[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO - AUTORI]

[ Alte resurse ]

[ Linkuri ]





Corneliu Irimia
Vindecarea ru
șinii de a fi.
Un nou-născut se întâlnește pentru întâia oară cu mama care nu îl dorește

(Fragment din volumul colectiv
RUȘINEA. Vocea, experiența și vindecarea rușinii în procesul terapeutic,
Editura HERALD)


Detalii carte pe ELEFANT aici:https://www.elefant.ro/rusinea-vocea-experienta-si-vindecarea-rusinii-in-procesul-terapeutic_73280aec-9979-4379-8242-f9fb5e183631

Dar nu este o exagerare sã abordãm rusinea evocând o situatie la fel de extremã ca trauma psihicã?
Nu este, în mãsura în care cea din urmã contine toate dificultãtile rusinii pe care le întâmpinã copilul mic: umilintã (...)
Folosin rusinea în scopuri educationale, pãrintii cred cã îsi angajeazã copilul doar în învãtarea necesarã socializãrii sale, dar, fãrã sã-si dea seama adeseori, fac mult mai mult: dezvoltã în copil o scenã psihicã a rusinii pe care pot juca mai târziu allti adulti deloc bine intentionati. Rusinea nu numai cã te face sã-ti pierzi legãturile personale, ci te încurajeazã sã le adop?i pe cele ale agresorului(pe registrul victimã-agresor). Este astfel un mijloc puternic prin care cei care ne-au agresat într-o zi pot continua sã o facã oricând altcândva, fãrã stirea noastrã si, uneori, pentru toatã viata noastrã, prin identificarea cu agresorul si formarea în psihism a unei figuri vãtãmãtoare, punitive, agresoare, chiar abuzatoare. La fel ca un virus/corp strãin, subiectul poate fi locuit ani la rând(poate chiar o viatã întreagã) de emotii, afecte prin care continuã sã fie umilit, subjugat, manipulat, uneori chiar si dupã disparitia/moartea celui care a instalat/a depus în el asemenea continuturi nocive. Rusinea este intrapsihicã, dar este îndeosebi interpersonalã, relationalã si socialã.

(Daniela Luca în volumul colectiv RUSINEA, pp. 28-29)

Fragmentul de mai jos, pp.77-80, face parte din capitolul intitulat TRANSA INDUSĂ DE RUȘINE, scris de Corneliu Irimia. Corneliu Irimia este lector universitar, psihoterapeut, psihanalist, formator și supervizor, președintele Asociației de Consiliere și Psihoterapie Psihanalitică, doctor în psihopatologie psihanalitică. Mai multe pe site-ul personal
https://www.corneliuirimia.ro/


Nota mea (V.J.)Desigur, în cele din urmã nimeni nu e de vinã...
dar exact asa se petrec lucrurile...din generatie în generatie...
Si avem nevoie de aceastã explicatie pentru a iesi personal din ”infernul de viatã” pe care îl trãim automat sub semnul rusinii,
pentru a depãsi trauma si a ne regãsi numele cel nou...

...
Îmi aduc aminte că primul meu zâmbet pe pământ a fost unul cu totul și cu totul adevărat. Doar că el a întâlnit privirile copleșite ale mamei mele. Bucuria mea era prea mult pentru constituția ei fragilă și centrată mai degrabă pe viața lor de cuplu. Sau poate nu doar bucuria mea, ci eu, în întregime, ca persoană nou-venită pe lume, eram prea mult pentru ea? Atunci mi-a fost frig pentru prima oară, în contrast cu nevoia mea de soare pe care încă o consideram firească. M-am încruntat ca să îi înțeleg expresia imobilă, închisă. M-am gândit că dacă îi imit privirea o să o înțeleg mai bine. M-am aruncat cu totul înspre mama ca să îi aflu sensul. M-am întors rănit din această călătorie care ar fi trebuit să fie salvatoare. N sunt bine venit, nu sunt bine primit, sunt prea mult pentru ea, mi-am spus. Atunci am pierdut ceva esențial din mine însumi.

Nu vă așteptați să fiu în felul acesta? Am crezut că o să mă iubiți, că o să-mi dați ce am nevoie! Nu mă așteptam la stinghereala asta, la faptul de a nu ști ce să faceți cu noul venit. Sinele adevărat al nou-născutului intervine și îi șoptește revelator: ”Cred că ei te văd ca pe o copie mică a nefericirii lor din perioada în care erau ei înșiși copii. Nu au nevoie de reînvierea unor traume din propria copilărie prin intermediul tău! Le aduci aminte de lucruri prea dureroase. Astfel, ei s-au închis față de tine ca să se apere pe ei înșiși”.

Nou-născutul: Sunt uimit și dezarmat de faptul că nu mă așteptați cu brațele complet deschise. Bucuria mea întreagă este lovită în corpul ei întreg și împărțită acum în mici tristeți. Încerc să mă retrag puțin să nu mă mai arat cu totul, cu toată bucuria mea de a fi pe pământ. Este întuneric și frig pe aici. Sunt singur într-o cameră friguroasă, cu aceste ființe neclare din jur, neștiind cum să facă cât mai repede ce cred ei că ar fi de făcut cu un copil, pentru ca, mai apoi, să își reia viața lor de dinainte. Nu sunt centrul atenției lor. Poate de aceea nu știu să am un centru. Și nici eu să fiu centrul altora.

Este frig și întunecos, mă retrag puțin în mine, mă zgribulesc, mă apăr singur de frig, micșorându-mi suprafața corpului și a vitalității. Mă tot întreb cum să mă apăr de acest frig emoțional și fizic. Nu sunt ajutat din afară. Trebuie să lupt pentru supraviețuirea mea. Sunt lăsat pradă disconfortului meu.
Sinele adevărat: Știi, deja ai un rictus de copil respins, refuzat, neglijat. Așteptările tale sunt firești, să știi. Doar că ele sunt percepute de către ei ca fiind neadecvate, îți sunt respinse, ei nu știu și nu pot să ți le îndeplinească.

Nou-născutul: Ceea ce cer în mod natural, dintr-o bucurie a vieții nou-apărute pe pământ, primește răspunsuri scrâșnite, neadaptate, nu este ceea ce vreau eu să primesc. Sunt jumătăți de răspunsuri la nevoile mele fizice și afective care nu fac altceva decât să celebreze viața. Am fața și zâmbetul înghețate. Este semnul unui îngheț interior. Parțial și pentru că nu îmi pot permite să fiu trist. Trebuie să le arat un fel de zâmbet, chiar dacă înghețat. Trebuie să fiu politicos, să nu îi fac să se simtă prost, să se simtă criticați, să nu cumva să creadă că nu sunt de acord cu felul lor de a fi părinți, că le cer prea mult. Am zâmbet fals acum, înghețat, dar tot ce vreau este să creadă că zâmbesc, că le mulțumesc, să îi liniștesc în privința mea.

Sinele adevărat: Aici este o ruptură gravă. Ai sacrificat totul, totul. Ai renunțat la sinele nostru autentic în acel moment. L-ai ascuns, l-ai aruncat deoparte pentru că nu era bine-venit. Ți-a fost rușine cu tine însuți, cu sinele tău autentic. Ai scufundat rușinea de a fi în spatele unui sine falsificat.

Nou-născutul: Trebuie să îmi cer iertare că am apărut, așa de nicăieri, pe neașteptate, pe nepregătite. ”Haideți, nu o să fie așa complicat”, încerc eu să le transmit fără cuvinte. O să încerc și o să reușesc să fiu un copil comod, nu o să vă deranjez prea mult!

Sinele adevărat: Știi că din acest moment ai început să îți ții ascunse adevăratele cereri și dorințe, ca să nu creadă ei că nu îți pot face față? Ești foarte modest. De ce oare? Ceri puțin. Ei îți dau puține lucruri, și acestea în grabă. Ei sunt convinși că au făcut ce trebuie.

Nou-născutul: Măcar voi să fiți în regulă, să nu simțiți că vă cer prea mut și să ajungeți să nu mă vreți. Să mă părăsiți. Nu vreau să vă încarc prea mult. Dați-mi puținul vostru.

Sinele adevărat: Voiam să celebrăm viața, fericirea de a fi împreună, bucuria îndeplinirii dorințelor noastre, împărtășirea, comunicarea împreună, schimbul: voi să îmi dați căldură solară și eu să vă dau la fel, tot ce aveam eu mai bun – gingășia, veselia, iubirea, recunoștința mea pentru tot ce îmi dați, pentru oferta voastră afectivă și de hrănire. Sufăr când te privesc: ești rigidizat, împietrit, crispat.
Nou-născutul: Nu sunt văzut așa cum sunt, nu sunt văzut deloc. Este întuneric și gol în jurul meu. Nu mă așteptam deloc la asta. Mă închid în fața a ceea ce vine din afară, în fața a ceea ce îmi aduce ziua, pentru că anticipez durerea dată de ce voi simți și percepe. Mă închid, îmi întăresc pielea ca să nu simt șocurile pe care mi le rezervă mama și tatăl meu, șocuri pe care ei le numesc îngrijire adevărată. Trebuie să mă apăr de contrarierea lor zilnică și neadecvată. Vreau să îi mușc, să smulg bucăți din ei. Dar nu îmi pot permite să mă exprim. Nu ar face față reproșurilor mele.

Sinele adevărat: Știu că îți spui acum: ”Opresc procesele vieții în mine, nu mai cer mult, încetinesc viața din mine ca să nu fiu contrariat de frustrările impuse de părinți”.

Nou-născutul: Opresc și viața din afară, să uit că ei nu vin atunci când am nevoie să vină, să nu mai observ nepăsarea lor. Opresc realitatea externă ca să nu mai percep nimic. Ea este prea dureroasă, prea urâtă. Deformez percepția realității exterioare, nu mai am așteptări. Mă îngustez ca să primesc lovituri mai mici. Dacă aș fi deschis către exterior, aș primi lovituri mult mai mari, prea dureroase pentru mine. Nu sunt iubit, nu sunt unica lor pasiune. Mi-e atât de rușine de asta.

Sinele adevărat: Rușinea de a fi tu însuți te-a ghidat într-un mod fals și nepotrivit. Ți-ai construit o carcasă interioară și exterioară. Te-ai rupt de tine, de părinți, de lume. Ți-ai închis inima. Ți-ai scris pe piept și pe frunte: ”Eu nu sunt cine cred eu că sunt! Eu nu sunt cine credeți voi că sunt! Eu sunt ne-iubitul!” Rușinea îmi ordonă: ”Nimeni nu trebuia sã citeascã vreodatã aceste mesaje!” Cât de mult vreau ca cineva să le citească și să îmi spună cine sunt eu cu adevărat!
...
...

pp.77-80


Salt la inceputul paginii