[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]




Mesajul de Anul Nou
al lui Francis Dekeyser,

preot ortodox si instructor de arte martiale


Presedintele Asociatiei Bethanie, Gorze, Franta

Mai multe mesaje scrise de F.D. traduse în româneste AICI

Dragi prieteni ai Bethanie-ei,

Potrivit tradiţiei obişnuim să urăm un an bun şi fericit tuturor celor care ne înconjoară, părinţi, prieteni, cunoştinţe etc încă din primele zile ale noului an…

Fiecare poate totuşi să proiecteze în aceste urări de fericire multe dorinţe în funcţie de perspectivele personale în ceea ce priveşte faimoasa fericire la care aspirăm cu toţii!

O maximă zen spune că scopul Căii nu este fericirea, dar că fericirea ESTE calea !

De fapt nu este nimic de atins şi nici de aşteptat căci totul este deja acolo!

Pur şi simplu să încercăm să ne trezim la această fericire care îmi este într-un fel constitutivă…

Un an bun şi fericit ar putea deci să fie un an care se deschide spre realitatea vieţii acum şi aici: să spunem un an de trezire…

De multe decenii, de când cu era industrială, totul este pus în operă pentru a ne „adormi” asa cum aruncãm broasca în apa, pe care o încălzim încet, si care sfârşeşte prin a adormi şi a muri fără să-şi dea seama!

Spiritul lumii a evoluat spre o mentalitate care constă în a încerca să-l reducă pe om la el însuşi, negându-i acestuia din urmă posedarea şi utilizarea oricărei facultăţi de ordin transcendent.

Ar trebui, se pare, să ne întoarcem atenţia spre lucrurile exterioare şi sensibile şi astfel, puţin câte puţin, să-l ataşăm pe om din ce în ce mai complet de singurele realităţi materiale.

Omul, „mecanizînd” toate lucrurile, a reuşit în final să se mecanizeze şi pe el însuşi, pentru a deveni în cele din urmă o unitate numerică pierdută în uniformitatea şi nediferenţierea „masei”.

Cu o credinţă închisă atât de complet cât este posibil în lumea materială şi în ce-l priveste în lumea corporală, omul moare sufocat în această lume închisă în care s-a închis el însuşi: este experienţa infernului concret pur şi simplu !

Dar viaţa este aici, imperioasă şi puternică în noi!

O întrebare obsedantă care roade inima omului aflat în exil: există oare o eliberare?

Dintotdeauna, omul caută o soluţie la problemele lui existenţiale… dar foarte adesea, în zilele noastre, el se întoarce din nefericire spre domeniile infra-umane căci puţin câte puţin comunicaţia cu domeniile superioare a dispărut din viaţa modernă… religia fiind opiu pentru popor, el a aruncat şi copilul odată cu apa de baie şi se întoarce spre aceste domenii care fac să pătrundă în lume forţe dizolvante şi distrugătoare:

violenţa, pornografia, drogurile, războaiele, fanatismul religios etc.

Asistăm astăzi la dezlănţuirea de forţe care par să ne conducă drept spre neant.

Cu toate acestea, Dumnezeu, secole după secole, ne cheamă să rămânem în picioare: „Curaj!” le spune Christos ucenicilor săi în evanghelia după Ioan, „Eu am biruit lumea!”

Avem nevoie, aşadar, mai mult ca oricând, de această virtute spirituală a „războinicului” – Eu am dus lupta cea bună, spune sfântul Pavel, şi care merge mână în mână cu o altă virtute spirituală care este discernământul spiritelor.

Grefându-ne zi de zi la viaţa în Christos din sânul Bisericii, care este trupul lui, noi creăm condiţiile biruinţei spirituale asupra forţelor distructive desfăşurate de către cel pe care Isus îl numeşte prinţul acestei lumi…

Coloana noastră vertebrală, plantată în centrul nostru vital, este alimentată de viaţa noastră eclezială pentru ca noi să putem să rămânem fermi în mijlocul furtunilor şi încercărilor care sunt partea noastră a fiecăruia e calea vieţii noastre.

Linişte, meditaţie isihastă, sacramente şi în special euharistia, toate aceste mijloace sunt la dispoziţia noastră, şi de îndată pentru fiecare.

Bineînţeles, lupta este adesea aspră, dar la fel se întâmplă pentru fiecare dintre fraţii şi surorile noastre în Christos…

Împreună unii cu alţii avansăm, şi împreună cu Christos, Domnul nostru: „Nu vă fie frică! Eu sunt!”, spune Isus.  

Fie ca anul 2016 să vă aducă roadele Spiritului de blândeţe şi umilitate care sunt armele luptei pentru o viaţă în Christos care se reînnoieşte clipă de clipă în pacea, forţa şi bucuria celui care ne iubeşte până acolo încât să ni se facă asemenea nouă în trup.

Un An nou 2016 frumos şi luminos !

Părintele Francis, preşedinte al asociaţiei Bethanie.

Originalul scrisorii în francezã poate fi citit aici:
http://www.centrebethanie.org/2015/12/belle-et-lumineuse-annee-2016.html