[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]


Fragmente din volumul
Valerio Albisetti
Să râdem cu inima

O metodã simplã pentru a trãi senin
Editura PAULINE


Despre Valerio Albisetti aici

Posibilitate de a achizitiona cãrtile lui Valerio Albisetti traduse în româneste de aici, de exemplu, de la Editura KERIGMA,
faceti dublu click pe linkul de mai jos :
https://www.kerigma.ro/carti.html?autor=6800

Notã din 5 iulie 2022
Urmare a unei sesizãri amiabile de încãlcare de copyright
am redus sau sters complet o multime de texte postate,
inclusiv din cele traduse de mine si inexistente în româneste.

Asa e corect.

Prefaţă

Fără cititorii mei iubiţi nu aş putea continua să fiu scriitor.

Încă de la publicarea cărţii „Per essere felici" (Pentru a fi fericiţi), care deja a ajuns la cea de-a zecea ediţie şi pe care, nu fără mândrie, o consider best seller-ul meu, a luat fiinţă un public care nu se îndoieşte de mine şi creşte treptat, pe an ce trece, susţinându-mi şi împărtăşindu-mi scrierile. Cred, de asemenea, că acest public îmi face cea mai bună reclamă, eu neavând susţinere publicitară sau promoţională de televiziune sau jurnalistică.

Mulţumesc din suflet iubiţilor mei cititori. Vă rog să-mi daţi puterea de a continua să scriu atunci când o pierd, să continuaţi a-mi fi credincioşi, într-o lume care vă îndeamnă să nu fiţi. Vă mulţumesc că-mi permiteţi să împart cu voi tot ceea ce ştiu, mai ales ceea ce sunt şi pentru o perioadă atât de îndelungată, care pare fără sfârşit, într-o cultură italiană ca cea actuală, arogantă şi în mod stupid superficială, în care se citeşte puţin şi prost sau nu se citeşte, iar titlurile nu durează decât un sezon.

Ştiţi ceva? îmi dau seama că vă aflaţi în sufletul meu.

Nu cred în întâmplare.

în fiecare an, în lume, se publică un milion de cărţi. Dintre toate cărţile pe care le-aţi putea citi, acum, o aveţi în mână pe aceasta.

Probabil că există o explicaţie.

Ce veţi descoperi după lectura acestei cărţi şi după ce veţi fi închis ochii pentru a o simţi în inimă?

în ultimele două cărţi, „II viaggio della vita" (Drumul vieţii) şi „Essere amici o avere amici?" (A fi prieteni sau a avea prietehi), am explicat că, în punctul la care am ajuns în viaţă, totul îi aparţine lui Dumnezeu, totul se întoarce la El.

Poate, odinioară, atunci când miturile şi cercetarea semnificaţiei legate de sine şi de lumea înconjurătoare erau încă reale, răul, suferinţele, nereuşitele puteau fi considerate excepţii, iar viaţa putea fi trăită cu seninătate prin intermediul sentimentului de responsabilitate şi a celui de teamă faţă de Dumnezeu.

Acum, în mileniul al treilea nu se mai întâmplă aşa. Cercetarea a devenit mai individuală, mai personală, mai anevoioasă, fiindcă ne simţim singuri în căutarea unor semne, a unor îndrumări care să ne ajute să rămânem liniştiţi, să găsim semnificaţii într-o lume devenită confuză şi superficială, într-o viaţă dură şi dureroasă, dar cu atât mai fascinantă.

Cu ajutorul acestei cărţi, aş vrea să vă regăsiţi speranţa. Totul are un sens. Dumnezeu se află în orice lucru ca să ne vorbească, să ne iubească, să ne binecuvânteze.

Poate fi vorba despre o bucurie, o tragedie ori un necaz. Modul prin care reacţionăm la ceea ce ni se întâmplă ne determină cursul vieţii.

...

Primesc sute de scrisori de la ei şi nu mi-e aproape niciodată posibil să le răspund, din cauza lungilor călătorii care mă poartă în diferite locuri ale lumii, dar cărora le-am dedicat una dintre cărţile cele mai complete şi mature: „II viaggio della vita".

Am încercat mereu să le spun celor care mă citesc, că este fundamental să vadă, să vadă totul până în cele mai mici detalii, că cercetarea este reală şi că în spatele tragediei există mereu speranţă şi sens.

Greşelile sunt aproape mereu un mister şi se rezolvă în timp. Totul are sens.

Nu există vehicule oarbe, ziduri de netrecut, suferinţe, chiar cele mai neauzite şi inexplicabile, fără speranţă, nici timp pierdut. Nu există persoane sau evenimente inutile, lipsite de semnificaţie. Iar limbajul pe care am încercat să-1 folosesc întotdeauna s-a dorit simplu, expresiv, intens, Puternic, plin de energie şi de viaţă.

Terapeutic şi profetic.

Cred că am inventat un nou mod de a scrie. Redus la termeni cât se poate de simpli. Esenţial şi profund. Poate mai susceptibil de a fi răstălmăcit, mai ales de către deţinătorii puterilor culturală, politică, economică, deoarece timpul în care trăiesc nu mai produce nimic nici nu îa ia în consideraţie pe aceia pe care eu îi numesc eroi, persoane care ştiu să râdă cu inima, persoane care, cu umilinţă şi într-un mod, în general, tăcut şi anonim, încearcă să fie purtătoare ale propriei poveşti, au curajul să pătrundă în propria persoană, asumându-şi responsabilitatea a tot ceea ce descoperă acolo, şi bun şi rău.

în această călătorie eroică şi nu în vise sau iluzii, îşi află ei stima de sine. Ei nu se tânguie, nu se smiorcăie din cauza propriilor răni, a durerilor, a suferinţelor lor. Le încredinţează lui Dumnezeu, îşi consideră rănile sacre.

Lectură plăcută.

Ah, uitam să vă spun că această carte este în mod voit uşoară.

Autoironică.

O rafală de aer proaspăt.

O carte care ne învaţă să râdem cu spontaneitate,

să râdem cu inima,

să avem o inimă veselă.


SĂ NE ÎNCREDEM ÎN VIATĂ

PESTE TOT FĂRÂME DE BUCURIE

De ceva timp, mă gândeam să scriu continuarea primei mele cărţi, „Volontă di guarire"(Voinţa de însănătoşire), unde povesteam despre cele trăite de un tânăr lovit de cancer. Gândindu-mă iarăşi la acea perioadă, cred, poate în mod scandalos, că o regret.

în timpul luptei pe care a trebuit s-o duc pentru supravieţuire şi, după ce am câştigat-o, timp de mai mulţi ani, am simţit înăuntrul meu o forţă imensă, o puternică voinţă de a trăi. Şi astăzi, ca şi atunci, cred că numai faptul de a şti că trebuie să mori îţi dă puterea de a trăi cu intensitate, orice s-ar întâmpla.

Nu te face să-ţi mai pierzi timpul.

Te face să preţuieşti cele mai mici lucruri. Cele mai anonime.

Te face să-i respecţi pe ceilalţi.

Te pregăteşte să trăieşti crize, dureri, suferinţe.

Te face să trăieşti această zi ca şi cum ar fi ultima, fiindcă ai înţeles că timpul îţi este limitat.

Te face să înţelegi că fericirea se află înăuntrul fiecăruia dintre noi.

Te face să înţelegi că împotrivirile, problemele te fac să descoperi lucruri şi universuri noi, pe care altfel nu le-ai fi cunoscut.

Te face să-ţi trăieşti viaţa ca pe o călătorie. Te face să acţionezi.

Călătorind, trăind o bună parte a anului în America Latină, am descoperit că există mulţi locuitori ai acestor vremuri, de la Vest la Est, de la Nord la Sud, care au ceva în comun: lipsa stimei de sine. Lipsa de încredere în ei înşişi.

Omenirea celui de-al treilea mileniu se simte lipsită de valoare. Aceasta se vede clar, atât la bărbaţi cât şi la femei.

...

Şi, totuşi, cu cât creşte nesiguranţa, lipsa de curaj, sentimentul de neputinţă în faţa propriilor limite, a crizelor care au loc, a schimbărilor, a relelor din lume, cu atât trebuie să existe un puternic sentiment de încredere în sine şi în misterul vieţii.

Este vorba despre schimbarea atitudinii. De a gândi pozitiv. De a învăţa, totuşi, să fim fericiţi.

A fi fericit, pentru mine, nu se leagă de popularitate, de prestigiu sau de bogăţia economică, nu derivă din a fi devenit cineva important din punct de vedere social, economic, politic, ci ţine de conştiinţa de sine. De faptul de a ne fi dat seama, în sfârşit, că am fost creaţi de Dumnezeu şi că am fost trimişi de El pe acest pământ.

Este suficientă această cunoaştere pentru a ne simţi cineva. Pentru a fi fericiţi că existăm!

Va trebui să-I mulţumim, să-L cinstim, să-L adorăm pe Tatăl! Numai pentru că ne-a chemat la viaţă şi să nu ne aducem aminte de El numai atunci când ne aflăm în criză, atunci când suferim, când ni se întâmplă o nenorocire! Sau să ne înfuriem pe El fiindcă nu ne ajută să ieşim din impas. Ba mai mult, îl acuzăm că îngăduie suferinţa şi durerea. Şi, fiindcă ne considerăm nişte zei, nu admitem că, de fapt, problema suntem noi, că această viaţă este o călătorie, propria noastră călătorie, pe care El ne-o dă din dragostea imensă pe care o are pentru noi.

încă nu înţelegem că trăind chiar în mileniul trei, dincolo de înfrângeri, de tragedii, se află un anumit înţeles.

Speranţa.

Scriu această carte, fiindcă vreau ca fiecare să aibă posibilitatea de a face pace cu propria sa poveste specifică, unică, cu propriile puteri şi cu propriile limite, descoperindu-şi şi acceptându-şi adevăratul Eu, afirmându-1 faţă. de sine şi faţă de alţii.

...

TRAUME CARE DUC LA ÎMPLINIREA UNOR VISE

Aş vrea să creez împreună cu tine o atmosferă caldă, afectuoasă. Adevărată, ca întotdeuna. Cine mă urmăreşte de mai multă vreme, prin cărţile mele, ştie că sunt un tip direct, autentic, sincer.

M-am întors de curând din America Latină, unde predau la o universitate. Mă bucur de clima blândă a câmpiei toscane, în această vară care abia a început.

Scriu aceste rânduri sub porticul căsuţei mele şi, nu de puţine ori, privirea şi gândul meu se pierd.în valea verde ce se aşterne la picioare. Am vrut să-ţi spun unde mă aflu pentru ca tu, care îmi citeşti rândurile, să poţi fi transportat în această linişte odihnitoare, lângă un deal, în timp ce soarele se află la asfinţit. Mă invidiezi puţin? N-o face. N-are rost.

Fii atent cum am ajuns eu în acest loc fermecat.

...

Mai am încă atâtea vise de realizat.

 

 

Sursa :Fragmente din volumul:
Valerio Albisetti– SĂ RÂDEM CU INIMA.
O metodă simplă pentru a trăi senin.
trad. Luminiţa Cosma,  
Editura PAULINE, 2004


Salt la inceputul paginii