[ Pagina de START ]

[ Argument ]

[ Autori ]

[ Noutati ]

[Aforismul zilei]

[ Galerie FOTO ]

[ Alte resurse ]

[ Harta site ]

[ Linkuri ]

[ Recomanda unui prieten ]


Fragmente din volumul
Valerio Albisetti
Să trãim bine împreunã

Despre dinamica vietii în doi.

Editura PAULINE



Despre Valerio Albisetti aici

Posibilitate de a achizitiona cãrtile lui Valerio Albisetti traduse în româneste de aici, de exemplu, de la Editura KERIGMA,
faceti dublu click pe linkul de mai jos :
https://www.kerigma.ro/carti.html?autor=6800

Notã din 5 iulie 2022
Urmare a unei sesizãri amiabile de încãlcare de copyright
am redus sau sters complet o multime de texte postate,
inclusiv din cele traduse de mine si inexistente în româneste.

Asa e corect.



[...]

...şi m-am pierdut

Atunci când ne pierdem punctul de referinţă, ne punem într-o situaţie foarte periculoasă, deoarece avem tendinţa să ne legăm, să ne ataşăm de prima persoană pe care o întâlnim, de prima persoană care ne zâmbeşte, ne îmbrăţişează, ne ascultă.

Şi aproape niciodată această persoană nu este cea potrivită.

Asta şi pentru că, în momentele de teamă, când ne pierdem propriul eu, nu mai dispunem de prudenţă, de discernământ, de capacitatea de a-1 simţi profund pe celălalt, de a capta adevărata lui esenţă.

E de ajuns o singură mângâiere, un sărut... şi deja ni se pare mult.

Nu ne interesează să-l cunoaştem mai mult pe celălalt.

Sau îl cunoaştem chiar prea bine?

CÂND EŞTI TÂNĂR

Aş vrea să vă spun, pe această temă, câteva lucruri simple, dar esenţiale. Pe când eram tânăr, mi se părea totul uşor în dragoste... Credeam că era de ajuns să întâlneşti persoana potrivită şi totul o să meargă de la sine.

Apoi, pe parcursul îndelungatei perioade de practică a psihanalizei, în confruntarea cu greutăţile personale, prin îndeletnicirea de a scrie cărţi, mi-am dat seama, încetul cu încetul, că iubirea nu este o entitate statică, de neschimbat, absolută. Nu se află în paradis. Şi nici în infern.

Ci este un mod de a stabili relaţii.

Nu este un mod de a-ţi uşura viaţa, ci mai degrabă, de a face să iasă la iveală şi de a-ţi depăşi propriile probleme, propriile slăbiciuni.

De ce, de exemplu, când cineva iubeşte mult, deseori celălalt fuge?

De ce unii oameni promit fidelitate, apoi trădează?

Am înţeles că, în plan afectiv, nimeni nu este scutit de greşeli, de lipsuri, de nepotriviri.

Am mai înţeles că mulţi dintre noi încep o viaţă în doi pentru a umple un gol pe care îl simt înlăuntrul lor. Deseori ne oferim şi ne pierdem inima deoarece suntem îndrăgostiţi de iubire.

De multe ori se întâmplă să pierdem contactul cu propriul eu şi să căutăm o femeie care să aibă grijă de noi, întrucât nu mai ştim să ne îngrijim singuri. Sau chiar suportăm o prezenţă negativă, doar ca să nu rămânem singuri cu noi înşine.

Relaţia de iubire, în schimb, ar trebui să fie locul în care putem şi trebuie să lucrăm cu noi înşine, în care este stimulată posibilitatea de a creşte în plan psihologic şi spiritual, în care putem şi trebuie să stabilim o relaţie de profundă intimitate cu celălalt, simţind şi receptând totul: suferinţa, bucuria, apropierea, depărtarea, dorinţa, refuzul, deschiderea, închistarea...

La capătul acestui drum, inima s-a cizelat, şi-a descoperit esenţa şi a devenit mai primitoare, mai umilă.

S-a căsătorit.

IUBIREA BOLNAVĂ

O greşeală de evaluare

Atunci când, deşi suferim mult, nu reuşim să-l părăsim pe celălalt, credem că iubim, dar, de fapt, nu iubim: ne încearcă teama.

Teama de a nu-1 pierde pe celălalt, invidia faţă de libertatea, de independenţa, de autonomia lui, gelozia faţă de prieteniile şi cunoştinţele lui.

Teama de a nu rămâne singuri, părăsiţi, respinşi.

Teama că nu vom fi doriţi, plăcuţi, frumoşi, încântători...

Atunci ne legăm de celălalt, de cineva în jurul căruia viaţa noastră să se rotească. Ne simţim vii doar în prezenţa acestei persoane.

Dar acest tip de iubire nu este sănătos.

Atunci când dăm totul, când suportăm, când justificăm gesturile egoiste ale celuilalt, răutăţile lui, trădările, minciunile, indiferenţa lui cu o pasivitate resemnată, de fapt, nu iubim, ci ne facem rău.

Deoarece nu ne respectăm, deoarece ne-am pierdut încrederea în noi înşine.

Înainte de toate, să ne simţim bine cu noi înşine

Ar putea părea banal, dar trebuie să ne simţim bine în Primul rând cu noi înşine şi apoi cu ceilalţi. Asta şi pentru că, tocmai atunci când nu ne simţim bine cu noi înşine, avem tendinţa să devenim dependenţi de partener. Stăm cu el (sau cu ea) ca să ne simţim în siguranţă, protejaţi, tocmai pentru că nu suntem în stare să ne încurajăm singuri, pentru că nu reuşim să ne protejăm singuri.

Ne-a lipsit ceva important în copilărie, în adolescenţă... Doar prezenţa permanentă, constantă a celuilalt ne va putea linişti, ne va putea face să ne simţim demni de respect, de încredere, în caz contrar, dacă celălalt nu ne ia în seamă, nu ne ascultă, simţim că murim, ne gândim cu durere că nu existăm.

Şi totuşi, nimeni nu ne poate face fericiţi, dacă noi nu i-o permitem.

Golul pe care îl simţim nu va putea fi umplut cu iubire dacă, înainte de toate, nu ne acceptăm, dacă nu încetăm să ne temem şi ne lăsăm în voia firii noastre, dacă nu încetăm să-1 ţinem pe celălalt sub control, dacă nu încetăm să ne prefacem că avem probleme...

Fericirea vine din seninătatea pe care am reuşit s-o creăm, înlăuntrul nostru. [A se vedea V. Albisetti, Pentru a fi fericiţi. Note de psihoterapie pentru toţi, Editura Pauline, Bucureşti 2003]

Suferinţa din dragoste...

Deseori, când nu ne respectăm, când ne pierdem încrederea în noi înşine, confundăm sexul cu dragostea, obsesia cu dorinţa.

Doar ca să ne simţim iubiţi, oferim tot ceea ce avem, trup, personalitate, timp, bani... Şi, fiindcă nu ni se răspunde aşa cum am vrea noi, încercăm iar şi iar, tot mai mult. Alergăm de la un partener la altul în căutarea a ceea ce nu vrem să găsim în noi. Până în momentul în care murim din punct de vedere psihologic.

Totuşi, aceste persoane, dacă nu suferă, cred că nu iubesc.

îşi măsoară dragostea în funcţie de gradul de suferinţă pe care o suportă.

...pentru partener

Deşi în exterior apărem puternici, hotărâţi, motivaţi, înlăuntrul nostru ne respectăm atât de puţin încât rămânem legaţi de persoane pe care le simţim nedemne de încredere, incapabile de afecţiune.

Se pare că tocmai atunci când o persoană este slabă sau bolnavă psihic, ea atrage, inevitabil, fără să-şi dea seama, persoane la fel de slabe şi bolnave, doar mascate în oameni puternici, travestiţi în salvatori...

Deseori aceste personalităţi disonante sunt bine mascate de succesul profesional la care au ajuns, de prestigiul social ostentativ. De multe ori, bărbaţii îşi proiectează problemele nerezolvate în exterior, în muncă, în sport; femeile sunt poate mai înclinate să facă acest lucru în plan personal, în sentimente, dar problema rămâne: relaţiile pe care le leagă cu celălalt, deşi par să ajute, sunt distructive.

Oare preferă compania unui partener dezechilibrat pentru a recrea, inconştient, o situaţie din copilărie sau adolescenţă bine cunoscută lor?

SĂ RECUNOAŞTEM PROBLEMELE CA SĂ LE REZOLVĂM

...

Atunci când nu există o discuţie deschisă despre sentimente

...

Atunci când sentimentele sunt respinse sau negate

...

Când ne uităm responsabilităţile faţă de noi înşine

Când stima noastră de sine este foarte scăzută, suntem convinşi că nu merităm fericirea.

Credem că trebuie să o câştigăm.

Şi asta cu mari eforturi.

...

Când nu ne apărăm integritatea

Persoanele cu o stimă de sine redusă se angajează în relaţii - mai ales afective, de dragoste - fără nici o acoperire, fără să se preocupe de integritatea lor - nici fizică, nici psihică. Au comportamente sexuale confuze. Trăiesc aceste experienţe în mod superficial.

Atunci când ceva nu merge bine, aceste persoane, care nu se iubesc pe ele însele, au tendinţa de a lua asupra lor întreaga vină, ca şi cum ar fi singurii răspunzători de nereuşita unei relaţii.

"Refuză să vadă în mod realist situaţiile de cuplu în care trăiesc, astfel încât nu îşi dau seama când celălalt încetează să mai iubească.

Au fost copii sau adolescenţi răniţi şi au tendinţa de a se învinui mereu, dacă nu încearcă să pătrundă în miezul problemelor nerezolvate şi să le analizeze.

Când am fost puţin iubiţi de tată sau de mamă

Mulţi dintre noi, în mod inconştient, suntem atraşi de parteneri care seamănă într-un fel cu părintele de care ne-am simţit puţin iubiţi.

Uneori ne pierdem toată viaţă încercând să refacem acea atmosferă de lipsă afectivă, de suferinţă psihică care şi-au pus amprenta pe copilăria sau adolescenţa noastră.

Şi astfel ne trezim, fără să ştim, lângă parteneri care nu sunt disponibili faţă de noi din punct de vedere afectiv şi emoţional.

Dar noi vrem să-i schimbăm.

...

Dacă am accepta în cele din urmă că celălalt nu ne iubeşte şi că nu ne va iubi aşa cum am vrea noi, poate ea am elibera terenul şi am crea spaţiu pentru o viaţă nouă.

Supunere deplină

Şi apoi, când ne aflăm împreună cu un partener, datorită stimei de sine scăzută, căutăm sensul vieţii noastre doar în prezenţa şi în dorinţele lui.

Ne pierdem cu totul pe noi înşine.

Personalitatea noastră.

Ne lăsăm folosiţi. Cu trupul şi cu mintea.

Ne supunem pe deplin exigenţelor celuilalt.

De teamă să nu-l pierdem.

De teamă să nu-şi găsească un alt partener.

De teamă să nu rămânem singuri cu noi înşine.

Iar dacă partenerul ne oferă puţin sau nimic, nu contează.

Dimpotrivă. Ne vom înmulţi eforturile, gradul depen­denţei noastre va creşte, numai ca să nu pierdem şi acea Puţină dragoste care ne este dată.

Obişnuiţi să suferim în dragoste

Cel care are puţină stimă de sine, provenit dintr-o familie nevrotică, bolnavă psihic, pare că nu se simte bine într-o viaţă în doi senină, fericită.

Inconştient caută suferinţa, nefericirea.

Nu este atras de persoanele sănătoase, puternice, echilibrate, senine, ci de cele nevrotice, cu probleme, dezechilibrate, incapabile să iubească, deoarece, de fapt, nici el nu crede că poate iubi fericit, nici că îi va fi permis să fie iubit cu seninătate.

Nu se simte vrednic de iubire.

Nu are încredere în sentimentele pe care le trăieşte, nici în cele trăite de celălalt. Fiindcă aşa a fost obişnuit de copil, de adolescent.

Iar ca adult se obişnuieşte să nu dea importanţă iubirii, convins cum este că dragostea, sentimentele sunt lucruri secundare, fără o valoare adevărată, nu absolut necesare.

Când îl ajutăm pe celălalt ca să nu ne vedem pe noi

...

Când credem că totul depinde de noi

...

O compasiune nesănătoasă

Din păcate, în multe familii, fiii, copii încă sau adolescenţi în devenire, devin confidenţii părinţilor lor.

Acest lucru poate da naştere unei tendinţe nesănătoase de a se simţi mereu necesari celorlalţi. Şi de a da valoare propriei persoane pornind de la măsura ajutorului dat celorlalţi. Iată cum se explică ataşarea de persoane slabe sau care au nevoie de ceva.

Care trezesc mila.

Pentru care să simtă compasiune.

Aici cad în capcană.

...

...

Ca adulţi, dacă nu pătrundem adânc în noi înşine ca să descoperim adevăratele motive care stau la baza atitudinilor şi a comportamentelor noastre, riscăm să repetăm la infinit modelele părinteşti cu car.e ne-am identificat.

Dacă dinamicile familiale ar fi fost pozitive, ca adulţi am căuta în mod natural persoane senine, pozitive; dacă, dimpotrivă, provenim dintr-un mediu parental dificil, agresiv, conflictual, vom căuta un partener problematic, care ne va crea greutăţi.

Un partener dificil pentru a scăpa de plictiseală

...

Sexul ca instrument de seducţie

...

Teama de adevărata intimitate

...

Marea iluzie

Persoanele cu puţină stimă de sine sunt extrem de confuze în plan afectiv şi sexual, căci nu trăiesc realitatea -deşi ei cred contrariul -, ci propriile iluzii.

Se amăgesc că au găsit partenerul potrivit, în schimb, e doar cel care, inconştient, le aminteşte mai mult de părintele cu care au avut cele mai mari probleme.

...

MECANISME DE APĂRARE ALE CELOR CARE NU SE STIMEAZĂ

...

Sursa :Fragmente din volumul:
Valerio Albisetti– SĂ TRÃIM BINE ÎMPREUNÃ.
Despre dinamica vietii în doi.
Traducere:Georgiana Tidvă 
Editura PAULINE, BUCURESTI


Salt la inceputul paginii