[ Start ]
[ Aforismul zilei - la zi ]
[ Aforismul zilei - 2020 ]
[ Aforismul zilei - 2019 ]
[ Aforismul zilei - 2018 ]
[ Aforismul zilei - 2017 ]
[ Aforismul zilei - 2016 ]
[ Aforismul zilei - 2015 ]
[ Aforismul zilei - 2014-2]
[ Aforismul zilei - 2014-1]
[ Aforismul zilei - 2013]
[ Aforismul zilei - 2012]
[ Aforismul zilei - 2011 ]
[ Aforismul zilei - 2010-2 ]
[ Aforismul zilei - 2010-1 ]
[ Aforismul zilei - 2009-1 ]
[ Aforismul zilei - 2008-3 ]
[ Aforismul zilei - 2008-2 ]
[ Aforismul zilei - 2008-1 ]
[ Aforismul zilei - 2007 ]
[ Argument ]
[ Autori ]
[ Noutati ]
[ Galerie FOTO ]
[ Canal Youtube ]
[ Prezentari PowerPoint primite de la prieteni]

[ SUNETUL LINISTII (K.G.Durckheim & Caspar D. Friedrich)]]
[ Aphorismes ]
[ Le SON du SILLENCE (K.G.Durckheim & Caspar D.Friedrich)]
[ Harta site]
[ Linkuri ]
[ Recomanda unui prieten ]
[ Autor site ]
[ O idee pentru 2% ]
 
 

Aforismul sau meditatia zilei

Navigare pagini aforisme: 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Salt la Sfarsitul paginii

30 ianuarie 2023

Am repostat o multime de pagini din cele sterse în iulie 2022.
Lecturã plãcutã!

20 mai 2023

August Macke: ”Paradisul pe pãmânt


August Macke - Doamnã în jachetã verde

”Paradisul pe pãmânt. Totul este impregnat de bucurie.” este viziunea lui August Macke asupra vietii,
spre deosebire de prietenul sãu, mai mare, Franz Marc (Orice fiintã este o suferintã arzãtoare).
August Macke (1887-1914) - pictor german, exponent de seamã al expresionismului german (renan),
...mort în rãzboi la 27 de ani...




August Macke - Turkish Cafe, 1914
(din cãlãtoria sa în Tunis)



August Macke - Grãdinã lângã lacul Thun (Rodier si palmier)


August Macke - Grãdinã pe lacul Thun

14 mai 2023

Franz Marc (1880-1916)
Preocuparea mea de bazã este frãmântarea pentru o lume nouã;
sã creez, sã anticipez prin lucrul meu.


Nu mai e departe ziua în care europeanul – dintre acei puțini europeni care vor mai exista – o să fie copleșit de marea durere a lipsei de forme. Atunci, acești chinuiți o să-și ridice brațele și o să devină căutătorii de forme. Dar n-o să caute forma nouă în trecut, nici în afară, din fațada stilizată a naturii, ci o să zămislească această formă din ei, după noile lor cunoștințe, care au preschimbat povestea lumii în formula lumii și vechea concepție despre lume, în privire prin lume.

Franz Marc – Însemnări, Editura Meridiane, ultima pagină.
De fapt e vorba de scrisori de pe câmpul de luptă din primul război mondial, unde în cele din urmã și-a pierdut viața – în apropiere de Verdun, la 36 de ani.



Franz Marc - Destin de animale, 1913

O lucrare care contrasteaza cu majoritatea celorlalte lucrari ale lui Marc prin prezentarea animalelor într-un mod brutal, mai degraba decât înfatisandu-le într-o maniera pasnica, asa cum sunt în general în pictura sa.

O lucrare pe care pictorul a considerat-o drept cea mai importantã creatie a sa.
Pe spatele tabloului este scris motto-ul: Orice fiintã este o suferintã arzãtoare.

”... am primit astãzi de la Koehler o ilustratã care reproduce pictura mea ”Destine de animale”. Am rãmaa încremenit la vederea ei. E ca un presentiment al acestui rãzboi cumplit si emotionant; abia am fost în stare sã îmi închipui cã am pictat asa ceva!” (pag.68)


De fapt,
”programul expresionistilor nu e un program al înnoirii artei în sine, ci al prefacerii omului însusi.”

Dan Grigorescu - Istoria unei generatii pierdute: Expresionistii
O carte foarte bunã, pe care tocmai o citesc cu mare interes, despre un subiect care mã preocupã acum...
Ce noroc cu anticariatele on line! Am reusit sã gãsesc atâtea cãrti bune...si la un pret aproape simbolic..

13 mai 2023



Franz Marc - Cal albastru

24 aprilie 2023



Franz Marc - The Enchanted Mill (Moara fermecatã), 1913

Mai mult AICI

Si nu pot sã nu mentionez încã o carte pe care tocmai o citesc,
(am trecut de pagina 400 din 500 câte are cartea)
în paralel cu THE BLAUE REITER (!...),
o carte de cu totul altã facturã,
desi subiectul de interes pare sã fie cam acelasi, abordat diferit...
E vorba de cartea TRANSLUCID de Ligia Pârvulescu, Editura LITERA.


Pe site-ul Editurii LITERA aici:
https://www.litera.ro/translucid-afcc101
E o DISTOPIE, macabrã pe alocuri, spre care parcã ne-am îndrepta...
un regim în care pozitivistii au ajuns la putere si intelectualii sunt internati în lagãre, cãrtile sunt interzise etc, oamenii liberi (non intelectualii) practicã mecanic o formã de spiritualitate al cãrei fond nu îl înteleg. Si multe multe altele care denotã un background impresionant al autoarei.
Asta cu pozitivistii si intelectualii (auzite din mers la Radio România Cultural) mi-a si stârnit interesul pentru carte.

O prezentare consistentã a cãrtii poate fi cititã pe site-ul revistei VATRA aici:
https://revistavatra.org/2022/03/23/mihaela-vancea-romanul-planurilor-subtile/#more-9631
Si un interviu cu autoarea aici:
https://www.youtube.com/watch?v=gSNdRxSrJdQ

4 aprilie 2023

De ce există atât de multă durere pe pământ? Iată două răspunsuri cu care nu sunt de acord. Sunt de fapt versiunile orientală și occidentală ale aceleiași idei profund eronate.
1. Totul se reduce la karma ta. Bucură-te că suferința pe care o înduri acum îți ”compensează” păcatele pe care le-ai comis într-o viață anterioară.
2. Suferința te face mai puternic. Pentru că suntem creaturi ”căzute”, Dumnezeu ne testează ca să ne ajute să ne biruim natura păcătoasă.

Am văzut atâta suferință în cursul vieții mele – atât la pacienții suferinzi în cursul vieții mele, cât și la rudele sau persoanele dragi care le erau alături – în vreme ce în lumile de dincolo există prea multă bucurie, ca să accept oricare dintre aceste explicații. Eu cred că ființa pe care o numesc Dumnezeu/Om are față de noi o iubire infinită: nu vrea să ne pedepsească și nici să ne ”servească o lecție” pentru greșelile noastre. Adevărata ”explicație” pentru suferința și lipsa de semnificație de care avem parte atât de des aici pe pământ este, cred eu, mult mai profundă și, totodată, mult mai simplă.
Lumea noastră – această lume materială – este locul în care semnificația este camuflată. Este ușor s-o pierzi din vedere. Întreaga realitate materială este alcătuită din atomi și molecule, iar acele molecule și atomi sunt la rândul lor compuși din particule subatomice care apar și dispar permanent.
[…]
Suntem în toiul celui mai important salt al înțelegerii umane din istorie. În 200 de ani, concepția despre lume în cadrul căreia trăim în prezent le va părea copiilor copiilor noștri tot atât de limitată și de naivă cum ni se părea nouă cea a țăranilor din Evul Mediu.
Suntem pe cale să redescoperim cealaltă latură a vieții: o latură pe care o parte ascunsă undeva foarte adânc în noi n-a uitat-o de fapt niciodată și pe care cei mai mulți o ținem ascunsă de noi înșine pentru că așa ne-a învățat cultura noastră.
[…]
Felul în care materia intră și iese literalmente din existență echivalează, într-un mod straniu, cu felul în care semnificația există chiar și când pare să fie cu totul absentă -, atunci bucuria […] poate fi un element constant al vieților noastre, orice s-ar întâmpla.

Dr. Eben Alexander – Harta raiului. Viața de dincolo: dovezi aduse de știință, religie și oamenii obișnuiți, Editura Lifestyle, pp. 119-121

30 martie 2023

Cititi aceastã carte
- o comoarã de întelepciune la zi, la cel mai profund nivel,
o perspectivã atât de cuprinzãtoare cum rareori întâlnim



Gabor Mate - Mitul normalitãtii. Trauma, boala si vindecarea într-o culturã toxicã, Editura HERALD

Detalii pe ELEFANT la cel mai mic pret 53,4 RON zilele acestea.
Si azi - 31 martie - transport gratuit la orice comandã pe ELEFANT.

https://www.elefant.ro/mitul-normalitatii-trauma-boala-si-vindecarea-intr-o-cultura-toxica_d87a1ca9-dd01-4e40-8614-1b3ab8dd3ac8#__sMzA5NQ
Doar câteva spicuiri
În cea mai obsedată de sănătate societate din toate timpurile lucrurile nu stau deloc bine.

Așa începe această carte pe bună dreptate foarte elogiată, surprinzătoare pe alocuri, scrisã din propria experientã de viatã si de practicã medicalã, din propria investigare si cercetare.

... viețile și morțile ființelor umane – calitatea și, în multe cazuri, durata lor – sunt strâns legate de aspectele societății moderne care sunt ”cel mai greu de văzut și de discutat”.[…] Cu alte cuvinte, acele trăsături ale vieții cotidiene care ne apar acum ca fiind normale sunt cele care strigă cel mai tare să le examinăm. Aceasta este afirmația mea centrală. În consecință, intenția mea de bază este de a oferi un nou mod de a vedea și de a vorbi despre aceste fenomene, aducându-le din fundal în prim-plan, astfel încât să putem găsi mai repede remediile atât de necesare.
Voi susține că o mare parte din ceea ce trece drept normal în societatea noastră nu este nici sănătos, nici natural și că, pentru a îndeplini criteriile de normalitate ale societății moderne, trebuie să ne conformăm, în multe privințe, unor cerințe care sunt profund anormale față de nevoile noastre naturale, drept urmare sunt nesănătoase și dăunătoare la nivel fiziologic, mental și chiar spiritual.
Dacă am putea începe să privim boala în sine nu ca pe o întorsătură crudă a sorții sau ca pe un mister nefast, ci mai degrabă ca pe o consecință așteptată și, prin urmare, normală a unor circumstanțe anormale, nenaturale, acest lucru ar avea implicații revoluționare pentru modul în care abordăm tot ceea ce ține de sănătate. (pag.28)
...
După câte se pare, adesea, cele mai sănătoase persoane sunt cele care sfidează normalitatea convențională. Psihologul Abraham Maslow a făcut din investigarea autoactualizării – atingerea unei satisfacții autentice, care nu se bazează pe evaluări externe – opera vieții sale. ”Un studiu al persoanelor suficient de sănătoase pentru a se autoactualiza a arătat că aceste persoane nu erau ”bine adaptate” (în sensul naiv de a fi aprobate de mediul cultural și în sensul identificării lor cu valorile mediului cultural)”. Acești oameni sănătoși, a sugerat Maslow, aveau o relație complexă cu ”mediul lor cultural mult mai puțin sănătos”. Nefiind nici conformiști, nici automat niște rebeli reflexivi, astfel de bărbați și femei își exprimau neconvenționalitatea în moduri care îi mențineau fideli valorilor lor interioare, fără ostilitate, dar nu și fără luptă, atunci când aceasta era necesară. ... Foarte frecvent păreau capabili să se detașeze de cultură, ca și cum nu i-ar aparține cu adevărat.
După cum am văzut mai devreme, antidotul la influența hipnotizantă a normalității este autenticitatea: găsirea sensului în experiența interioară a fiecăruia, fără ca acesta să fie obscurizat de ficțiunile promulgate de societate – ficțiuni printre care se numără în primul rând ceea ce Daniel Siegel numește ”minciuna sinelui însingurat și separat”. Această idee falsă este anormalitatea supremă. (Pag. 500)


O precizare a mea: ”autoactualizare” = realizarea sinelui nostru real.

27 martie 2023

MIHAI MACI - RELIGIA ÎN SCOALÃ SI PESTE TOT
O reflectie interesantã pe multiple aspecte ale acestui subiect
pe platforma CONTRIBUTORS aici:
https://www.contributors.ro/religia-in-scoala-si-peste-tot/

26 martie 2023
O altã carte de beletristicã frumoasã
pe care tocmai am citit-o zilele acestea:



Narine Abgarian - Din cer au cãzut trei mere

Detalii pe ELEFANT aici:
https://www.elefant.ro/din-cer-au-cazut-trei-mere_7d88df06-6879-4d3f-9826-1a4964fb5f1c
Ultimele ore cu transport gratuit la orice comandã.
cu recomandare de la Ludmila Ulitkaia...

20 martie 2023

O carte de beletristicã foarte frumoasã
pe care tocmai am citit-o zilele acestea:


Isabel Allende - Violeta, HUMANITAS Fiction, 2022

Despre carte o scurtã prezentare chiar de la admirabila autoare aici:
https://www.youtube.com/watch?v=1hmB_a581M0

Detalii pe LIBRIS aici:
https://www.libris.ro/violeta-isabel-allende-HUM978-606-779-946-0--p27332319.html

14 martie 2023
O povestire foarte frumoasã de Marguerite Yourcenar,
în traducerea lui Petru Cretia,
Izbãvirea lui Wang-Fo
poate fi cititã integral AICI

- Priveşte, Ling, spuse cu tristeţe Wang-Fo. Nefericiţii aceştia or să moară dacă nu cumva au si murit. Nu-mi închipuiam că marea are destulă apă ca să poată îneca un împărat. Şi acum ce să facem?
-
Fii fără teamă, Maestre, murmură învăţăcelul, într-o clipă se vor trezi pe uscat, fără să-si amintească nici măcar că mînecile lor s-ar fi udat vreodată. Doar în inima împăratului o să mai rămînă ceva din amărăciunea mării. Oamenii de aici nu sînt făcuţi să se piardă înlăuntrul unui tablou.
...

Zvonul vîslelor începu să se stingă, apoi, pierzîndu-se în depărtare, a încetat de tot. Impăratul, aplecat înainte, cu mîna pusă la ochi, privea cum se îndepărtează barca lui Wang, care nu mai era acum decît o pată nedesluşită în paloarea amurgului. O boare de aur se înălţa din mare, răspîndindu-se asupra ei. În sfîrşit, barca începu să dea ocol unei stînci din pragul largului şi umbra unei faleze căzu asupra ei; dîra se şterse de pe marea pustie, iar Wang-Fo şi discipolul său dispărură pentru totdeauna, pierduţi în marea aceea de jad albastru pe care, cu puţină vreme înainte, o scosese din nefiinţă pictorul Wang-Fo.


Recomandare de carte
(cea mai bunã pe care am citit-o eu dintre cãrtile lui Jung)



C.G. Jung – Omul modern în căutarea sufletului, Editura TREI

Noi, protestanții, suntem pe drumul cel mai bun pentru a ajunge la această problemă:  să înțelegem, oare, imitatio Christi în sensul de a-i copia viața, maimuțărind cumva urmele rănilor lui, sau să-l înțelegem într-un sens mai adânc, să ne trăim viața precum și-a trăit-o el așa-cum-era? A imita viața lui Christos nu e un lucru simplu; dar e infinit mai dificil a ne trăi propria viață așa cum și-a trăi-o Christos pe a sa. Fiecare și-ar încălca determinarea istorică, pe care însă astfel și-ar împlini-o; dar în felul său de a fi, un asemenea om ar fi ignorat, batjocorit, chinuit și răstignit. Într-adevăr, ar fi un soi de bolșevic smintit, răstignit pe bună dreptate. Iată de ce se preferă acea imitatio christi premiată, transfigurată de sfințenie. (...)
... omul modern nu vrea să știe cum ar putea să-l imite pe Christos, ci mai întâi cum ar putea să-și trăiască tipul individual de viață, oricât de sărăcăcios și neinteresant ar fi el. orice imitație i se pare din acest motiv contrară și potrivnică vieții, de aceea se opune istoriei care vrea să-l atașeze de drumuri bătute. Aceste drumuri sunt pentru el, toate, drumuri greșite. El nu știe, dar se poartă ca și cum viața lui individuală ar reprezenta voința specială a lui Dumnezeu care, doar ea, ar trebui împlinită – de aici egoismul său. (...)
Tocmai egoismul bolnavilor mă silește, de dragul vindecării lor, să recunosc sensul adânc al egoismului. În el se ascunde – aș fi orb să nu văd – o adevărată voință a lui Dumnezeu. Dacă bolnavul izbutește – și în asta trebuie să-l ajut – să-și impună egoismul, atunci se înstrăinează de alți oameni, îi respinge și astfel aceștia se întorc la ei înșiși; și e bine că se întâmplă așa, căci ei vor să alunge din bolnav acel ”sacro egoismo”. Dar acesta trebuie să-i fie lăsat, căci este forța lui cea mai viguroasă și mai sănătoasă, cum spuneam, o adevărată voință a lui Dumnezeu, care îl împinge adesea într-o totală însingurare. Pe cât de mizerabilă, pe atât de utilă e această stare. (...)
Dacă am urmărit de câteva ori asemenea evoluții, nu mai putem nega că răul s-a transformat în bine, iar ceea ce părea să fie bine a întreținut răul în viață.

C.G. Jung – Omul modern în căutarea sufletului, Editura TREI
O carte atât de actuală, clară, profundã și accesibilă în acelasi timp tuturor celor preocupați de ideea de sens al vieții.
Fragmentele de mai sus sunt extrase dintr-o conferință susținută în mai 1932, la Conferința pastorală alsaciană de la Strasbourg.

Detalii carte pe LIBRIS aici:
https://www.libris.ro/omul-modern-in-cautarea-sufletului-c-g-jung-TRE978-606-40-1105-3--p26955740.html

Un fragment mai mare din aceastã conferintã este postat aici de multã vreme deja: AICI

3 martie 2023

Jacques Castermane
Mai este loc, în lumea asa cum este,
pentru calmul interior, pacea interioarã, simpla bucurie de a fi?

Newsletter pe martie 2023
Integral în româneste pe blogul destinat lui KGD aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/

26 februarie 2023

Din seria Ce mai citesc eu

Tocmai am terminat de citit o carte foarte profundã
si totusi usor de citit, o încântare:
o perspectivã asupra... perspectivelor asupra constiintei umane
si a evolutiei ei.
Despre schimbarea de paradigmã ce se impune atunci când ipoteza pozitivistã
- eficientã la un moment dat - a devenit deficientã si conduce la un blocaj pentru cunoastere.

Câteva repere : Arne Naess, Alfred North Whitehead, Jean Gebser, Carl Rogers, Carl Jung.



This book is a joy to read - and a provocation to think more deeply.

Detalii pe AMAZON aici:
https://www.amazon.com/Life-Things-Bernie-Neville/dp/190625446X

Eu am gãsit-o postatã integral pe net pe ACADEMIA.edu parcã.

8 februarie 2023

Din seria Ce mai citesc eu

Am tradus un articol interesant (pentru mine, care cred într-un mod ”stiintific”...)
Misticismul stiintific al lui Russel
de Stephen Nathanson
AICI
Dupã cum se stie Bertrand Russel a fost în final un ateu declarat, desi copilãria sa a fost puternic marcatã de un mediu intens religios pe care mai târziu l-a numit ”morbid”.
Copliãria solitarã, adolescenta solitarã... Si întreaga viatã i-a fost marcatã de solitudinea celui care vrea sã înteleagã totul cu mintae sa - pentru cã rãspunsurile de-a gata se dovedesc insuficiente în cazul sãu.
Initial, speranta sa a fost în matematicã... la 18 ani nu mai credea în Dumnezeu: devenise un liber cugetãtor.

Mai târziu a declarat cã toate marile religii ale lumii sunt ”atât neadevãrate cât si dãunãtoare”.

Si totusi omul are nevoie de o perspectivã în care sã trãiascã cu demnitate
în pofida cruzimii inconstiente a vietii, care îl calcã în picioare.

Ceva trebuie pus în loc.. ceva mai adevãrat si mai eficient...
o filosofie care sã facã viata omeneascã mai suportabilã...

Existã în lume vreo cunoastere care sã fie atât de sigurã încât nici un om rezonabil sã nu se îndoiascã de ea?
- este întrebarea cu care îsi începe cartea sa The Problems of Philosophy (1912).

Cu toate acele declaratii ale sale, senzatia pe care ti-o lasã
- dacã îi citesti Autobiografia si cãrtile care îi exprimã, toate, evolutia gândirii -
este cea a unui Mare Om, al cãrui fond nu putea fi decât religios în sensul cel mai profund:
fidelitatea fatã de adevãr, fatã de realitatea vietii asa cum este ea.

Nu poti sã nu remarci nobletea cu care a reactionat la nedreptãtile vietii,
dorinte de obiectivitate impersonalã în aprecierea situatiilor,
simtul responsabilitãtii pentru semenii lui,
nevoia de a întelege pentru a îmbunãtãti viata umanã;
apãrarea omeniei si a libertãtii de gândire - motivatia atribuirii Premiului Nobel pt. literaturã.

Se pare cã nu numai mie mi-a lãsat impresia unui fond religios întretesut în toatã opera sa,
asa cum veti vedea din articolul mentionat mai sus.

Pagina lui Bertrand Russel pe acest site se aflã AICI


3 februarie 2023

Din seria Ce mai citesc eu



Carlo Rovelli – Helgoland. Cum să înțelegem teoria cuantică, Humanitas, 2021


https://humanitas.ro/humanitas/carte/helgoland

Corelația cuantică

E fenomenul cel mai straniu, cel care ne îndepărtează cel mai mult de vechea noastră lume. Așa cum a subliniat Schrodinger, el reprezintă adevărata trăsătură caracteristică a mecanicii cuantice. Dar e și un fenomen general care subîntinde însăși structura realității. Aici apar aspectele cele mai amețitoare, ale realității dezvăluite de teoria cuantelor.
pentru a-l desemna, folosesc termenul englezesc entaglement, care nu are echivalent veritabil în italiană. O corelație cuantică e situația în care se găsesc două lucruri sau două persoane care, într-un fel sau altu, au rămas încurcate între ele, încâlcite, la propriu sau la figurat. Înnodare, complicație, amestec, încurcătură, relație sentimentală...
În fizica cuantelor, se numește corelație cuantică fenomenul prin care două obiecte aflate la distanță unul de altul, de exemplu două particule care s-au întâlnit în trecut, păstrează un fel de legătură ciudată, ca și cum ar putea să stea în continuare de vorbă.. ca doi îndrăgostiți, departe unul de celălalt, care-și ghicesc unul altuia gândurile. Se spune că rămân corelați cuantic, legați. Fenomenul e confirmat fără greș în laborator.
...
Corelația cuantică arată că realitatea e altfel decât ne-o imaginam. Două obiecte au – împreună – mai multe caracteristici decât cele două obiecte luate separat. Mai precis, sunt situații în care, chiar dacă cunosc tot ce se poate prevedea în acea situație despre fiecare din cele două obiecte, există totuși ceva ce nu pot să prevăd despre cele două obiecte luate împreună. Nimic din toate acestea nu e adevărat în lumea clasică.
(Pag.89-92)

1 februarie 2022

Bine de stiut
De ce sa NU îti faci rezervare online la cazare când ai telefonul aproape descarcat?
Cum ne exploateaza algoritmii – interviu cu profesorul Razvan Rughinis

Pe platforma CONTRIBUTORS aici:
https://www.contributors.ro

28 ianuarie 2023

Din seria Ce mai citesc eu


https://humanitas.ro/humanitas/carte/ce-ne-spune-fizica-despre-lume

Jim Al-Khalili - Ce ne spune fizica despre lume

Principiul de incertitudine (al lui Heisenberg) stabilește o limită pentru ceea ce putem măsura și observa, dar mulți oameni, ba chiar și fizicieni, sunt înclinați să-i înțeleagă greșit semnificația. În ciuda a ceea ce veți găsi în manuale de fizică, formalismul mecanicii cuantice nu afirmă că un electron nu poate avea o poziție bine definită și o viteză bine definită în același timp, ci doar că nu putem cunoaște ambele cantități în același timp. O altă neînțelegere, înrudită cu aceasta, spune că oamenii trebuie să joace în mecanica cuantică un rol crucial: conștiința noastră poate influența lumea cuantică, sau chiar să o facă să apară atunci când o măsurăm. E absurd. Universul nostru, până la constituenții elementari de la scara cuantică, a existat cu mult înainte ca să înceapă viața pe Pământ - nu se afla într-o stare cețoasă nedefinită, așteptându-ne pe noi să apărem, să-l măsurăm să-i conferim realitate. (pag. 78)

... există o mulțime de moduri de a interpreta natura lumii cuantice. Ele se numesc ”interpretările” mecanicii cuantice, iar disputele dintre partizanii acestor perspective diferite datează de la apariția mecanicii cuantice și nu dau semne că s-ar domoli. (pag.80)
(Despre aceste interpretãri extrem de interesante si multe altele a se vedea cartea Helgoland. Cum sã întelegem teoria cuanticã de Carlo Rovelli, HUMANITAS)
...
Tendinta de a evolua cãtre starea de echilibru e asociatã cu un concept foarte important din fizicã - entropia. Dacã un sistem e lãsat sã evolueze liber, entropia lui va creste ãntotdeauna; adicã un sistem se va relaxa întotdeauna dintr-o stare ”specialã” (ordonatã) într-o stare ”mai putin specialã”(amestecatã). Sistemele fizice se destind, se rãcesc, se uzeayã. Aceasta e legea a doua a termodinamicii, care exprimã în esentã un fapt statistic inevitabil: dacã nu intervii, lucrurile se întorc mereu la o stare de echilibru. (pag. 93)
...
Entropia poate fi definitã si altfel: ca mãsurã a capacitãtii unui sistem de a cheltui energie pentru a îndeplini o sarcinã. Când sistemul ajunge la echilibru, devine nefolositor. (pag.95)


27 ianuarie 2023

Din seria Ce mai citesc eu



https://humanitas.ro/humanitas/carte/dumnezeu-%C5%9Fi-golemul

Norbert Wiener - Dumnezeu și Golemul.
Comentariu asupra câtorva probleme în care cibernetica intră în contradicție cu religia , Humanitas.
O carte scrisă în 1963 de părintele ciberneticii, Norbert Wiener (1894-1964), o carte uimitor de actualã.

Oamenii cu mintea dependentă de dispozitive au deseori iluzia că o lume cu un înalt grad de automatizare va solicita mai puțin ingeniozitatea umană și ne va elibera de problemele dificile, aidoma unui sclav roman care, fiind și filozof grec, ar fi gândit în locul stăpânului său. Este, evident, fals. Un mecanism care urmărește un scop nu va urmări neapărat scopurile noastre, decât dacă îl proiectăm pentru acel scop și, în proiectarea lui, prevedem toți pașii procesului pentru care îl construim, în loc să exersăm o tentativă de previziune care merge până la un anumit punct și poate fi continuată de acolo, pe măsură ce apar alte dificultăți. Sancțiunile pentru erorile de prognoză, așa mari cum sunt acum, vor deveni enorme pe măsură ce automatizarea își intră complet în rol. (pag.55)
...
Nu, viitorul nu oferă prea multă speranță pentru cei care așteaptă ca noii noștri sclavi mecanici să ne asigure o lume în care nu mai trebuie să gândim. Ei ne vor putea ajuta, dar cu prețul unor cerințe de cea mai mare importanță privind onestitatea și inteligența noastră. Lumea viitorului va fi o luptă din ce în ce mai acerbă împotriva limitărilor inteligenței umane, și nu un hamac confortabil în care să ne putem întinde spre a fi slujiți de sclavi roboți. (pag.59)

13 ianuarie 2023

Douã discutii pe tema Inteligentei artificiale - un subiect de tot mai mare interes.
O ocazie de a afla ce spun cunoscãtorii în materie pe aceastã temã,

ce poate si ce nu poate IA,
ce stie si mai ales ce nu stie cã nu stie... de unde si frisoanele pe care ni le dã gândul cã vietile noastre ar putea fi guvernate în viitor de IA cu algoritmii ei si ”cunoasterea” dobânditã prin învãtare din ceea ce gãseste peste tot si ceea ce aude de peste tot...



Omul major, ep. 7:
Societatea digitalã - Stapâni, cetãteni sau sclavi?
(cu Razvan Rughinis)

Si una mai veche, dar foarte interesantã aici:
Omul major, ep. 4:
Atunci când multimedia întâlneste inteligenta artificialã
(cu Ioan Roxin)



Cu click sau dublu click pe imagini se ajunge pe youtube.



11 ianuarie 2023

Si o emisiune super interesantã pe TRINITAS TV aici:


https://www.youtube.com/watch?v=ZxMMCUIZLwk

Tot respectul pentru realizatoarea emisiunii PRETUIESTE SANATATEA.

10 ianuarie 2023

Jacques Castermane - Din Orient în Occident. Zen si corpul



Dacã îl întrebi pe un maestru zen de ce este bine sã practice zazen, rãspunsul lui este brusc:
„La ce folosese sã practici zazen? Cu un singur scop, trezirea omului la adevãrata sa naturã de om ”.
Adevãrata noastrã naturã! Ce este aceasta ?
Foarte simplu. Înainte de a deveni o fiintã a Ratiunii, omul este o fiintã a Naturii. O fiintã a naturii care, ca orice fiintã naturalã (o floare, un copac, un animal), se dezvoltã si nu poate subzista decât într-o fiintã generalã, universalã, care se numeste NATURA.

Nu practicãm zazen pentru a stãpâni viata, ci pentru a ne uni cu viata”. (KGD)

A trebuit sã trec de la întrebarea: ”Ce astept de la viatã?”
la întrebarea „ Ce asteaptaã viata de la mine ?”
Deci o întrebare care se referã la viitor? Una dupa ani de practicã?
NU !
Ce asteaptã viata de la mine... aici si acum.

Jacques Castermane în scrisoare actualã de la CENTRE DURCKHEIM, France

Integral în româneste pe blogul destinat lui KGD aici:
http://karlfriedgrafdurckheim.blogspot.com/

9 ianuarie 2023

Si iarãsi despre EDUCATIE...

Rezolutii pentru 2023,
cu Lorand Soares Szasz si antropologul Radu Umbres:

Sã fim mai buni?
Secretul stã în autoeducare.

De citit aici:
https://spotmedia.ro/stiri/educatie/lorand-soares-szasz-radu-umbres

Mai bun poti fi doar daca stii cum, iar educatia e cuvântul-cheie în aceasta ecuatie. Fara sa înveti nu faci decât ceea ce puteai face si pâna acum, nimic mai mult. Secretul reusitei pe orice plan este, asadar, sa identifici obiectivele si sa te slefuiesti cu informatii de cea mai buna calitate în acest sens.
...
Perceptia asupra învatarii se modifica odata cu înaintarea în vârsta.
Adica generatia tânara, Generatia Z, cei între 21 si 25 de ani sunt cei care considera ca
învatarea se face la începutul vietii, adica ”la scoala”.
Cu cât avansam în viata ne dam seama ca nu ajunge.
Acela a fost începutul, introducerea, un pas în educarea noastra”,

spune Lorand Soares Szasz.

2 ianuarie 2023

La multi ani!
Si un articol foarte interesant de citit sub semnul OPEN MINDS
La omul prost, nici robotii inteligenti nu trag. Românul care slefuieste Alexa la Amazon: „Educatia e primordiala”
pe panorama.ro aici:
https://panorama.ro/alexa-amazon-roman-roboti-inteligenta-artificiala/

24 decembrie 2022

Douã seriale britanice frumoase de Sãrbãtori pe Epic Drama
Grantchester detalii aici:
https://www.cinemagia.ro/filme/grantchester-916073/
si Toate vietuitoarele mari si mici - sezonul 3
luni întreg sezonul 3 detalii aici:
https://www.cinemagia.ro/filme/all-creatures-great-and-small-2972421/

9 decembrie 2022

O adevãratã tinutã regalã a corpului...
adicã pur si simplu NATURALÃ...




... verticalã, dreaptã, liberã ...

Oamenii de Rang înalt sunt mesagerii unei legi superioare și ai forței formative care decurge din ea. Așa încât ei privesc ”de sus”. Ei nu sunt mândri, dar, fiind situați la un nivel mai înalt, îi mișcă pe ceilalți cu strălucirea unei ordini superioare.
...
Ținuta omului de Rang are farmecul modestiei regale. Superioritatea, pe care el o personifică și o exprimă, îl ridică deasupra comunului, dar, în același timp, îl menține în umilitatea celui care este conștient de micimea sa. Imposibilitatea de realizare a exigenței care vine din ființa sa infinită face orice orgoliu imposibil.



K. G. Durckheim – Străpungerea spre ființă. Etapele maturității umane, Editura HERALD pag. 191


https://www.edituraherald.ro/cumpara/strapungerea-spre-fiinta-etapele-maturitatii-umane-2015

O carte cu adevãrat nec plus ultra despre autentica dezvoltare personalã la care este destinat omul în existentã.

Azi pe ELEFANT e la un pret simbolic de 19.5 lei si este si zi de transport gratuit aici:

https://www.elefant.ro/strapungerea-spre-fiinta-etapele-maturitatii-umane_6fe53c49-027c-4b37-8607-58093fdecdcd

25 noiembrie 2022

O recenzie de Ioana Olãrasu la cartea lui Annick de Souzenelle
Mergi spre tine însuti
pe blogul Editurii HERALD aici:

https://www.edituraherald.ro/blog/oameni-si-carti/annick-de-souzenelle-legea-vocatiei-divine-recenzie-ioana-olarasu

2 noiembrie 2022

Acum LIVE lansare de carte
Annick de Souzenelle - Va vers toi
tradusã în româneste la Editura HERALD
Mergi spre tine însuti

https://www.facebook.com/gnspy/videos/1327206731442887

Pe 4 noiembrie 2022 Doamna Annick de Souzenelle împlineste 100 de ani!
Pe 4 noiembrie 2022 Doamna Annick de Souzenelle împlineste 100 de ani!

Aici e un mesaj transmis chiar de dânsa pentru cititorii din România:


Cu click pe imagine ajungeti pe youtube la înregistrarea respectivã.

Detalii carte pe site-ul Editurii HERALD aici:
https://www.edituraherald.ro/cumpara/mergi-spre-tine-insuti-vocatia-divina-a-omului-2236

A se vedea toate cãrtile sale publicate de Editura HERALD aici:

https://www.edituraherald.ro/page/author?author_id=1001056

31 octombrie 2022

Un interviu cu Gabor Mate aici:
https://www.youtube.com


O nouã carte de Annick de Souzenelle tradusã în româneste la Editura HERALD
Va vers toi
Mergi spre tine însuti

Lansare aici:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=501325292014104&set=a.460245869455380

30 octombrie 2022

Nu am dispãrut... lucrez din greu la ceva, la un proiect personal ce va fi în curând definitivat.

19 octombrie 2022

Semnalez o carte extrem de interesantă
despre legătura reciprocă dintre
imaginea despre Dumnezeu
și
anumite zone activate din creierul nostru
și despre multe alte aspecte pe tema aceasta:


Cum ne schimbă Dumnezeu creierul.
Descoperirile inovatoare ale unui prestigios neurolog
de Andrew Newberg și Mark Robert Waldman,
Editura Curtea Veche, 2018


Evoluția culturală a lui Dumnezeu urmărește evoluția neurologică a creierului. Circuitele care generează imagini ale unui Dumnezeu crâncen sunt îndeaproape legate de cele mai vechi structuri ale creierului, iar circuitele care ne îngăduie să vedem un Dumnezeu milos se găsesc în cea mai nouă parte a creierului. Nu putem scăpa de vechiul Dumnezeu limbic, ceea ce înseamnă că mânia și teama vor fi întotdeauna o parte a personalității noastre neurologice și spirituale. Totuși, putem antrena cele mai noi structuri ale creierului ca să ne reprime tendința biologică de a reacționa cu furie și teamă.
(pag.150)

Detalii pe ELEFANT aici:
https://www.elefant.ro/

6 octombrie 2022

Convertirea la ”Numinos”... necesitatea ei...


Leonid Afremov - Silence of the Fall

Învatatura religioasã,
care a devenit în zilele noastre atât de problematicã,
în loc sã cedeze tentatiei de rationalizare si de popularizare,
ar trebui, dimpotrivã,
sã converteascã la Numinos,
adicã sã reînnoade legãtura cu simtul, atât de nepopular, al Misterului.
Fiecare epocã îsi are principiile si reprezentãrile ei specifice,
esentialã rãmâne totusi aceastã calitate a Numinosului în sine.
Dacã punem accentul pe ea,
atunci Izvorul vesnic poate sã continue sã curgã,
independent de modificãrile de continut si de imagini
sub forma cãrora a apãrut el dintotdeauna.

K.G. Durckheim – Von der Erfahrung der Transzendenz
(Despre experienta Transcendentei)

KGD despre Experienta numinosului AICI

5 octombrie 2022

Gabor Maté - Mitul normalitatii

Daca am putea incepe sa privim boala in sine nu ca pe o intorsatura cruda a sortii sau ca pe un mister nefast, ci mai degraba ca pe o consecinta asteptata si, prin urmare, normala a unor circumstante anormale, nenaturale, acest lucru ar avea implicatii revolutionare pentru modul in care abordam tot ceea ce tine de sanatate. Corpurile si mintile bolnave nu ar mai fi privite ca expresii ale unei patologii individuale, ci ca alarme vii care ne-ar indrepta atentia asupra aspectelor in care societatea noastra a luat-o razna si in care certitudinile si presupunerile noastre predominante legate de sanatate sunt, de fapt, fictiuni. Vazute cu claritate, acestea ne-ar putea oferi, de asemenea, indicii cu privire la ceea ce ar fi necesar pentru a inversa cursul lucrurilor si pentru a construi o lume mai sanatoasa.

Un fragment în premierã din aceastã carte în curs de aparitie la Editura HERALD poate fi cicit pe blogul editurii aici:
https://www.edituraherald.ro/blog/noutati-herald/de-ce-normalitatea-este-un-mit-fragment-de-gabor-mate-mitul

4 octombrie 2022



Dr. Bernie Siegel: Nu muriți fără a fi trãit.


Când știința se apleacă asupra conștiinței, se petrec lucruri extraordinare. Poate rugăciunea să amplifice vindecarea? Pot gândurile să influențeze aparatele? Pot bacteriile să sufere mutații inteligente pentru a-și prelungi supraviețuirea într-un mediu ostil? Răspunsul este da la toate aceste întrebări. Pentru mine e un lucru incitant – și cred că ne deschide perspectiva unui potențial incredibil în viitor. Pentru unii este extrem de deranjant. Îmi pare rău pentru ei.

Asta nu înseamnă că renunț la chirurgie, ci că vreau să adaug pe lista opțiunilor noastre autovindecarea. Nu încurajez oamenii să recurgă exclusiv la autovindecare, pentru că e un lucru foarte dificil. Vă îndemn să folosiți toate mijloacele care vă stau la dispoziție: pe voi înșivă, pe reprezentanții profesiei medicale și credința voastră spirituală.

Adoptați calea seninătății rugăciunii și aveți curajul de a lupta pentru a fi socotiți persoane, precum și înțelepciunea de a accepta ceea ce nu puteți schimba. Căci aveți nevoie de înțelepciune ca să știți ce lucruri să lăsați în seama lui Dumnezeu. Aveți tăria de a spune ”vom vedea” când vi se întâmplă lucruri pe care nu le puteți ține sub control. Iar lucrul cel mai important, pesemne, pe care vi-l pot reaminti este să vă găsiți calea și să vă trăiți viața cea adevărată.
[…]
Nu uitați, acești oameni nu-și propun să nu moară. Își propun să trăiască până când vor muri.
[…]
Nu muriți fără a fi trait. Acordați-vă șansa de a arăta cine sunteți cu adevărat și, când vine vremea să vă duceți, faceți-o strălucind de glorie[…].

Mesajul meu de încheiere este să alegi viața în clipa aceasta, nu să încerci să trăiești veșnic. Într-o zi, când vei fi ostenit și suferind și vei dori să-ți părăsești trupul, moartea va fi o vindecare – nu un eșec. Vei fi un exemplu pentru felul în care se înfruntă adversitățile și vei lăsa în urmă o moștenire de iubire.

Dr. Bernie S. Siegel – Iubire, medicină și miracole.
Lecții de autovindecare
HUMANITAS, 2004

Un autor binecunoscut pe care l-am descoperit și eu abia acum... întâmplător...
Am văzut numele acesta semnând Prefața la o carte despre cele 5 rituri tibetane
– pe care le practic și eu zilnic de 12 ani deja -
după cartea lui Peter Kelder ANCIENT SECRET OF THE FOUNTAIN OF YOUTH
și pot să spun: funcționează! –
și am căutat să văd cine este: cineva renumit... Surpriza a fost să văd că avem cărți traduse în românește scrise de el.

Salt la începutul paginii aici