacţia este repetată într-atât încât să devină un automatism, un reflex, ea are mai multe şanse să se poată exprima într-o criză emoţională. Din aceste motive, strategiile menţionate trebuie probate şi exersate în tim­pul contactelor mai puţin stresante, dar şi în toiul scandalului, dacă vrem să devină o primă reacţie de la sine (sau măcar o reacţie nu prea întârzi­ată) în repertoriul circuitului emoţional. In esenţă, aceste antidoturi ale destrămării căsniciei sunt un mic remediu educaţional la nivelul inteli­genţei emoţionale.

Cunoaşte-te pe tine însuţi

 

Cunoaşte-te pe tine însuţi (:::)
Pătimaşul şi indiferentul (:::)
Omul fără sentimente (:::)
Lăudând sentimentele viscerale (:::)
Golirea inconştientului (:::)

O veche poveste japoneză vorbeşte despre un războinic samurai care l-a provocat pe un maestru Zen să îi explice ce înseamnă rai şi iad. Călugărul însă i-a răspuns cu dispreţ: „Eşti un mocofan — n-are rost să-mi pierd vremea cu unul ca tine!"

Simţindu-se ofensat, samuraiul s-a înfuriat cumplit, a scos sabia din teacă şi a zbierat: „Te-aş putea omorî pentru obrăznicia asta."

„Acesta este iadul", a răspuns calm călugărul. Uluit să constate realitatea în spusele maestrului care îşi îndreptase atenţia asupra mâniei ce-l cuprinsese, samuraiul s-a liniştit, şi-a băgat sabia în teacă, a făcut o plecăciune şi i-a mulţumit călugărului că l-a luminat.

„Iar acesta este raiul", a spus călugărul.

Conştientizarea bruscă de către samurai a stării agitate în care se afla ilustrează diferenţa covârşitoare între a fi cuprins de un sentiment şi a deveni conştient că poţi fi înghiţit de el. îndemnul lui Socrate: „Cunoaşte-te pe tine însuţi" face referire tocmai la ceea ce este esenţial în inteligenţa emoţională: conştientizarea propriilor sentimente în mo­mentul în care ele apar.

La o primă privire, ar putea părea că sentimentele noastre sunt evi­dente; o gândire mai atentă ne aminteşte însă că am trecut cu vederea ceea ce am simţit cu adevărat în legătură cu un anumit lucru sau că am reacţionat târziu faţă de aceste sentimente aflate în joc. Psihologii folo­sesc un termen destul de ponderat, metacunoaştere, pentru a se referi la conştientizarea acestui proces de gândire, şi metadispoziţie, pentru con­ştientizarea emoţiilor. Eu prefer termenul conştientizare-de-sine, în sen­sul unei atenţii permanente acordate stărilor interioare1.

In cadrul acestei conştientizări autoreflexive, mintea constată şi investighează experienţa în sine, inclusiv emoţiile2.

Această calitate a conştientizării seamănă cu ceea ce Freud descrie ca „atenţie egal flotantă" şi pe care o recomanda psihanaliştilor. O ase­menea atenţie abordează tot ceea ce se întâmplă în stare conştientă cu imparţialitate, ca şi cum ar fi vorba despre un martor interesat şi care totuşi nu reacţionează. Unii psihanalişti îi mai spun şi „eul observator" — capacitatea conştientizării de sine care îi permite analistului să-şi supravegheze propriile reacţii la spusele pacientului şi la procesul de liberă asociere pe care-1 ţese pacientul3.

O asemenea conştientizare de sine pare să necesite un neocortex activat, mai ales în zona limbajului, acordat spre a identifica şi a numi emoţiile stârnite. Conştientizarea de sine nu este o formă de atenţie care să se lase purtată la voia întâmplării de către emoţii, reacţionând exage­rat şi amplificând ceea ce este perceput. Mai degrabă este un mod neu­tru de a menţine reflecţia de sine, în toiul, totuşi, al unor emoţii turbu­lente. William Styron pare să fi descris această facultate a minţii scriind despre depresiile lui profunde, vorbind despre ea ca fiind o simţire „a unei însoţiri de către un al doilea sine — un observator spectral care nu împărtăşeşte demenţa dublului său şi deci este capabil de o curiozitate lipsită de patimă în momentele în care camaradul său se zbate."4

In cel mai bun caz, observarea de sine permite o conştientizare la rece a sentimentelor pasionale sau tulburătoare. In cel mai rău caz, se manifestă doar printr-o uşoară distanţare faţă de experienţa respectivă, un canal paralel al conştientizării, care este „meta": planând deasupra sau dedesubtul fluxului principal, conştient faţă de ceea ce se întâmplă mai degrabă decât a fi preluat şi pierdut în acel flux. Este, de exemplu, dife­renţa între a fi mâniat de moarte pe cineva şi a gândi totuşi: „Sentimen­tul pe care îl trăiesc este unul de mânie" chiar în momentul în care el te cuprinde. Din punctul de vedere al mecanicii neurale a conştientizării, această subtilă deplasare la nivelul mintalului se presupune că semnali­zează că acele circuite neocorticale supraveghează activ emoţia, acesta fiind primul pas în câştigarea unui anumit control. Această conştientizare a emoţiilor este competenţa emoţională fundamentală pe care se clădesc celelalte competenţe, cum ar fi cea a autocontrolului emoţional.

Pe scurt, autoconştientizarea înseamnă să fim „conştienţi atât de dispoziţia în care suntem, cât şi de gândurile pe care le avem despre această

dispoziţie", după cum spune John Mayer, psiholog la Universitatea din New Hampshire, care, alături de Peter Salovey de la Yale, a formulat teoria inteligenţei emoţionale5. Conştientizarea de sine poate fi văzută ca un fel de atenţie nonreactivă şi lipsită de judecăţi asupra stării interioare. Dar Mayer constată că această sensibilitate poate la rândul său să fie mai puţin calmă; gândurile tipice prin care se exprimă autoconştientizarea emoţională le includ pe acestea: „Ar trebui să simt aşa"; „Mă gândesc la ceva frumos ca să-mi ridic moralul"; iar pentru o autoconştientizare mai restrictivă, o frază care permite o evadare: „Nu te gândi la asta acum" — ca reacţie la ceva foarte supărător.

Deşi există o distincţie logică între a fi conştient de sentimente şi a acţiona pentru a le schimba, Mayer consideră că din motive practice cele două merg de obicei mână în mână: a recunoaşte o dispoziţie incorectă înseamnă să doreşti să o depăşeşti. Această recunoaştere este însă dis­tinctă de eforturile făcute pentru a ne împiedica să acţionăm conform unui impuls emoţional. Atunci când îi spunem: „încetează!" unui copil a cărui supărare 1-a determinat să-şi lovească prietenul de joacă, putem opri loviturile, dar mânia lui va continua să clocotească. Gândurile copi­lului sunt încă fixate pe ceea ce a declanşat supărarea — „Dar mi-a furat jucăria!" — şi mânia continuă să-1 stăpânească. Autoconştientizarea are un efect mai puternic asupra sentimentelor pătimaşe sau de antipatie: înţelegerea faptului că „Ceea ce simt este furie" oferă un mai mare grad de libertate — nu doar opţiunea de a nu acţiona, ci şi pe aceea de a încerca să-ţi treacă.

Mayer descoperă că oamenii au tendinţa de a aborda stiluri diferite de a participa sau de a-şi stăpâni emoţiile6:

Autoconştientizarea. Conştientizarea dispoziţiilor în momentul în care ele apar îi face pe oamenii care procedează astfel să aibă o viziune sofisticată asupra vieţii lor emoţionale. Claritatea lor referi­toare la emoţii poate da naştere altor trăsături de personalitate: sunt persoane autonome şi sigure pe limitele lor, au o sănătate psi­hologică bună şi tendinţa de a avea o privire pozitivă asupra vieţii. Când sunt prost dispuşi, nu meditează la asta în toate felurile, iar proasta dispoziţie nu devine o obsesie, fiind capabili să iasă mai uşor din această stare. Pe scurt, inteligenţa îi ajută să-şi stăpâ­nească emoţiile.

Închiderea în sine. Există oameni care adesea se simt cuprinşi de emoţiile lor şi nu se simt în stare să scape de ele, de parcă dispozi­ţiile ar fi preluat controlul asupra lor. Ei sunt schimbători şi nu foarte conştienţi de propriile sentimente, drept pentru care se pierd uşor în ele, fără a le putea contempla în perspectivă. Ca urmare, nu se străduiesc prea tare să scape de aceste stări proaste, având impresia că nu deţin controlul asupra vieţii lor emoţionale. Adesea simt că sunt copleşiţi şi că au scăpat emoţiile de sub control. 1

 Acceptarea. Deşi aceste persoane ştiu adesea foarte exact ceea ce simt, au însă tendinţa să accepte cu uşurinţă dispoziţiile prin care trec, fără a încerca să le schimbe. Există două ramuri ale tipolo­giei celor care acceptă: cei care de obicei sunt bine dispuşi, deci nu sunt motivaţi să-şi schimbe dispoziţia în care se află, şi cei care, în ciuda limpezimii asupra stărilor lor, sunt înclinaţi spre stări proaste, pe care le acceptă într-o atitudine pasivă, nefăcând nimic să le schimbe, în ciuda disconfortului — acest model este întâlnit mai ales la persoanele deprimate, care se resemnează în faţa disperării.

Pătimaşul şi indiferentul

Să ne imaginăm pentru o clipă că ne aflăm într-un avion care zboară de la New York la Sân Francisco. A fost un zbor lin, dar pe măsură ce vă apropiaţi de Muntii Stâncoşi, se aude vocea pilotului: „Doamnelor şi domnilor, urmează nişte turbulenţe. Vă rugăm să vă întoarceţi la locurile dvs. şi să vă puneti centurile de siguranţă.4' Apoi avionul intră în zona de turbulenţe, care sunt mai rele decât tot ce aţi întâlnit până acum — avio­nul este aruncat în sus şi în jos şi dintr-o parte în cealaltă precum o minge de plajă purtată de valuri.

Întrebarea este: ce faceţi? Sunteţi genul de om care se refugiază într-o carte sau într-o revistă sau care continuă să se uite la un film, adaptându-se turbulenţelor? Sau sunteţi dintre cei care recitesc instrucţi­unile pentru cazurile disperate sau care le pândesc pe stewardese pen­tru a vedea dacă dau semne de panică? Ori sunteţi dintre cei care-şi ciu­lesc urechile spre a auzi dacă e ceva în neregulă cu motoarele?

Oricare dintre aceste răspunsuri vi s-ar părea mai firesc, el este un semn asupra felului în care reacţionăm la stres. Scenariul cu avionul face parte dintr-un test psihologic creat de Suzanne Miller, psiholog la Univer­sitatea Temple, pentru a constata dacă oamenii au tendinţa de a fi vigi­lenţi, preocupându-se de fiecare detaliu într-o asemenea situaţie dispe­rată, sau dacă din contră, în asemenea momente neliniştitoare, încearcă să-şi distragă atenţia. Aceste două reacţii într-o situaţie limită au conse­cinţe extrem de diferite pentru felul în care oamenii îşi experimentează propriile reacţii emoţionale. Cei care îşi creează o stare de parcă ar fi pri-vati de libertate prin însăşi faptul că tratează totul atât de atent îşi ampli­fică fără să vrea propriile reacţii — mai ales dacă starea lor e lipsită de o conştientizare calmă. Rezultatul este că emoţiile lor par şi mai intense. Există şi dintre aceia care încearcă să-şi distragă atenţia, nebăgându-şi în seamă propriile reacţii şi minimalizându-şi astfel experienţa reacţiei emo­ţionale, dacă nu chiar şi dimensiunea în sine a reacţiilor.

Pornind de la aceste extreme, rezultă că pentru unii conştientizarea emoţională este copleşitoare, în vreme ce pentru alţii abia dacă există. Să ne gândim la studentul care într-o seară constată că în cămin a izbuc­nit un incendiu şi merge să ia un extinctor şi stinge focul. Nimic neobiş­nuit — în afară de faptul că în drum spre extinctor şi înapoi el merge nor­mal şi nu aleargă. Motivul? N-a simţit că ar fi vreo urgenţă.

Această întâmplare mi-a fost povestită de Edward Diener, psiholog la Universitatea din Illinois, care a studiat intensitatea cu care oamenii îşi trăiesc emoţiile7. Dintre studiile de caz pe care acest psiholog le făcuse, studentul se remarcase prin faptul că îşi trăia cel mai puţin intens emoţi­ile, din câte persoane întâlnise Diener. Era esenţialmente o persoană fără nici un fel de patimi, care trece prin viaţă fără să simtă mare lucru, chiar şi în cazul unui incendiu. Prin contrast, să luăm şi exemplul unei femei de la celălalt capăt al spectrului alcătuit de Diener. Pierzându-şi odată pixul preferat, a fost distrusă zile întregi. Altă dată, a fost atât de impresionată citind că se face o mare vânzare de pantofi la preţ redus într-un magazin costisitor, încât a lăsat orice altceva, s-a aruncat în maşină şi a condus trei ore până la magazinul din Chicago.

Diener constată că în general femeile trăiesc atât emoţiile pozitive cât şi pe cele negative mai puternic decât bărbaţii. Lăsând la o parte diferenţele de sex, viaţa emoţională este mai bogată pentru cei care ob­servă mai multe. Sporirea sensibilităţii emoţionale are drept consecinţă pentru această categorie faptul că la cea mai mică provocare se dezlănţuie adevărate furtuni emoţionale, o atmosferă de rai sau de iad, în vreme ce ceilalţi, de la extrema opusă, abia de simt ceva chiar şi în cele mai cumplite împrejurări.

Omul fără sentimente

Gary şi-a înfuriat logodnica, pe Ellen, pentru că, deşi era un tip inteligent, atent şi un chirurg care reuşise în carieră, nu avea nici un fel de emoţii şi nici un fel de reacţie la orice manifestare sentimentală. Gary putea vorbi strălucit despre ştiinţe şi arte, dar când era vorba de senti­mente — chiar şi pentru Ellen — amuţea. Deşi ea se străduise să-i stâr­nească pasiunea, Gary rămăsese impasibil şi lipsit de cea mai mică reac­ţie. „Eu nu-mi exprim sentimentele", i-a spus Gary terapeutului la care Ellen 1-a trimis cu insistenţă. „Când este vorba de viaţa emoţională", a mai adăugat el, „nu ştiu despre ce să vorbesc; n-am sentimente puter­nice — nici pozitive, nici negative."

Nu doar Ellen era frustrată de răceala lui Gary: pe măsură ce i se confesa terapeutului, el şi-a dat seama că este incapabil să vorbească deschis cuiva despre sentimentele sale. Motivul: mai întâi, că nu ştia ce simţea de fapt. După câte îşi dădea el seama, nu se mâniase, nu se întris­tase şi nu se bucurase niciodată8.

Aşa cum a constatat terapeutul, acest vid emoţional i-a făcut pe cei asemeni lui Gary incolori şi inodori: „Ei plictisesc pe toată lumea. De aceea îi şi trimit nevestele la tratament." Platitudinea emoţională a lui Gary exemplifică ceea ce psihiatrii numesc alexitimie, de la grecescul a — care înseamnă „lipsă", lexis, care înseamnă „cuvânt" şi thymos, care înseamnă „emotie". Aceşti oameni nu-şi găsesc cuvintele pentru a-şi exprima sentimentele. Intr-adevăr, ei par lipsiri de toate sentimentele, deşi asta s-ar putea datora mai degrabă incapacităţii de a-şi exprima emo­ţia decât absenţei totale a emoţiei. Această categorie de oameni a fost observată mai întâi de psihanaliştii care s-au mirat că există o categorie de pacienţi care nu puteau fi trataţi prin nici o metodă, pentru că nu dădeau semne să aibă sentimente, fantezii sau vise colorate — pe scurt, nu dădeau dovadă de o viaţă emoţională interioară despre care ar fi putut să vorbească9. Trăsăturile clinice definitorii ale alexitimicilor includ dificultatea de a descrie sentimentele — ale lor sau ale altora — şi un vocabular emoţional extrem de limitat10. Mai mult, discern cu greu emo­ţiile între ele sau de senzaţiile trupeşti, astfel încât pot povesti că au nervi la stomac, palpitaţii, transpiraţii sau ameţeli — dar nu-şi dau seama că de fapt simt o stare de nelinişte.

„Ei dau impresia că sunt altfel, nişte extraterestri care au picat de pe o cu totul altă lume şi au fost paraşutaţi în mijlocul unei societăţi dominate de sentimente", aşa îi descrie doctorul Peter Sifneos, psihiatrul de la Harvard, care, în 1972, a inventat termenul de alexitimie11. Ale-xitimicii plâng rareori, dar şi când o fac, nu se mai opresc. Totuşi, sunt foarte încurcaţi dacă sunt întrebaţi de ce plâng. O pacientă cu alexitimie era atât de supărată după ce a văzut un film cu o femeie ce avea opt copii şi urma să moară de cancer, încât a plâns până ce a adormit. Când tera­peutul i-a sugerat că probabil a întristat-o filmul, fiindcă îi amintise de propria ei mamă care suferea de un cancer în ultimul stadiu, femeia a înmărmurit complet uluită şi a rămas fără grai. Când terapeutul a între-bat-o apoi ce simte, ea i-a răspuns că se simte „îngrozitor", dar nu şi-a putut clarifica mai mult sentimentele. Şi a adăugat că din când în când se trezeşte plângând, dar nu ştie niciodată exact de ce plânge12.

Aceasta este esenţa problemei. Alexitimicii nu că nu ar simţi nicio­dată nimic, dar sunt incapabili să-şi dea seama — şi mai ales să se exprime — sau să explice exact ce sentimente au. Le lipseşte în mod acut capacitatea fundamentală de a da dovadă de inteligenţă emoţională, de conştientizare de sine — faptul de a şti ce simţim, ce emotii ne tulbură în interior. Alexitimicii dezmint acea concepţie a simţului comun potrivit căreia este mai mult decât clar ceea ce simţim: ei habar nu au despre ce este vorba. Când ceva — sau mai precis cineva — îi impresionează într-atât încât să simtă ceva, experienţa în sine îi blochează şi îi cople­şeşte, deci trebuie evitată cu orice preţ. Sentimentele ajung la ei, atunci când ajung, ca o ameţitoare nelinişte; sau aşa cum spunea pacienta care a plâns după un film, e vorba despre ceva „îngrozitor", dar pe care nu-1 poate explica, precizând cefei de îngrozitor.

Această confuzie fundamentală în privinţa sentimentelor pare să ducă adesea la vagi probleme medicale, atunci când realmente aceste senzaţii de disperare emoţională sunt trăite; acest fenomen este cunoscut în psihiatrie sub numele de somatizare — o durere emoţională poate fi confundată cu una fizică (şi este diferită de o boală psihosomatică, în cazul căreia problemele emoţionale duc la complicaţii realmente de ordin medical), într-adevăr, mare parte din interesul psihiatrilor faţă de alexitimici este acela de a-i deosebi de cei care vin la doctor pentru a cere ajutor spre deosebire de cei care cad pradă unei obsesii sterpe de a găsi un diagnostic medical şi un tratament pentru ceea ce este de fapt o problemă emoţională.

În vreme ce nimeni nu poate spune încă precis ce anume produce alexitimia, dr. Sifneos propune ca explicaţie o deconectare între sistemul limbic şi neocortex, în special de centrii vorbirii, ceea ce s-ar potrivi foarte bine cu ceea ce am aflat despre creierul emoţional. Pacienţii cu atacuri grave de apoplexie la care această deconectare a fost realizată printr-o operaţie chirurgicală cu scopul de a-i elibera de aceste simptome, observa Sifneos, devin insensibili din punct de vedere emoţional, asemeni celor cu alexitimie, care sunt incapabili să îşi exprime sentimentele în cuvinte şi sunt lipsiri de o viaţă imaginară. Pe scurt, deşi circuitele creierului emo­ţional pot reacţiona prin sentimente, neocortexul nu poate tria aceste sen­timente şi nici nu le poate nuanţa prin limbaj. Henry Roth observa în romanul său Call It Sleep (Să-i zicem somn) puterea limbajului: „Dacă poti exprima în cuvinte ceea ce simţi, înseamnă că acel ceva îti aparţine." In mod corolar evident, aceasta este şi dilema alexitimicilor: negăsindu-şi cuvintele pentru sentimente, nu şi le pot însuşi.

Lăudând sentimentele viscerale

Tumora care creştea în spatele frunţii lui Elliot avea dimensiunea unei mici portocale; i s-a făcut operaţie şi a fost îndepărtată. Deşi inter­venţia chirurgicală a fost declarată o reuşită, ulterior, cei care-1 cunos­cuseră bine au spus că Elliot nu mai era Elliot — el suferise o schimbare severă de personalitate. Cândva, fusese un avocat celebru, iar acum nu mai era în stare să-şi ţină slujba. Soţia 1-a părăsit. El şi-a investit eco­nomiile în afaceri păguboase şi a sfârşit prin a locui în dormitorul pen­tru oaspeţi din casa fratelui său.

În cazul lui Elliot, intervenise o problemă care îi uimea pe toţi. Din punct de vedere intelectual, era la fel de deştept ca mai înainte, dar nu mai ştia să-şi drămuiască timpul, pierzându-se în amănunte minore; îşi pierduse simţul priorităţilor. Reproşurile care i se făceau nu păreau să-1 afecteze; fusese concediat din mai multe slujbe de avocatură. Deşi testele de inteligenţă nu detectaseră nimic în neregulă cu facultăţile mintale ale lui Elliot, el s-a dus totuşi la un neurolog, sperând să descopere vreo pro­blemă neurologică; pe baza acesteia ar fi obţinut unele avantaje finan­ciare, despre care credea că i s-ar fi cuvenit ca urmare a incapacităţii sale de după operaţie. Altfel, concluzia nu putea fi decât că este un bol­nav închipuit.

Antonio Damasio, neurologul la care a mers Elliot, a fost şocat de un element care lipsea din repertoriul mintal al lui Elliot: deşi nu era nimic în neregulă cu logica sa, cu memoria, cu atenţia sau cu orice altă capacitate cognitivă, Elliot pur şi simplu îşi uitase sentimentele referi­toare la ceea ce se întâmplase cu el13. Şi mai izbitor era faptul că Elliot putea povesti tragicele întâmplări din viaţa sa cu o detaşare totală, ca şi cum ar fi privit de la distanţă pierderile şi eşecurile din trecutul său — fără nici un dram de regret sau de tristeţe, de frustrare sau de mânie faţă de nedreptăţile vieţii. Propria lui tragedie nu-1 îndurera; Damasio era mai impresionat de povestea lui Elliot decât Elliot însuşi.

Damasio a ajuns la concluzia că această neconştientizare emoţională avea drept sursă îndepărtarea odată cu tumora de pe creier şi a unei părţi din lobii prefrontali. Ca urmare, intervenţia chirurgicală a tăiat legă­tura dintre centrii de jos ai creierului emoţional, în special nucleul amig-dalian şi circuitele colaterale, şi capacitatea de gândire la nivelul neocor-texului. Gândirea lui Elliot devenise una ca de calculator, capabilă deci să treacă prin toate fazele calculării unei hotărâri, dar incapabilă să desemneze valori pentru diversele posibilităţi. Fiecare opţiune în parte era una neutră. Acest raţionament total lipsit de orice implicare emoţio­nală era esenţa problemei lui Elliot, sau cel puţin aşa bănuia Damasio: o prea puţină conştientizare a sentimentelor sale în raport cu lucrurile îl făcea pe Elliot să producă un raţionament greşit.

Acest handicap şi-a făcut simţită prezenţa şi în hotărârile de zi cu zi. Atunci când Damasio a încercat să aleagă o zi şi o oră pentru următoarea programare a lui Elliot, rezultatul a fost o multitudine de nehotărâri: Elliot găsea argumente pro şi contra în cazul fiecărei zile şi ore propuse de Damasio, dar nu putea alege între ele. La nivel raţional, avea motive perfect logice pentru a obiecta sau de a accepta practic orice moment pentru programare. Numai că lui Elliot îi lipsea acel simţ a ceea ce sim­ţea în legătură cu oricare dintre aceste momente. Lipsindu-i conştien­tizarea propriilor sentimente, nu avea nici un fel de preferinţe.

Din nehotărârea lui Elliot putem învăţa o lecţie esenţială, şi anume aceea a rolului crucial al sentimentelor atunci când navigam pe acest nesfârşit torent al deciziilor personale din viaţă. In vreme ce sentimentele puternice pot face prăpăd în raţionamente, lipsa conştientizării senti­mentelor poate fi şi ea dezastruoasă, mai ales atunci când trebuie să cân­tărim hotărârile de care depinde în mare parte soarta noastră: ce carieră să urmăm, dacă să rămânem într-o slujbă sigură sau să ne mutăm la una mai riscantă dar şi mai interesantă, cu cine să ieşim în oraş sau cu cine să ne căsătorim, unde să trăim, ce apartament să închiriem sau ce casă să cumpărăm — şi aşa mai departe. Asemenea hotărâri nu pot fi bune dacă sunt luate doar raţional, ele presupun şi un sentiment visceral şi înţelepciunea emoţională adunată din experienţele trecute. Logica for­mală nu poate funcţiona de una singură ca bază pentru a hotărî cu cine să ne căsătorim sau în cine să avem încredere sau ce slujbă să ne luăm: acestea sunt zone în care raţiunea fără sentiment este oarbă.

Semnalele intuitive care ne călăuzesc în asemenea momente apar sub forma unor valuri acţionate limbic din viscere, pe care Damasio le mai numeşte şi „marcatori somatici", sau mai bine zis, sentimente vis­cerale. Marcatorul somatic este un fel de alarmă automată care de obi­cei atrage atenţia asupra unui pericol potenţial presupus de o anumită acţiune în desfăşurare. Cel mai adesea, aceşti marcatori ne îndepărtează de o alegere împotriva căreia suntem avertizaţi de experienţa anterioară. Totodată, ei ne pot avertiza şi când apare o ocazie excelentă. De obicei, pe moment, nu ne amintim exact ce anume a dus la formarea sentimen­tului negativ; nu avem nevoie decât de un semnal că o potenţială perse­verare într-o anumită direcţie poate fi un dezastru. De câte ori apare un asemenea sentiment visceral putem să renunţăm imediat sau să conti­nuăm cu mai multă încredere, astfel încât multitudinea de alegeri să de­vină o matrice decizională mai uşor de manevrat. Cheia unor decizii per­sonale sănătoase este simplă: să fim în acord cu sentimentele noastre.

Golirea inconştientului

Vidul emoţional al lui Elliot sugerează că există un spectru de abili­tăţi de a simţi emoţiile pe măsură ce ele apar. Conform logicii neuro-ştiinţei, dacă absenţa unui circuit neural duce la o deficienţă a unei anu­mite abilităţi, atunci relativa putere sau slăbiciune a aceluiaşi circuit din creierele intacte ar trebui să ducă la niveluri comparabile de competenţă în ceea ce priveşte acea capacitate. In termenii ce descriu rolul circu­itelor prefrontale în acordarea emoţională, ea sugerează că din motive neurologice unii dintre noi sesizăm cu mai mare uşurinţă decât alţii frica sau bucuria, deci suntem mai conştienţi de noi înşine din punct de vedere emoţional.

S-ar putea ca şi talentul pentru introspecţia psihologică să tină de acelaşi circuit. O parte dintre noi suntem mai bine acordaţi cu modurile simbolice specifice mintii emoţionale: metafora şi zâmbetul, alături de poezie, cântece şi fabule, toate sunt în limbajul inimii. La fel sunt visele şi miturile, în care asociaţia dezlănţuită de idei determină fluxul narativ, fiind întărită de logica mintii emoţionale. Cei care se află într-un acord firesc cu propriul glas al inimii — cu limbajul emotiei — sunt cu sigu­ranţă mai apţi de a exprima mesaje, fie că este vorba de romancieri, de textieri sau de psihoterapeuţi. Acordarea interioară îi face să fie mai talentaţi în a da glas „înţelepciunii subconştientului" — înţelesul trăit al viselor noastre şi al închipuirilor noastre, simbolurile care întrupează cele mai profunde dorinţe ale noastre.

Conştientizarea de sine este fundamentală în pătrunderea psiholo­gică; aceasta este facultatea mintală pe care vrea să o facă puternică psihoterapia. Intr-adevăr, pentru Howard Gardner, modelul de inteli­genţă intrapsihică este Sigmund Freud, marele geograf al dinamicii tai­nice a sufletului. Aşa cum o spunea foarte clar Freud, mare parte din viaţa emoţională este inconştientă; sentimentele care ne frământă interior nu trec întotdeauna pragul conştientizării. Verificarea empirică a acestei axiome psihologice provine din experienţe asupra emoţiilor inconştiente, cum ar fi remarcabila descoperire că oamenii îşi formează preferinţe pentru lucruri în legătură cu care nici măcar nu-şi dau seama că le-au mai văzut. Orice emoţie poate fi — şi adesea şi este — inconştientă.

Începutul psihologic al unei emoţii se declanşează de obicei înainte ca persoana respectivă să fie conştientă de sentiment în sine. De exem­plu, atunci când celor care se tem de şerpi li se arată o imagine cu şerpi, senzorii din pielea lor vor detecta transpiraţia care s-a pornit ca semn al neliniştii, deşi ei susţin că nu simt nici o teamă. La aceste persoane trans­piraţia apare chiar şi atunci când imaginea unui şarpe este prezentată atât de fugitiv, încât nu conştientizează exact ce au văzut, dar ei încep deja să se neliniştească. Aceste emoţii preconştiente continuă să se

formeze, în final devenind suficient de puternice pentru a se transforma în conştientizare. Astfel, există două niveluri de emoţie, cel conştient şi cel inconştient. Momentul în care o emotie devine conştientă marchează înregistrarea ei ca atare în cortexul frontal14.

Emoţiile care clocotesc sub pragul conştientizării pot avea un impact puternic asupra felului în care percepem şi în care reacţionăm, chiar dacă habar nu avem că ele lucrează deja. De exemplu, o persoană ener­vată de o întâlnire neplăcută ce a avut loc ceva mai devreme este irasci­bilă ore întregi după aceea, simţindu-se jignită când nimeni nu inten­ţionează să o jignească şi repezindu-se la ceilalţi fără nici un motiv. S-ar putea să nici nu bage de seamă cât este de irascibilă şi chiar să fie sur­prinsă dacă i se atrage atenţia, deşi această lipsă de conştientizare o sufocă şi îi dictează replici tăioase. Dar de îndată ce îi este conştientizată această reacţie — odată ce e înregistrată de cortex — poate evalua din nou lucrurile şi hotărăşte să se scuture de sentimentele cu care rămăsese de la începutul zilei, schimbându-şi perspectiva şi dispoziţia. In felul acesta, conştientizarea de sine emoţională devine piatra de temelie a stratului următor de inteligenţă emoţională: capacitatea de a se scutura de o proastă dispoziţie.

 

Înrobit de patimi

Noroc de cei
Ce-mbină bine chibzuieli şi patimi
încât nu sunt sub mâna Soartei fluier
Din care cântă ea cum vrea. Dă-mi insul
Neînrobit de patimi, şi-am să-l port
în inimă, în miezul inimii,
Precum te port...

Hamlet pentru prietenul său Horaţio

Anatomia mâniei (:::)
Mânia „dă buzna" (:::)
Mânia se clădeşte pe mânie (:::)
Balsam pentru mânie (:::)
Calmarea (:::)
Eroarea descărcării (:::)
Calmarea neliniştii: cine, eu să-mi fac griji? (:::)
Funcţionarea îngrijorării (:::)
Abordarea melancoliei (:::)
Modalităţi de ridicare a moralului (:::)
Cei ce reprimă: negarea jovială (:::)

Faptul de a ne putea stăpâni, de a face faţă furtunilor emoţionale care ne sunt scoase în cale de către Soartă şi de a nu deveni înrobiţi de patimi a fost lăudat ca o adevărată virtute încă de pe vremea lui Platon. în greaca veche, acest lucru se numea sophrosyne, „grija şi inteligenţa de a-ti conduce viaţa; echilibru şi înţelepciune", aşa cum avea să traducă Page DuBois, specialist în greacă. Romanii şi primii creştini aveau s-o numească temperantia, temperare, adică abţinere de la excesul emoţio­nal. Scopul este echilibrul şi nu o îndepărtare a emoţiilor: fiecare senti­ment în parte are valoarea şi semnificaţia lui. O viaţă lipsită de pasiune ar fi o plictiseală pe vastul tărâm al neutralităţii şi o izolare faţă de bogă-tia vieţii însăşi. Dar aşa cum observa chiar Aristotel, de dorit sunt emoţi­ile potrivite, sentimentele proporţionale cu întâmplările. Când emoţiile sunt prea tăcute, ele duc la plictis şi la distanţare; când sunt scăpate de sub control şi se ajunge1 la extreme sau sunt de prea lungă durată, devin patologice, ca în cazul depresiei demobilizatoare, al neliniştii copleşi­toare, al furiei turbate, al agitaţiei nebune.

Intr-adevăr, stăpânirea emoţiilor tulburătoare este cheia împăcării cu viaţa emoţională; extremele — emoţiile prea intense sau de prea lungă durată — ne subminează echilibrul. Evident că nu e vorba de a simti un singur tip de emotie; să fii fericit tot timpul aminteşte oarecum de acele insigne cu chipuri zâmbitoare, care erau la modă în anii 1970. Ar fi multe de spus în privinţa unei contribuţii constructive a suferinţei la viaţa creatoare şi spirituală; suferinţa poate tempera sufletul.

Momentele bune şi cele proaste pot condimenta viaţa, cu condiţia să fie păstrat un anumit echilibru. In calculul sufletului omenesc există pro­porţii de emoţii pozitive şi negative care determină senzaţia de bine — sau cel puţin acesta este verdictul în urma studierii dispoziţiilor în cazul a sute de bărbaţi şi femei care purtau asupra lor aparate semnalizatoare care le aminteau din când în când să-şi înregistreze emoţiile din momentul respectiv1. Oamenii nu trebuie neapărat să evite sentimentele neplăcute ca să se simtă bine, ci doar să nu scape de sub control aceste sentimente fur­tunoase, care dizlocă orice bună dispoziţie. Cei care au episoade de mânie cumplită sau de deprimare se pot simţi bine totuşi dacă au mo­mente de bucurie sau de fericire care să le contrabalanseze pe cele din­tâi. Aceste studii mai confirmă şi independenţa emoţionalului în raport cu inteligenţa academică, descoperind că există doar o slabă relaţie sau poate nici una între note sau IQ şi binele emoţional al oamenilor.

Aşa cum undeva în fundalul gândurilor există un murmur perma­nent, la fel există şi o fredonare emoţională constantă; încercaţi să sunaţi pe cineva pe pager la 6.00 a.m. sau la 7.00 p.m. şi de fiecare dată va fi într-o dispoziţie sau alta. Evident că oricine poate avea o dispoziţie com­plet diferită de la o zi la alta; dar atunci când dispoziţia rămâne în medie aceeaşi de-a lungul mai multor săptămâni sau luni, aceasta are tendinţa să reflecte în mare cam care este senzaţia de bine a persoanei respec­tive. S-a dovedit că pentru majoritate, sentimentele foarte intense sunt relativ rare; cei mai mulţi ne aflăm într-o zonă de mijloc, cu uşoare tre­săriri în acest carusel emoţional.

Şi totuşi, gestionarea emoţiilor este o slujbă non-stop: mare parte din ceea ce facem — în special în timpul liber — este o încercare de a ne gestiona dispoziţia. Totul, de la cititul unui roman sau privitul la televi­zor până la alte activităţi şi prietenii pe care ni-i alegem, poate deveni o modalitate de a ne face să ne simţim mai bine. Arta de a ne calma este un talent fundamental al vieţii; unii psihanalişti, cum ar fi John Bowlby şi D. W. Winnicott, o consideră drept una dintre cele mai importante unelte psihice. In teorie, se susţine că sunetele emoţionale pe care le învaţă sugarii pentru a se calma, tratându-se pe ei înşişi aşa cum îi tra­tează cei ce au grijă de ei, îi fac mai putin vulnerabili la şocurile creieru­lui emoţional.

Aşa cum am văzut, structura creierului ne arată că foarte adesea avem putin sau nici un control asupra momentului în care suntem cuprinşi de emoţii, ca şi asupra a ceea ce urmează să devină aceste emoţii. Dar avem oarecum o idee despre cât durează o emoţie. Nu putem spune acelaşi lucru atunci când este vorba de tristeţe, îngrijorare sau mânie; de obicei, aceste dispoziţii trec cu timpul şi cu multă răbdare. Dar atunci când aceste emoţii sunt de mare intensitate şi au tendinţa să depăşească un anumit punct, ele intră în zona extremă, ajungându-se la nelinişti cronice, mânii necontrolate, depresie. Atunci când ajung în fazele cele mai grave şi mai necontrolabile, se recurge la medicaţie şi psi­hoterapie pentru a putea fi îndepărtate.

În asemenea momente, unul dintre semnele capacităţii de autore­glare emoţională poate fi faptul de a recunoaşte că e vorba de o agitaţie cronică a creierului emoţional, prea puternică pentru a putea fi depăşită fără ajutor farmacologic. De exemplu, două treimi dintre maniaco-depresivi nu au fost niciodată trataţi pentru această problemă. Litiul sau medicamentele mai noi pot contrabalansa această depresie paralizantă, care alternează cu episoade de nebunie ce amestecă haotic euforia şi mania grandorii cu irascibilitatea şi furia. O problemă în cazul maniaco-depresivilor este că atunci când ei se află în această stare, sunt atât de încrezători în sine, încât nu văd de ce ar fi nevoie să-i ajute cineva, în ciuda hotărârilor dezastruoase pe care le iau. In cazul acestor tulbu­rări emoţionale grave, medicaţia psihiatrică oferă o unealtă pentru o ges­tionare mai bună a vieţii.

Dar atunci când se pune problema de a înfrânge categorii mai obiş­nuite de proastă dispoziţie, suntem lăsaţi să ne descurcăm cu propriile noastre instrumente. Din păcate, aceste mijloace nu sunt întotdeauna efi­ciente — sau cel puţin asta este concluzia la care a ajuns Diane Tice, psi­holog la Universitatea Case Western Reserve, care a întrebat peste patru sute de bărbaţi şi femei ce strategii aplică pentru a scăpa de asemenea dispoziţii nesănătoase şi cât de bune au fost rezultatele obţinute în urma acestor tactici2.

Nu toată lumea este însă de acord cu premisa filozofică conform căreia dispoziţiile proaste ar trebui schimbate; Tice a descoperit că există şi asa-numiţii „purişti ai dispoziţiilor", acei 5% care susţin că nu în­cearcă niciodată să îşi schimbe dispoziţia, pentru că, după părerea lor, toate emoţiile sunt „naturale" şi ar trebui trăite aşa cum se manifestă, indiferent cât ar fi de descurajante. Şi apoi mai există şi cei care caută să fie în dispoziţii neplăcute din motive pragmatice: doctorii care trebuie să fie sobri pentru a le da veştile proaste pacienţilor; asistenţii sociali care îşi cultivă intransigenţa faţa de nedreptăţi pentru a fi mai eficienţi în bătălia pe care o duc; chiar şi un tânăr a spus că îşi cultivă mânia pen­tru a-1 ajuta pe frăţiorul lui să le facă faţă copiilor răi de pe terenul de joacă. Şi apoi există şi cei care sunt de-a dreptul machiavelici, într-un sens pozitiv, în privinţa manipulării dispoziţiilor — urmâriţi-i cu atenţie pe cei care vin să strângă bani pentru facturi şi care înadins se strădu­iesc să pară cât mai furioşi, pentru a da impresia de fermitate în faţa datornicilor3. Dar cazurile în care sunt cultivate dispoziţiile neplăcute sunt rare, pentru că în rest aproape toată lumea se plânge că este la mila dispoziţiilor sufleteşti. Felurile în care oamenii încearcă să se scuture de o proastă dispoziţie sunt categoric foarte diferite.

Anatomia mâniei

Să zicem că şoferul unei alte maşini vă taie calea în mod periculos în timp ce vă aflaţi la volan pe o autostradă. Dacă automat gândiţi: „Nenorocitul naibii!" — asta înseamnă enorm pentru traiectoria pe care o va lua mânia în cazul în care acest gând va fi urmat de altele de revoltă şi răzbunare: „Nenorocitul naibii, putea să intre în mine — nu-1 las eu să scape aşa uşor!" Degetele vi se albesc de cât de tare strângeţi volanul, când de fapt aţi vrea să îl strângeţi pe celălalt de gât. întreg trupul se mobilizează pentru luptă, şi nu pentru fugă — făcându-vă să tremuraţi, să transpiraţi, inima bate mai tare, iar muşchii feţei se încordează la rân­dul lor. Aţi vrea să-1 omorâţi pe individul acela. După care vă claxonează o maşină din spate pentru că aţi încetinit în urma a ceea ce era cât pe-aci să vi se întâmple — şi sunteţi în stare să explodaţi de furie şi faţă de şoferul acesta. Aşa se ajunge la hipertensiune, conducere neatentă şi chiar la focuri de armă pe autostradă.

Să comparăm această secvenţă a mâniei care creşte cu un gând mai îngăduitor faţă de şoferul care v-a tăiat calea: „Poate că nu m-a văzut. Sau poate că a avut un motiv serios să şofeze aşa de neatent, de exem­plu, o urgenţă medicală." Această frază ar putea să tempereze mânia şi să introducă elementul de milă, sau măcar să vă facă să aveţi o minte mai deschisă, scurtcircuitând mânia, care altfel ar lua proporţii. Pro­blema este, aşa cum propunea Aristotel, să ne amintim să avem doar o mânie potrivită, pentru că de multe ori mânia ne face să ne pierdem controlul. Benjamin Franklin spunea foarte înţelept: „Mânia nu apare niciodată fără motiv. Dar rareori apare pentru unul care să merite."

Există, desigur, diverse tipuri de mânie. Nucleul amigdalian poate fi sursa principală a scânteii de furie pe care o simtim atunci când un şofer neatent ne pune în pericol. Dar la celălalt capăt al circuitului emoţional, neocortexul probabil că îndeamnă la un alt tip de mânie, calculată, cum ar fi o răzbunare cu sânge rece sau o revoltă faţă de o nedreptate de orice tip. O asemenea mânie gândită are mai mult ca sigur, aşa cum spunea Franklin, „un motiv întemeiat", sau cel putin aşa pare.

Dintre toate proastele dispoziţii de care oamenii vor să scape, mânia pare să fie cea mai intransigentă; Tice a descoperit că mânia este dispo­ziţia pe care oamenii reuşesc cel mai greu s-o controleze. Intr-adevăr, mânia este cea mai seducătoare atunci când este vorba de emotii nega­tive; acel monolog interior de a-ti da singur dreptate pe care fl propagă umple mintea cu argumente dintre cele mai convingătoare pentru a-ti vărsa furia. Spre deosebire de tristeţe, mânia dă energie, chiar o stare de euforie. Puterea de seducţie şi de convingere a mâniei poate explica prin sine de ce anumite puncte de vedere în ceea ce o priveşte sunt atât de comune: că mânia este incontrolabilă sau, oricum, că n-ar trebui să fie controlată şi că, de fapt, vărsarea furiei este o formă de catharsis, deci este bună. Un alt punct de vedere complet opus, o reacţie împotriva ima­ginii sumbre de până acum, sustine că mânia ar putea fi complet pre­venită. Dar o lectură atentă a descoperirilor ştiinţifice sugerează că toate aceste atitudini comune faţă de mânie sunt prost direcţionale, ajungând chiar un fel de mituri4.

Cursul gândurilor mânioase care adună furia este în mod potenţial cheia uneia dintre cele mai eficiente căi de a găsi o supapă împotriva mâniei: subminarea de la bun început a convingerilor care alimentează mânia. Cu cât ne frământăm mai mult în legătură cu lucrul care ne-a înfuriat, cu atât găsim „motive mai întemeiate" şi justificări pentru faptul că ne-am mâniat. Dacă ne concentrăm prea mult asupra unui lucru care ne-a mâniat îi dăm apă la moară. In schimb, dacă încercăm să privim lucrurile şi din altă perspectivă, totul se calmează. Tice a descoperit că regândirea unei situaţii în mod pozitiv este una dintre cele mai eficiente căi de a potoli mânia.

Mânia „dă buzna"

Această   descoperire   corespunde   concluziilor  psihologului   Dolf Zillmann de la Universitatea din Alabama, care în urma unei serii de experimente atente a reuşit să facă măsurători precise ale mâniei şi ale anatomiei mâniei5. Găsirea rădăcinilor mâniei în partea de luptă a expre­siei „luptă sau fugi" nu e nici o surpriză. Zillmann a descoperit că în toate cazurile mânia este declanşată de senzaţia de a fi pus în primejdie. Această stare poate fi semnalizată nu numai în cazul unei primejdii fizice, ci şi, ocazie mult mai des întâlnită, al unei ameninţări simbolice a respectului de sine sau a demnităţii personale: atunci când cineva este tratat nedrept sau grosolan, fiind insultat sau ridiculizat ori frustrat în urmărirea unui scop important. Aceste percepţii duc la declanşarea sis­temului limbic, care are un efect dual asupra creierului. O parte din acest val degajă catecolamine, ceea ce generează o rapidă şi episodică descărcare de energie, suficientă „pentru a trece la fapte serioase", după cum spune Zillmann, cum ar fi reacţia „luptă sau fugi". Acest val de energie durează aproximativ două minute, timp în care pregăteşte corpul pentru o bătaie zdravănă sau o fugă rapidă, în funcţie de felul în care creierul emoţional hotărăşte să acţioneze.

Intre timp, un alt impuls generat tot de nucleul amigdalian prin inter­mediul încrengăturii adrenocorticale a sistemului nervos creează un mediu tonic pentru acţiune, care durează mult mai mult decât energia catecolami-nelor. Excitaţia suprarenală şi corticală generalizată poate dura ore întregi şi chiar zile întregi, ţinând creierul într-o stare de alertă şi devenind baza pentru reacţii ulterioare ce pot apărea destul de rapid. In general, această stare declanşatoare creată de adrenocortical explică de ce oamenii sunt mai predispuşi la mânie, dacă înainte a existat o provocare sau o iritare din altă cauză. Stresul de orice fel creează această secreţie adrenocorticală, coborând pragul de la care este trezită mânia. De exemplu, o persoană care a avut o zi grea la serviciu este mult mai vulnerabilă şi ulterior se poate înfuria mai uşor acasă — pentru că, de exemplu, copiii sunt prea gălăgioşi sau fac prea multă mizerie —, ceea ce în alte împrejurări nu ar fi fost suficient pentru a declanşa o criză emoţională.

Zillmann ajunge la această perspectivă asupra mâniei printr-o obser­vare foarte atentă. De exemplu, într-un studiu, a avut un complice care i-a provocat pe participanţii bărbaţi şi femei ce se oferiseră voluntar pentru experiment, făcând tot felul de remarci nepotrivite. Apoi, aceşti voluntari s-au uitat la un film care le-a făcut plăcere sau la unul care i-a enervat. Ulterior, au avut ocazia să se răzbune pe complice, dându-i o recoman­dare despre care credeau că va sluji la angajarea acestuia. Intensitatea răzbunării lor a fost direct proporţională cu felul în care îi influenţase fil­mul pe care tocmai u văzuseră. După filmul care nu le-a făcut plăcere au devenit mult mai furioşi şi au dat evaluările cele mai proaste.

Mânia se clădeşte pe mânie

Studiile lui Zillmann par să explice dinamica funcţionării unei drame de familie a cărui martor am fost într-o zi când am mers la cumpărături. Mă aflam la supermagazin când am auzit cum o mamă i-a spus fiului său doar atât, dar foarte apăsat: „Pune-o... la... loc!"

„Dar o vreau!", s-a miorlăit el, ţinând strâns în braţe cutia cu fulgi de porumb pe care era un desen cu Ţestoasele Ninja.

„Pune-o la loc!" — spuse ea mai tare, de astă dată cuprinzând-o mania.

In acel moment, celălalt copilaş care se afla în căruciorul de cum­părături a dărâmat un borcan cu dulceaţă. Când acesta a aterizat pe jos, mama a tipat: „Asta e prea de tot", pălmuindu-1 furioasă; a înşfăcat cutia băieţelului de trei ani şi a aruncat-o în cel mai apropiat raft, 1-a apucat de încheietura mâinii şi s-a grăbit prin magazin, împingând periculos căruciorul în care se afla sugarul care acum plângea, în timp ce celălalt băieţel dădea din picioare şi protesta: „Lasă-mă jos, lasă-mă jos!"

Zillmann a descoperit că atunci când trupul este deja într-o stare de agitaţie, ca în cazul mamei de mai sus, şi ceva declanşează o deturnare emoţională, emoţia care apare, fie că este vorba de mânie sau de neli­nişte, este extrem de intensă. Aceasta este dinamica ce apare atunci când cineva se înfurie. Zillmann socoteşte că explozia furiei este „o sec­venţă de provocări, fiecare declanşând o reacţie excitantă care dispare încet", în această înşiruire, fiecare gând succesiv care provoacă mânia sau fiecare percepţie devine un minideclanşator pentru impulsul nucleu­lui amigdalian de a crea valuri de catecolamine, fiecare în parte creând un impuls hormonal. Trece o secundă înainte să apară următorul şi apoi cel de-al treilea ş.a.m.d.; fiecare val sporeşte ceea ce a existat deja, esca­ladând rapid nivelul de trezire psihologică al trupului. Un gând care intervine ulterior în acest declanşator deja existent este şi mai intens în mânie decât la început. Mânia se clădeşte pe mânie; creierul emoţional se încinge. Intre timp, mânia netemperată de raţiune se transformă uşor în violenţă.

In acel moment, oamenii devin neiertători şi nu mai gândesc raţional; gândurile lor se concentrează asupra răzbunării şi ripostei, uitând de even­tualele consecinţe. Acest înalt nivel de excitare Zillmann îl defineşte ca: „adăpostind iluzia puterii şi a invulnerabilităţii ce poate inspira şi facilita o agresiune", astfel încât persoana furioasă „îşi pierde controlul raţional", având o reacţie dintre cele mai primitive. Impulsul limbic este ascendent. Lecţia cea mai dură de brutalitate călăuzeşte persoana la fapte.

Balsam pentru mânie

După ce oferă această analiză a anatomiei furiei, Zillmann socoteşte că există două căi principale de intervenţie. O cale pentru risipirea mâniei este de a lua în stăpânire gândurile care declanşează valurile de mânie, având în vedere că ele sunt cele ce evaluează o interacţiune care confirmă şi încurajează prima izbucnire de mânie, iar reevaluările sub­secvente pot aţâţa flăcările. Contează foarte mult momentul; cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru eficienţa dezamorsării acestui cerc al mâniei, într-adevăr, mânia poate fi complet scurtcircuitată dacă infor­maţia de liniştire soseşte înainte ca mânia propriu-zisă să acţioneze.

Puterea de înţelegere necesară pentru a dezamorsa mânia este mai limpede explicată printr-o altă serie de experienţe ale lui Zillmann, în care un asistent „prost crescut" i-a insultat şi i-a provocat pe voluntarii care tocmai făceau gimnastică pe bicicletă. Atunci când voluntarilor li s-a dat ocazia să plătească cu aceeaşi monedă (din nou dându-li-se posibili­tatea să facă o proastă evaluare a candidaturii acelei persoane pentru o slujbă), ei au făcut-o cu mânie şi satisfacţie. Intr-una dintre versiunile acestei experienţe, un alt complice, o femeie, a intrat după ce voluntarii au fost provocaţi şi înainte să apuce să răspundă cu aceeaşi monedă; ea i-a spus primului complice care îi provocase că îl caută cineva la telefon pe hol. In timp ce ieşea, el a mai făcut o remarcă dezagreabilă şi la adresa ei. Ea însă a reacţionat pozitiv, explicând după ce acesta a plecat că bietul de el era foarte tensionat şi îngrijorat, pentru că nu ştie dacă o să ia examenele orale pe care urmează să le dea. După aceea, voluntarii, atunci când li s-a oferit ocazia să-i plătească cu aceeaşi monedă bărba­tului mitocan, au hotărât să n-o facă totuşi. Chiar şi-au exprimat compa­siunea pentru situaţia lui.

Aceste informaţii de liniştire permit o reevaluare a mâniei provocate de diverse evenimente. Dar mai există şi o posibilitate specifică de a potoli mânia. Zillmann constată că ea funcţionează foarte bine la nivelu­rile de mânie moderată; la nivelurile crescute de mânie, nu mai este luată în calcul, pentru că apare ceea ce el numeşte „incapacitatea cogni­tivă" — cu alte cuvinte, oamenii nu mai sunt în stare să gândească nor­mal. Când oamenii sunt deja foarte înfuriaţi, ei refuză informaţia de liniştire, spunându-şi: „Asta e prea de tot!" sau ajungând la „cele mai cumplite vulgarităţi posibile ale limbii engleze", după cum se exprima delicat Zillmann.

Calmarea

Când aveam treisprezece ani, m-am înfuriat odată foarte tare şi am ieşit din casă jurând că n-am să mă mai întorc niciodată. Era o frumoasă zi de vară şi m-am plimbat pe superbele pajişti până ce liniştea şi frumuseţea peisaju­lui m-au calmat, iar după câteva ore m-am întors spăşit şi aproape complet potolit. De atunci, de câte ori mă înfurii, procedez la fel şi mi se pare că este cel mai bun leac.

Această povestire a fost relatată de unul dintre subiecţii unuia din­tre cele mai ştiinţifice studii asupra mâniei, efectuat în 18996. Continuă să fie un model pentru o a doua posibilitate de a potoli mânia: psiholo­gia calmării — aşteptând ca adrenalina să ajungă acolo unde nu mai poate să declanşeze mânia. Intr-o ceartă, de exemplu, asta înseamnă să te distanţezi de celălalt pentru o vreme. In perioada de calmare persoana furioasă poate pune frână escaladării situaţiei ostile, încercând să se dis­treze. Zillmann găseşte că această distracţie este extrem de puternică pentru schimbarea dispoziţiei, dintr-un motiv foarte simplu: este greu să rămâi furios când te simti bine. Există însă un truc, bineînţeles, şi anume să potoleşti mânia suficient cât să poţi simţi că este un moment plăcut pe care îl trăieşti din plin.

Analizele lui Zillmann referitoare la felurile în care mânia creşte sau descreşte explică multe dintre descoperirile Dianei Tice referitoare la strategiile pe care oamenii spun că le folosesc de obicei pentru a-şi potoli mânia. Una dintre strategiile cele mai eficiente este să rămâi singur până te mai calmezi. Mulţi oameni găsesc că această soluţie se poate pune în practică mergând la volanul unei maşini — pentru că atunci când con­ducem facem practic o pauză (şi Tice mi-a spus că asta a determinat-o să conducă mai atent). Poate că o variantă mai sigură este mersul la plimbare; exerciţiul fizic ajută şi el la potolirea mâniei. Ca şi metodele de relaxare, cum ar fi respiraţia profundă şi relaxarea muşchilor, tocmai pentru că acest lucru schimbă fiziologia trupului dintr-o încordare deter­minată de mânie în destindere şi poate şi pentru că atenţia este distrasă de la ceea ce a declanşat mânia. Sportul poate răcori mânia din acelaşi motiv: după o activare psihologică intensă, în timpul exerciţiului fizic, trupul îşi revine la un alt nivel, de mai mică intensitate, atunci când rein­tră în repaos.

Perioada de calmare nu va apărea însă dacă în acest timp vom con­tinua să urmărim şirul gândurilor care duc la mânie şi dacă fiecare gând în sine este un mic declanşator pentru o adevărată cascadă a mâniei. Puterea capacităţii de distracţie constă în faptul că stopează acest tren al mâniei în care se află gândurile negative. In sondajul său referitor la strategiile prin care oamenii îşi stăpânesc mânia, Tice a descoperit că distracţia ajută şi calmează mânia: televizorul, filmele, cititul şi orice intervine în îndepărtarea gândurilor mânioase. Dar Tice a mai constatat că există şi alte soluţii, cum ar fi cumpărăturile sau mâncatul, dar care nu au acelaşi efect; este simplu să continui să te concentrezi asupra gân­durilor care te-au înfuriat atunci când mergi la Mall sau devorezi o felie de tort de ciocolată.

Pe lângă aceste strategii, adăugaţi-le şi pe cele inventate de Redford Williams, psihiatru la Universitatea Duke, care s-a gândit să ajute per­soanele ostile care riscă să contracteze boli de inimă dacă nu-şi contro­lează irascibilitatea7. Una dintre recomandările sale este ca aceste per­soane să folosească conştientizarea de sine pentru a surprinde la timp gândurile cinice sau ostile, încă din momentul în care se formează, şi a le nota. Odată ce gândurile sunt captate în acest fel, ele pot fi reevaluate, aşa cum a constatat Zillmann, această abordare funcţionând mai bine înainte ca mânia să ajungă furie.

Eroarea descărcării

Când tocmai mă urcam într-un taxi la New York, un tânăr care tra­versa strada s-a oprit în faţa maşinii, ca să aştepte reducerea circulaţiei. Şoferul, nerăbdător să pornească, 1-a claxonat, strigându-i să plece din drum. Răspunsul a fost o înjurătură şi un gest obscen.

„Nenorocitul dracului!", a zbierat taximetristul, ameninţându-1 cu maşina, apăsând pe accelerator şi pe frână în acelaşi timp. In faţa aces­tui pericol mortal, tânărul s-a dat deoparte şi a dat un pumn în taxi, în momentul în care acesta a intrat în trafic. Atunci şoferul a început să îi strige o întreagă colecţie de injurii.

Pe măsură ce am început să avansăm, şoferul încă foarte agitat mi-a spus: „Nu trebuie să permiţi nimănui să te calce în picioare. Trebuie să-i răspunzi cu aceeaşi monedă — măcar te simti uşurat!"

Catharsisul — a da frâu liber mâniei — este uneori o modalitate de a aborda furia. Teoria populară susţine că „te face să te simti mai bine". Dar aşa cum o sugerează şi descoperirile lui Zillmann, există şi argu­mente contra catharsisului. Acest lucru a fost indicat până în anul 1950, când psihologii au început să testeze efectele catharsisului şi au desco­perit de fiecare dată că a da frâu liber mâniei nu înseamnă a o alunga (chiar dacă din pricina naturii seducătoare a mâniei te simţi satisfăcut)8. S-ar putea să existe şi unele situaţii speciale, în care acest sistem de a da frâu liber mâniei funcţionează: atunci când este exprimată direct către persoana ce reprezintă tinta, dându-ti senzaţia că eşti din nou stăpân pe situaţie sau că îndrepţi o nedreptate sau atunci când presupune „răul cuvenit" adus celeilalte persoane, ceea ce ar determina-o să îşi schimbe poziţia fără să plătească, eventual, cu aceeaşi monedă. Dar pentru că mânia are o natură incendiară, adesea acest lucru este mai uşor de spus decât de făcut9.

Tice a descoperit că descărcarea mâniei este una dintre cele mai proaste modalităţi de calmare, izbucnirile de furie împiedicând de obi­cei trezirea creierului emoţional, iar asta făcându-i pe oameni şi mai furioşi decât erau. Tice a constatat că atunci când oamenii spun că şi-au vărsat nervii pe persoana care i-a provocat, efectul obţinut este o prelun­gire a dispoziţiei furioase şi nu o încheiere a ei. Mult mai eficient este ca oamenii să se calmeze mai întâi şi abia apoi, într-o manieră mult mai con­structivă, să se confrunte cu persoana respectivă, pentru a-şi rezolva disputa. Sau cum spunea maestrul tibetan Chogyam Trungpa atunci când a fost întrebat cum e mai bine să-ţi stăpâneşti mânia: „N-o sufoca. Dar nici nu acţiona în funcţie de ea."

Calmarea neliniştii: cine, eu să-mi fac griji?

A, nu! Toba de eşapament nu sună bine deloc... S-o duc la reparat?... Nu-mi pot permite cheltuiala asta... Ar trebui să iau bani din fondul pen­tru facultate al lui Jamie... Şi ce dacă nu îmi mai pot permite să-1 trimit la studii?... Notele proaste de săptămâna trecută... Şi dacă notele vor fi şi mai proaste şi nu mai poate intra la facultate?... Toba de eşapament nu sună bine deloc...

Şi astfel mintea îngrijorată se roteşte la nesfârşit, în cercul vicios al unei melodrame de slabă calitate, mergând dintr-o îngrijorare într-alta. Exemplul anterior ni-1 oferă doi psihologi de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, Lizabeth Roemer şi Thomas Borkovec, ale căror cercetări asupra îngrijorării — miezul neliniştii — au ridicat acest subiect la ran­gul de adevărată ştiinţă10. Nu mai există, desigur, nici un obstacol în faţa îngrijorării, atunci când ea apare; analizând însă o problemă — adică folosind reflecţia constructivă, care poate părea a fi o îngrijorare — poate apărea o soluţie. Intr-adevăr, reacţia care subliniază îngrijorarea este vigilenţa faţă de pericolul potenţial, care a fost, fără îndoială, esenţial pentru supravieţuire de-a lungul evoluţiei umane. Atunci când frica declanşează creierul emoţional, parte din neliniştea rezultată fixează atenţia asupra pericolului iminent, obligând mintea să se fixeze asupra felului în care ar trebui să gestioneze situaţia, ignorând orice altceva pen­tru moment. Intr-un fel, îngrijorarea este o repetiţie a ceea ce s-ar putea întâmpla rău şi a felului în care trebuie abordată situaţia; misiunea îngri­jorării este să găsească soluţii pozitive în cazul pericolelor ce apar, antici­pând primejdiile.

Dificultatea intervine atunci când este vorba de îngrijorări cronice repetitive, cele care apar iar şi iar şi nici măcar nu se apropie vreodată de o soluţie pozitivă. O analiză atentă a îngrijorării cronice sugerează că ea are toate atributele unui blocaj emoţional; îngrijorările parcă vin de niciunde şi sunt necontrolabile, generând de obicei un fel de atmosferă de nelinişte, sunt imprevizibile din punct de vedere raţional, blocând persoana îngrijorată asupra unui singur punct de vedere inflexibil, acela al subiectului generator de îngrijorare. Când acest ciclu al îngrijorării se intensifică şi persistă, el se transformă într-un adevărat blocaj neural, ajungându-se la tulburări de anxietate cum ar fi fobiile, obsesiile sau cri­zele de panică. In fiecare dintre aceste stări îngrijorarea se fixează într-un mod diferit; pentru fobie, neliniştile se axează pe temeri; pentru obsedat, pe prevenirea unei calamităţi care îl sperie; pentru cei care suferă de crize de panică, îngrijorările se concentrează pe frica de moarte sau chiar pe ideea că ar putea suferi o asemenea criză.

In toate aceste situaţii, numitorul comun este îngrijorarea care o ia razna. De exemplu, o femeie tratată pentru o tulburare obsesivă are o serie de ritualuri care îi ocupă aproape toate orele în care se află în stare de veghe: duşuri de câte patruzeci şi cinci de minute de mai multe ori pe zi, spălatul pe mâini între cinci şi douăzeci de minute. Ea nu se va aşeza decât după ce va steriliza scaunul cu alcool. Nu se va atinge de nici un copil sau de nici un animal — pentru că sunt „prea murdari". Toate aceste obsesii au fost activate de teama ei morbidă şi foarte acută de microbi; îşi face griji permanent, gândindu-se că dacă nu se spală şi nu sterilizează totul, o să se molipsească de vreo boală şi o să moară .

O femeie aflată sub tratament din pricina unei „tulburări generali­zate de anxietate" — denumirea psihiatrică a îngrijorării permanente — a reacţionat astfel atunci când i s-a cerut să-şi exprime îngrijorarea în cuvinte, vorbind timp de un minut:

S-ar putea să nu fac bine ce fac. Ar fi prea artificial, deci n-ar mai fi o indi­caţie despre lucrul real ori noi trebuie să ajungem la lucrul real... Dacă nu se ajunge la lucrul real, nu mă pot face bine. Şi dacă n-am să mă fac bine, n-am să mai pot fi fericită niciodată.12

In această prezentare plină de virtuozitate a îngrijorării faţă de îngri­jorare, cerinţa ca îngrijorarea să fie exprimată în cuvinte vreme de un minut, adică doar câteva secunde, duce la contemplarea unei catastrofe care va dura o viaţă: „N-am să mai pot fi fericită niciodată." îngrijorările de obicei urmează un asemenea tipar — o conversaţie cu sine care merge de la îngrijorare la îngrijorare şi care cel mai adesea ajunge la catastrofă şi la imaginarea celei mai cumplite tragedii, îngrijorările sunt de obicei exprimate în gând, mai precis, în auz şi nu în văz — adică în cuvinte, nu în imagini — lucru extrem de semnificativ pentru stăpânirea îngrijorării Borkovec şi colegii săi au început să studieze îngrijorarea atunci când au încercat să găsească un leac pentru insomnie. Alţi cercetători au constatat că anxietatea apare sub două forme: cognitivă — sau gânduri îngrijorătoare şi somatică — prin simptome fiziologice ale anxietăţii cum ar fi transpiratul, bătăile rapide ale inimii sau febra musculară. Princi­pala problemă a celor ce suferă de insomnie nu este de fapt tensiunea somatică, după cum a descoperit Borkovec. Ceea ce-i ţine treji sunt toc­mai gândurile sâcâitoare. Ei sunt persoane care se îngrijorează în mod cronic şi nu se pot abţine de la asta, indiferent cât de somn le-ar fi. Sin­gurul lucru care îi poate ajuta să adoarmă este să nu-şi mai facă griji, concentrându-se asupra senzaţiilor produse de metodele de relaxare. Pe scurt, grijile pot fi stopate prin distragerea atenţiei.

Majoritatea celor care se îngrijorează par totuşi a nu fi în stare să procedeze astfel. Borkovec consideră că motivul are în parte legătură cu o consecinţă a faptului că se îngrijorează până ce acest lucru devine un obicei. Se pare însă că există totuşi ceva pozitiv în aceste îngrijorări: ele sunt o modalitate de a aborda ameninţările potenţiale şi pericolele ce pot apărea. Procesul de îngrijorare — atunci când urmează o cale normală — constă într-o repetiţie a ceea ce sunt pericolele şi în reflecţia asupra căilor în care trebuie rezolvate. Dar îngrijorarea nu funcţionează chiar aşa de bine. Noile soluţii şi modalităţile de a vedea o problemă nu provin de obicei din procesul de îngrijorare, cu atât mai puţin când este vorba de o îngrijorare cronică. In loc să producă soluţii la aceste potenţiale probleme, cei care se îngrijorează de obicei pur şi simplu se macină cu gândul la pericolul în sine, trezindu-se cu un moral extrem de scăzut şi totodată temându-se, rămânând mereu pe acelaşi făgaş al gândirii. Cei care suferă de îngrijorare cronică îşi fac probleme pentru o vastă gamă de lucruri, dintre care cea mai mare parte nu au cum să se întâmple; ei desluşesc tot felul de primejdii în calea vieţii, pe care alţii s-ar putea ca nici măcar să nu le observe.

Şi totuşi bolnavii de îngrijorare cronică i-au spus lui Borkovec că sunt ajutaţi de îngrijorarea lor şi că îngrijorările lor se autoperpetuează într-un cerc închis la nesfârşit. Oare de ce îngrijorările ajung un fel de dependenţă mintală? în mod ciudat, aşa cum subliniază şi Borkovec, obiceiul îngrijorării se adânceşte cam în acelaşi fel ca superstiţiile. Ţinând cont de faptul că oamenii se îngrijorează din pricina multor lucruri cu şanse foarte mici de a se întâmpla cu adevărat — cineva drag care ar putea muri într-un accident de avion, un faliment şi altele aseme­nea — există la nivelul creierului limbic cel puţin un fel de fenomen magic. Precum o amuletă care ne apără de unele rele anticipate, cei care se îngrijorează reuşesc din punct de vedere psihologic să creadă că previn pericolul care îi obsedează.

Funcţionarea îngrijorării

S-a mutat la Los Angeles din Midwest, tentată de o slujbă la b editură. Numai ca între timp editura a fost cumpărată de altcineva şi ea a rămas pe drumuri. Apucându-se să scrie ca liber profesionistă, pe o piaţă de desfa­cere inegală, s-a trezit copleşită de treabă şi incapabilă să-şi plătească la timp chiria. A trebuit să-şi limiteze convorbirile telefonice şi pentru prima dată era fără asigurare de sănătate. Această lipsă de siguranţă a devenit extrem de stresantă: a început să-şi facă tot felul de gânduri, să vadă tot felul de catastrofe în ceea ce priveşte sănătatea ei, orice durere de cap putea fi o tumoră pe creier, se şi vedea implicată într-un accident ori de câte ori mergea cu maşina. Adesea se pierdea în lungi reverii, gândindu-se la griji, într-un amestec de frământări de tot felul. Dar, declara ea, aceste îngrijorări deveniseră aproape o formă de dependenţă.

Borkovec a descoperit un avantaj neaşteptat al îngrijorării, în vreme ce oamenii sunt cuprinşi de gândurile lor pline de griji, ei par să nu mai observe senzaţiile subiective ale anxietăţii stârnite de aceste îngrijorări — bătăile rapide ale inimii, broboanele de sudoare, tremuratul —, iar pe măsură ce îngrijorarea continuă, ea pare că anulează o parte din anxi­etate, cel puţin aşa poate fi dedus din ritmul cardiac. Se presupune că lucrurile se succed cam aşa: cel care se îngrijorează observă ceva care declanşează imaginea unei posibile ameninţări sau primejdii; el îşi imagi­nează o catastrofă care, la rândul ei, generează o uşoară criză de anxie­tate. După care cel ce se îngrijorează se lasă pradă unui lung şir de gân­duri stresante, fiecare având la bază un alt motiv de îngrijorare; pe măsură ce atenţia este îndreptată în altă direcţie, adică la acest şir de îngrijorări, concentrarea asupra acestor gânduri face ca mintea să aban­doneze imaginea catastrofală iniţială, care generase senzaţia de anxie­tate. Borkovec a constatat că imaginile sunt declanşatoare mult mai puter­nice pentru anxietatea fiziologică decât gândurile, deci cufundarea în gânduri şi excluderea imaginilor catastrofale alină în parte experienţa anxietăţii. Astfel, îngrijorarea este reîntărită, dar devine un fel de antidot în raport cu anxietatea evocată.

Cei care se îngrijorează însă în mod cronic se înfrâng singuri, în sen­sul că totul capătă aspectul unor idei stereotipe rigide şi nu mai există nici o breşă creatoare care ar putea duce la o rezolvare a problemei. Această rigiditate apare nu numai în manifestarea conţinutului gându­rilor îngrijorătoare, care pur şi simplu repetă mai mult sau mai puţin aceeaşi idee mereu. La nivel neurologic există o rigiditate corticală, un deficit în privinţa capacităţii creierului emoţional de a reacţiona în mod flexibil la împrejurările unei schimbări. Pe scurt, îngrijorarea cronică funcţionează doar în anumite direcţii, niciodată în cele prin care se ajunge la concluzii: ea uşurează într-o oarecare măsură anxietatea, dar nu rezolvă niciodată problema.

Singurul lucru pe care cei care se îngrijorează în mod cronic nu-1 pot face este să urmeze sfatul care li se dă cel mai des, de altfel: „Nu-ţi mai face griji" (sau şi mai râu: „Nu-ţi mai face griji, fii fericit"). Cum cei care se îngrijorează în mod cronic au probleme la nivelul nucleului amig-dalian, devin imprevizibili. Prin însăşi natura lor, ceva ce li se iveşte în gând persistă. După mai multe experienţe, Borkovec a descoperit că există câţiva paşi foarte simpli care pot fi de folos până şi celor care suferă de o îngrijorare cronică foarte gravă, pentru a-şi ţine acest obicei sub control.

Primul pas este conştientizarea de sine, detectarea episoadelor îngri­jorătoare cât mai aproape de începutul lor — ideal ar fi cât mai curând sau imediat după ce imaginea catastrofală declanşează ciclul îngrijo­rare-anxietate. Borkovec îi pregăteşte pe oameni să abordeze situaţia învăţându-i mai întâi să monitorizeze semnele de anxietate, în special, să înveţe să identifice situaţiile care declanşează îngrijorarea sau gândurile şi imaginile care dau naştere îngrijorării, precum şi senzaţiile ce le înso­ţesc la nivelul trupului. Prin exerciţiu, oamenii pot identifica îngrijorările într-un stadiu incipient al spiralei anxietăţii. De asemenea, ei învaţă metodele de relaxare pe care le pot aplica în momentul în care îşi dau seama că începe îngrijorarea şi pe care le pot practica zilnic, pentru a fi în stare să le folosească pe loc atunci când au mai mare nevoie de ele.

Metoda de relaxare în sine nu este însă suficientă. Cei îngrijoraţi tre­buie să conteste activ gândurile îngrijorătoare; dacă nu vor reuşi, spirala îngrijorării va reveni. Astfel, următorul pas este abordarea unei poziţii faţă de aceste presupuneri: este oare foarte probabil ca întâmplarea aceea de temut să se şi petreacă? Este neapărat necesar să presupunem că există doar o alternativă sau eventual nici una pentru a împiedica să se întâmple aşa ceva? Există paşi constructivi care pot fi făcuţi? Oare ajută la ceva să ne gândim la nesfârşit la aceste lucruri care ne dau o stare de nelinişte?

Acest amestec de scepticism sănătos şi gândire profundă se presu­pune că ar putea să acţioneze ca o frână asupra activării neurale care susţine anxietatea. Generarea activă a unor asemenea gânduri poate amorsa circuitul ce inhibă sistemul limbic care duce la îngrijorare; în acelaşi timp, o stare de relaxare activată în mod voit anihilează semnalele prezenţei anxietăţii, pe care creierul emoţional le trimite în corp.

Intr-adevăr, Borkovec subliniază că aceste strategii stabilesc o anu­mită ordine a activităţii mintale, care este incompatibilă cu îngrijorarea. Atunci când unei îngrijorări i se permite să se repete fără a fi abordată, ea câştigă teren, întărindu-şi puterea de convingere; abordarea ei prin contemplarea unui şir de puncte de vedere plauzibile face ca acest gând îngrijorător să fie considerat în mod naiv ca adevărat. Chiar şi unii din­tre cei care se îngrijorează îndeajuns de mult încât să fie calificaţi cu diagnostice psihiatrice au scăpat de îngrijorare procedând astfel.

Pe de altă parte, pentru cei care se îngrijorează atât de tare încât au ajuns să sufere de fobii, de obsesii, de crize de panică, este mai prudent — şi într-adevăr acesta este un semn de conştientizare de sine — să ia anumite medicamente care întrerup acest cerc vicios infernal. O reacti­vare a circuitului emoţional cu ajutorul unei terapii este totuşi necesară pentru a reduce pericolul în cazul problemelor de anxietate, pericol ce poate reapărea atunci când este întreruptă medicatia13.

Abordarea melancoliei

Singura dispoziţie în care oamenii fac cele mai mari eforturi pentru a se scutura de ea este tristeţea; Diane Tice a constatat că oamenii sunt mai inventivi atunci când încearcă să scape de tristeţe. Bineînţeles, nu trebuie scăpat de orice fel de tristeţe; melancolia, ca orice altă dispoziţie, are şi ea avantajele ei. Tristeţea pe care o aduce o pierdere are efecte invariabile; ne pierdem interesul faţă de distracţii şi plăceri, ne concentrăm asupra pierderii şi asta ne diminuează energia de a face noi eforturi — cel puţin pe moment. Pe scurt, ne menţine într-o stare meditativă, retrasă din această viaţă agitată, lăsându-ne într-o stare de suspensie, în care jelim încercând să găsim un sens şi în final ajungem să ne adaptăm psihologic şi să ne facem noi planuri care să ne permită să ne ducem viaţa mai departe.

Privaţiunile sunt utile; însă depresiile totale nu. William Styron face o descriere foarte elocventă a „numeroaselor manifestări îngrozitoare ale bolii", între altele, ura de sine, un fel de sentiment de inutilitate, o „ră­ceală", „un sentiment sumbru care se strecoară în mine, o teamă şi o înstrăinare şi mai presus de toate o sufocantă anxietate"14. Apoi există câteva semne la nivel intelectual: „dezorientarea, incapacitatea de con­centrare şi pauzele de memorie", iar într-o fază ulterioară mintea este „dominată de deformări anarhice" şi de „ideea că procesul meu de gân­dire a fost cuprins de un val toxic şi incalificabil care mi-a anulat orice reacţie posibilă de bucurie în raport cu lumea celor vii". Există şi efecte fizice: insomnia, starea de a fi apatic ca un zombi, „un fel de amorţeală, o nervozitate, dar mai ales o fragilitate ciudată", precum şi „o veşnică nelinişte". Apoi se pierde gustul faţă de plăcere: „mâncarea, ca de altfel orice altceva care presupune o senzaţie, devine brusc lipsită de orice savoare"; în final, speranţa dispare şi este înlocuită de „o groază sinis­tră" şi de o disperare atât de palpabilă, încât pare o durere fizică insu­portabilă, faţă de care singura soluţie este, aparent, sinuciderea.

In cazul unei asemenea depresii majore viaţa este paralizată; nu se mai iveşte nici un fel de nou început. Simptomele propriu-zise ale depre­siei fac ca viaţa să rămână în suspensie. După părerea lui Styron, nici o medicatie şi nici o terapie nu ajută; această stare nu trece decât odată cu timpul care se scurge, singurul refugiu rămânând spitalul, care, în final, risipeşte deznădejdea. Dar pentru cei mai multi, mai ales pentru cei care suferă de cazuri mai puţin grave, o soluţie ar fi psihoterapia, dar şi medi­camentele — cel mai la modă tratament este cel cu Prozac, dar există cel putin alte douăsprezece medicamente, în special pentru depresiile majore. Eu mă concentrez aici asupra celei mai des întâlnite forme de tris­teţe, care, la limitele superioare, devine ceea ce se cheamă în termeni de specialitate „depresia subclinică" — adică melancolia obişnuită. Aceasta este un tip de disperare pe care oamenii o pot rezolva singuri, cu condi­ţia să existe resursele interne necesare. Din păcate, o parte dintre strate­giile folosite adesea au un efect contrar şi îi face pe oameni să se simtă chiar mai rău decât iniţial. Una dintre strategii este statul de unul singur, lucru care-i atrage pe cei care se simt la pământ; totuşi, cel mai adesea, sentimentul de însingurare şi de izolare sporeşte tristeţea. Acest lucru ar explica parţial de ce Tice a constatat că tactica cea mai des folosită pentru lupta împotriva depresiei este o viaţă mondenă — ieşitul la masă în oraş, la un meci sau la cinema; pe scurt, trebuie făcut ceva împreună cu prietenii sau cu familia. Acest lucru funcţionează bine dacă efectul de ansamblu este acela de a-i abate omului gândul de la tristeţe. Dar el poate prelungi această stare dacă se foloseşte de prilej doar pentru a cugeta şi mai mult la ceea ce 1-a adus în acea situaţie.

Într-adevăr, o stare depresivă va persista sau se va adânci în funcţie de gradul în care este rumegată, îngrijorarea faţă de ceea ce ne deprimă face ca depresia să fie şi mai intensă şi de mai lungă durată, în depre­sie, îngrijorarea poate avea mai multe forme, toate concentrându-se asupra aceluiaşi aspect al depresiei în sine — cât de obosiţi ne simţim, cât de puţină energie avem, cât de putin motivări suntem, de exemplu, sau cât de puţin muncim. In general, nici una dintre aceste reflecţii nu este însoţită de un şir de acţiuni concrete care ar putea să mai aline pro­blema. Alte îngrijorări des întâlnite ar fi cele ce iau forma „izolării şi con­centrării asupra a cât de îngrozitor te simţi, a gândului că partenerul de viaţă te-ar putea respinge pentru că eşti deprimat sau a preocupării dacă vei avea din nou o noapte de insomnie", cel puţin aşa susţine psihologul Susan Nolen-Hoeksma de la Stanford, care a studiat unde duce rume-garea problemei în cazul persoanelor deprimate15.

Persoanele deprimate îşi justifică de obicei acest tip de frământare spunând că încearcă „să se înţeleagă mai bine"; de fapt, ei scot în evi­denţă tristeţea fără să facă nici un pas în direcţia înlăturării ei. în terapii, ajută foarte mult să reflectezi profund asupra cauzelor deprimării, însă doar în cazul în care duce la perspective sau acţiuni care ar putea schimba situaţia care a cauzat această stare. O cufundare pasivă în tris­teţe pur şi simplu înrăutăţeşte această dispoziţie.

De asemenea, meditarea exagerată poate înrăutăţi depresia, creând condiţiile necesare pentru a fi şi mai deprimat. Nolen-Hoeksma dă ca exemplu o femeie agent de vânzări care începe să fie deprimată şi-şi petrece ore întregi îngrijorându-se în legătură cu găsirea unor clienţi importanţi. In acel moment, vânzările scad, iar ea se simte o ratată, ceea ce îi alimentează starea de depresie. Dacă la această formă de deprimare ar fi reacţionat încercând să îşi distragă atenţia, ar fi putut să se dedice trup şi suflet vânzărilor, tocmai pentru a uita de această tristeţe, în acest caz, vânzările nu ar fi scăzut şi experienţa de a vinde i-ar fi sporit încre­derea în sine şi i-ar fi atenuat înclinaţia spre deprimare.

Nolen-Hoeksma a constatat că femeile sunt înclinate mai mult decât bărbaţii să reflecteze în mod exagerat atunci când sunt deprimate. Ea a presupus că acest lucru s-ar putea explica cel puţin în parte prin faptul că femeile sunt diagnosticate ca depresive de două ori mai des decât băr­baţii. Bineînţeles că pot intra în joc şi alţi factori, şi anume că femeia este mult mai dispusă să-şi dezvăluie motivul de îngrijorare sau că în viaţa ei se pot ivi mai multe situaţii care să o deprime. Bărbaţii îşi pot îneca deprimarea în alcoolism, numărul acelora dintre ei care aleg această soluţie nefericită fiind de două ori mai mare decât al femeilor.

Terapia cognitivă vizează schimbarea acestor tipare de gândire şi, conform unor studii, s-a dovedit că poate fi folosită împreună cu medi-catia pentru tratarea depresiilor nu foarte grave şi chiar că este supe­rioară medicatiei în prevenirea revenirii depresiilor uşoare. Două stra­tegii sunt extrem de eficiente în acest tip de bătălie16. Una este învăţarea modului de confruntare cu gândurile aflate în centrul frământărilor — chestionarea asupra valabilităţii lor şi gândirea unor variante mai pozi­tive. Cea de-a doua ar fi organizarea voită a unor programe plăcute şi care să distragă atenţia.

Unul dintre motivele pentru care această distragere a atenţiei func­ţionează este faptul că gândurile deprimante apar ca din senin, strecu-rându-se total nepoftite în mintea cuiva. Chiar şi atunci când persoanele deprimate încearcă să-şi alunge gândurile deprimante, cel mai adesea ele nu reuşesc să găsească o variantă mai bună; odată pornit, fluxul gân­durilor deprimante are un efect magnetic foarte puternic la nivelul aso­ciaţiilor de idei. De exemplu, atunci când persoanelor deprimate li se cere să recompună o propoziţie din patru cuvinte date aleator, cel mai adesea optează pentru mesajul cel mai deprimant („Viitorul pare foarte sumbru") şi nu pentru cel mobilizator („Viitorul pare foarte strălucit")17.

Tendinţa de perpetuare a deprimării se manifestă până şi în genu­rile de distracţie pe care şi le aleg oamenii. Atunci când h' s-a dat o listă de modalităţi pozitive sau plictisitoare de a îşi lua gândul de la ceva trist, cum ar fi înmormântarea unui prieten, subiecţii au ales activităţile mai melancolice. Richard Wenzlaff, psiholog la Universitatea din Texas, este cel care a făcut aceste studii şi care a ajuns la concluzia că aceia care sunt deja deprimaţi trebuie să facă un efort suplimentar pentru a se concentra asupra unui lucru mai mobilizator, având grijă să nu aleagă ceva în genul unui film melodramatic, al unui roman tragic — pentru că asta i-ar putea îndemna să recadă în aceeaşi dispoziţie sumbră.

Modalităţi de ridicare a moralului

Imaginaţi-vă că mergeţi pe un drum necunoscut abrupt şi plin de serpen­tine în vreme ce afară este ceaţă. Dintr-odatâ, o maşină vă ţâşneşte în faţă la numai câţiva metri, distanţa fiind prea mică pentru a mai putea frâna la timp. Apăsaţi frâna cu putere până în podea şi derapaţi, maşina alunecând uşor spre cealaltă maşină. Constataţi că ea este plină de copii, un vehicul care îi duce la grădiniţă — şi asta cu o secundă înainte de a auzi cum gea­mul se sparge şi metalul se izbeşte de alt metal. Apoi, după ciocnire, se aşterne dintr-odată liniştea, urmată de un plâns în cor. Reuşiţi să fugiţi la cealaltă maşină şi constatau că unul dintre copii zace nemişcat. Sunteţi plin de remuşcări şi vă cuprinde o nesfârşită tristeţe din pricina acestei tragedii.

Un asemenea scenariu dureros a fost folosit pentru a-i face pe volun­tarii din cadrul experienţelor lui Wenzlaff să se emoţioneze profund. Ei au încercat apoi să-şi scoată din minte această scenă, notându-şi gân­durile aşa cum le veneau în minte în următoarele nouă minute. De fie­care dată când li se strecura în minte un gând despre tulburătoarea scenă, făceau un semn pe hârtie, pe măsură ce îşi notau ideile. In vreme ce majoritatea, odată cu trecerea timpului, se gândeau din ce în ce mai rar la această scenă tulburătoare, voluntarii mai deprimaţi au dovedit că ponderea gândurilor obsedante creştea, ba unii au făcut chiar referiri indirecte la acea scenă în gândurile lor, care se presupunea că ar fi tre­buit să fi fost îndreptate spre altceva.

Mai mult, cei care aveau o înclinaţie spre deprimare au folosit alte gânduri stresante pentru a-şi distrage atenţia. După cum spunea Wenzlaff: „Gândurile se asociază mintal nu numai în functie de conţinut, ci şi în functie de starea în care se află persoana, de dispoziţia ei. Oa­menii au un întreg set de gânduri deprimante care apar cu mare repezi­ciune atunci când sunt trişti. Cei care se deprimă uşor au tendinţa să-şi creeze reţele foarte puternice de asociaţii de idei între aceste gânduri, astfel încât ele sunt greu de suprimat de îndată ce apare o proastă dispo­ziţie. Culmea ironiei, cei deprimaţi folosesc tocmai un subiect deprimant ca să îşi ia gândul de la un altul de acelaşi gen, ceea ce stârneşte şi mai multe emoţii negative."

O altă teorie susţine că plânsul ar fi modalitatea naturală de a coborî nivelul substanţelor chimice ce apar odată cu suferinţa. Sigur că uneori plânsul poate să ne scape de blestemul tristeţii, dar el poate şi să lase o anumită obsesie privitoare la motivele disperării. Ideea unui „plâns sănă­tos" este înşelătoare: plânsul care întăreşte meditarea asupra unei situaţii nefericite prelungeşte de fapt starea de disconfort. Distracţia reuşeşte sa rupă lanţul care menţine acea gândire copleşită de tristeţe; unul dintre argumentele teoriei de bază conform căreia terapia şocurilor electrice este eficientă în depresiile grave este şi faptul că ea produce o pierdere a memoriei pe termen scurt — pacienţii simţindu-se mai bine pentru că nu-şi mai amintesc de ce erau atât de trişti. In orice caz, studiind tipurile de tristeţe, Diane Tice a descoperit că mulţi au susţinut că s-au îndrep­tat spre diverse modalităţi de distracţie, cum ar fi cititul, televizorul şi cinematograful, jocurile video sau jocurile puzzle, dormitul, reveria — visatul la o vacanţă imaginară. Wenzlaff adăuga faptul că distracţiile cele mai eficiente sunt acelea care îţi schimbă starea — cum ar fi un eveni­ment sportiv palpitant, o comedie, o carte optimistă. (Atenţie însă: unele distracţii în sine pot perpetua starea de depresie. Studiile au arătat că aceia care se uită foarte mult la televizor sunt de obicei mai deprimaţi decât înainte să o facă!)

Gimnastica aerobică, constată Tice, este una dintre cele mai efici­ente tactici pentru îndepărtarea depresiilor uşoare, dar şi a proastei dis­poziţii. Aici însă trebuie să includem un avertisment, şi anume că avanta­jele sportului funcţionează cel mai bine în cazul celor leneşi, care nu se omoară prea mult cu exerciţiile fizice, deci în cazul sedentarilor. In ce-i priveşte pe aceia care fac sport zi de zi, chiar dacă aduce o schimbare de dispoziţie, efectul maxim a fost obţinut doar atunci când s-au apucat de acest obicei sănătos. De fapt, pentru cei care fac gimnastică, efectul asupra dispoziţiei este invers: ei încep să se simtă prost atunci când sar câte o zi peste educaţia fizică. Sportul pare să funcţioneze bine pentru că schimbă starea psihologică presupusă de dispoziţia respectivă: depresia înseamnă un moral scăzut, iar gimnastica aerobică reuşeşte să trezească trupul. In mod similar, tehnicile de relaxare care aduc trupul într-o stare de inactivitate funcţionează foarte bine în cazul anxietăţii, care este o formă de agitaţie, dar nu tot atât de bine în cazul depresiei. Fiecare din­tre aceste abordări pare să funcţioneze în sensul că opreşte acest cerc infernal al depresiei sau al anxietăţii, aducând creierul la un nivel de activitate incompatibil cu starea emoţională care a pus stăpânire pe el.

Ridicarea moralului prin intermediul unor desfătări sau plăceri sen­zuale ar fi un alt antidot destul de popular pentru momentele de tristeţe. Unele dintre modalităţile obişnuite prin care oamenii se calmează atunci când sunt deprimaţi ar fi băile fierbinţi sau consumarea mâncărurilor favorite ori a asculta muzica sau o partidă de sex. In cazul femeilor, este populară soluţia de a-şi cumpăra singure un cadou sau de a se desfăta pentru a depăşi o proastă dispoziţie, dar şi mersul la cumpărături sau chiar uitatul prin vitrine. In privinţa studenţilor, Tice a constatat că mân­catul este un paleativ de trei ori mai des folosit de către femei pentru cal­marea tristeţii, în vreme ce bărbaţii sunt de cinci ori mai predispuşi decât femeile la băutură sau la droguri atunci când au căderi nervoase. Mân­catul exagerat sau alcoolul ca antidot reprezintă, desigur, o soluţie cu două tăişuri: mâncatul în exces duce la regrete; alcoolul este principalul factor de deprimare la nivelul sistemului nervos şi deci, practic, sporeşte starea de depresie.

O abordare mult mai constructivă în privinţa ridicării moralului, susţine Tice. este să pui la cale o mică victorie sau o reuşită la îndemână: nişte treburi care aşteptau de mult să fie făcute prin casă sau alte mici lucruri ce aşteptau să fie rezolvate. In mod similar, are efect o îmbună­tăţire a imaginii personale ce duce la ridicarea moralului, cum ar fi îmbrăcatul frumos sau fardatul.

Unul dintre cele mai puternice antidoturi în cazul depresiei — puţin folosit în afara terapiei — este perceperea lucrurilor dintr-o altă perspec­tivă sau reîncadrarea cognitivă. Este firesc să ne văităm atunci când o relaţie ia sfârşit şi să ne cuprindă gânduri de autocompătimire, cum ar fi convingerea că: „Asta înseamnă că voi rămâne pentru totdeauna sin-gur(ă)", ceea ce evident că sporeşte disperarea. Totuşi, întorcându-ne în timp şi gândindu-ne la faptul că relaţia nu era prea grozavă şi că de fapt nu făceam o pereche potrivită — cu alte cuvinte, privind din altă pers­pectivă această pierdere, într-o lumină pozitivă — acest lucru constituie un antidot al tristeţii- In mod similar, pacienţii care suferă de cancer, indiferent cât de gravă ar fi starea lor, reuşesc să aibă o dispoziţie mai bună dacă sunt în stare să descopere că există alţi pacienţi care o duc şi mai rău („Totuşi se poate şi mai rău — eu cel putin pot să umblu"); cei care se compară cu persoanele sănătoase sunt automat şi cei mai deprimaţi18.

Asemenea comparaţii cu aceia care o duc şi mai rău sunt surprinzător de eficiente: deodată, tot ceea ce părea atât de îngrozitor nu mai pare chiar aşa.

O altă metodă eficientă de a scăpa de deprimare este a-i ajuta pe altii. Cum depresia se alimentează din rumegarea gândurilor şi preocu­parea de sine, a-i ajuta pe ceilalţi ne face să ne desprindem de aceste preocupări, atâta vreme cât începe să ne intereseze suferinţa altora. Implicarea în voluntariat — ca antrenor la Liga Juniorilor, ca sfătuitor sau pentru a-i hrăni pe cei fără adăpost — a fost dintotdeauna una din­tre cele mai eficiente soluţii de schimbare a dispoziţiei, cel puţin aşa reiese din studiul lui Tice. Dar, din păcate, această metodă este foarte rar practicată.

In sfârşit, unii oameni reuşesc să-şi depăşească starea de melancolie orientându-se spre transcendent. Tice mi-a spus: „Rugăciunea, dacă eşti credincios, funcţionează indiferent de starea proastă în care te afli, mai ales dacă este vorba de depresie."

Cei ce reprimă: negarea jovială

„I-a tras un picior în burtă colegului de cameră..." Aşa începea fraza. Şi se sfârşea astfel: „...dar de fapt voia să aprindă lumina."

Această transformare a unui act de agresiune într-o greşeală nevino­vată, chiar dacă este puţin plauzibilă, este o reprimare captată in vivo. Această frază a fost scrisă de un student care s-a oferit să participe la un studiu referitor la reprimatori — oameni care de obicei şi în mod automat par să estompeze tulburările emoţionale înainte de a le conştientiza.

Începutul acestui fragment: „I-a tras un picior în burtă colegului de cameră..." i-a fost dat unui student pentru a fi completat în cadrul unui test. Alte teste au arătat că acest mic act mintal de evitare făcea parte dintr-un tipar mai vast al existenţei tânărului de a distruge majoritatea emoţiilor supărătoare19. In vreme ce la început cercetătorii i-au consi­derat pe cei care îşi reprimă emoţiile drept un exemplu edificator al inca­pacităţii de a le simti — rude bune cu alexitimicii, eventual —, în prezent ei sunt consideraţi ca fiind experţi în reglarea emoţiilor. Au ajuns să se adap­teze atât de bine prin instinctul de autoapărare împotriva sentimentelor negative, încât nici măcar nu le mai conştientizează latura negativă, în loc să-i mai numim reprimatori, aşa cum obişnuiau până acum cercetă­torii, un termen mult mai potrivit mi s-ar părea imperturbabili.

Mare parte din acest studiu făcut în principal de Daniel Weinberger, în prezent psiholog la Universitatea Case Western Reserve, arată că deşi aceste persoane par calme şi imperturbabile, uneori ele pot să ajungă să clocotească din pricina acestor tulburări psihologice pe care par să le ignore. In timpul testului de completare a frazei, voluntarii au fost şi ei monitorizaţi în ceea ce priveşte nivelul de excitare fiziologică. Reprima-torii care păreau că emană calm au fost trădaţi de agitaţia trupului: când au fost confruntaţi cu fraza despre colegul de cameră violent şi altele asemenea, au dat semne de anxietate, adică inima a început să le bată mai repede, să transpire şi să le crească tensiunea arterială. Şi totuşi, când au fost întrebaţi cum se simt, au răspuns că sunt perfect calmi.

Această continuă îndepărtare a unor emoţii precum mânia şi anxie­tatea nu este un lucru neobişnuit. Una din şase persoane procedează ast­fel, cel putin aşa susţine Weinberger. Teoretic, copiii pot învăţa în mai multe feluri să fie imperturbabili. Unul ar putea fi o strategie de supra­vieţuire în situaţiile dramatice, cum ar fi un părinte alcoolic într-o fami­lie în care această problemă nu este recunoscută. Altul ar fi un părinte sau ambii părinţi care la rândul lor fac parte din categoria celor care-şi reprimă emoţiile şi prin urmare sunt un exemplu, adică se arată veseli sau ca de gheaţă atunci când sunt confruntaţi cu situaţii neliniştitoare. Sau pur şi simplu această trăsătură poate fi un temperament moştenit. Nimeni nu poate spune exact când apare un asemenea model în exis­tenţa cuiva; cei care îşi reprimă sentimentele la vârsta maturităţii sunt calmi şi stăpâniţi.

Problema care rămâne, desigur, este cât de calmi sunt de fapt. Pot într-adevăr să nu perceapă semnele fizice ale emoţiilor tulburătoare? Sau doar se prefac a fi calmi? Răspunsul la această întrebare a venit în urma unui studiu foarte inteligent, realizat de psihologul Richard Davidson de la Universitatea din Wisconsin, care anterior colaborase cu Weinberger. Davidson i-a pus pe cei imperturbabili să rezolve un test de liberă aso­ciere, care cuprindea o listă de cuvinte neutre, dintre care unele aveau o nuanţă ostilă sau sexuală, menită să stârnească un sentiment de anxietate la aproape oricine. Aşa cum au demonstrat-o reacţiile lor fizice, toţi au dat semne fiziologice de disconfort ca reactie la cuvintele respective, chiar dacă asociaţiile de idei pe care le-au făcut au arătat aproape întotdeauna că au încercat să minimalizeze efectul cuvintelor supărătoare, apropi-indu-le de altele mai nevinovate. Dacă primul cuvânt a fost „ură", reacţia a fost „iubire".

Studiul lui Davidson a profitat de faptul că (în cazul dreptacilor) un centru cheie al analizării emoţiei negative se află în lobul drept al creierului, în vreme ce centrii vorbirii se află în cel stâng. Odată ce emis­fera dreaptă recunoaşte faptul că un cuvânt este supărător, ea transmite această informaţie către corpus callosum, acel element care împarte cre­ierul în două jumătăţi, iar apoi la centrul vorbirii, reacţionându-se prin-tr-un cuvânt rostit. Folosind o combinaţie complicată de lentile, Davidson a reuşit să afişeze un cuvânt astfel încât să fie văzut doar cu jumătate din câmpul vizual. Din pricina legăturii neurale a sistemului vizual, dacă afişajul s-ar fi făcut în jumătatea stângă a câmpului vizual, ar fi fost recunoscut mai întâi de lobul drept al creierului, care are o anumită sen­sibilitate la suferinţă. Dacă afişajul s-ar fi făcut în jumătatea dreaptă a câmpului vizual, semnalul ar fi ajuns în partea stângă a creierului fără a fi perceput ca o problemă neplăcută.

Când cuvintele au fost prezentate emisferei drepte, a durat un timp pentru ca imperturbabilii să răspundă — dar numai în cazul în care cuvântul faţă de care trebuiau să reacţioneze era unul care îi deranja. In cazul cuvintelor neutre, nu exista nici o tragere de timp în privinţa vitezei cu care era găsită asociaţia de idei. întârzierea apărea doar atunci când cuvintele erau prezentate emisferei drepte, nu şi celei stângi. Pe scurt, imperturbabilii păreau că datorează această reacţie unui mecanism neu­ral care încetineşte sau intervine în transferarea informaţiilor deranjante. Ideea este că ei nu se prefac că nu ar fi conştienţi de gradul de enervare; creierul lor le ascunde această informaţie. Mai precis, stratul de îndulcire a sentimentelor care acoperă aceste percepţii neplăcute poate să se datoreze acţiunilor lobului frontal stâng. Spre surprinderea sa, atunci când Davidson a măsurat nivelul de activitate al lobilor frontali, s-a dovedit că activitatea este mai intensă în partea stângă — centrul sentimentului pozi­tiv — şi mai puţin în partea dreaptă, centrul sentimentelor negative.

Aceşti oameni „se prezintă pe ei înşişi într-o lumină pozitivă şi într-o dispoziţie jovială", mi-a spus Davidson. „Ei neagă faptul că stresul îi deranjează şi acţionează printr-un tipar al activării frontale stângi, când stau şi se odihnesc, stare asociată cu sentimentele pozitive. Activitatea creierului poate fi cheia acestor afirmaţii pozitive, în ciuda unei reacţii fiziologice clare, care seamănă foarte tare cu o stare de disconfort." Teo­ria lui Davidson spune că, în privinţa activităţii creierului, este nevoie de energie pentru a trăi realităţile neplăcute într-o lumină pozitivă. Reacţia fiziologică puternică se poate datora încercării susţinute a circuitului neu­ral de a mentine sentimentele pozitive sau de a le suprima ori de a le inhiba pe cele negative.

Pe scurt, imperturbabilitatea este un fel de negare jovială, o diso­ciere pozitivă — şi probabil este şi un indiciu pentru funcţionarea meca­nismului neural în cazul unor stări disociative grave, care pot apărea, de exemplu, după o situaţie de stres posttraumatic. Atâta vreme cât acest lucru nu presupune decât o detaşare, spune Davidson, „pare a fi o stra­tegie cu o reuşită maximă pentru autoreglările emoţionale", deşi nu se cunosc urmările la nivelul conştientizării de sine.


Sursa: din volumul DANIEL GOLEMAN:INTELIGENTA EMOTIONALÃ,
Curtea Veche Publishing,
Trad. Irina-Margareta Nistor,
editia a III-a, 2008)

Salt la inceputul paginii